Vali Mutlu'dan İstanbullulara Ramazan güvencesi

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul'daki Ramazan önemlemlerinden trafik soruna ve yatırımlara kadar birçok önemli konuda sıkı takipçisi olduğu Haber7.com'a değerlendirmelerde bulundu.

Vali Mutlu'dan İstanbullulara Ramazan güvencesi
Vali Mutlu'dan İstanbullulara Ramazan güvencesi
GİRİŞ 19.07.2012 11:18 GÜNCELLEME 19.07.2012 18:30
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan'ın sorularını yanıtlayan Vali Hüseyin Avni Mutlu, yarın başlayacak olan Ramazan ayında alınan önlemler, İstanbul'daki köprü bakım çalışmasıyla yoğunlaşan trafik sorunu ve spordaki şiddet olaylarına kadar gündem olan konuları Haber7.com okuyucuları için değerlendirdi..

İşte Boğaz'ın tam ortasında gerçekleştirilen röportaj:

İstanbul ne demektir ve İstanbul’u siz  nasıl tanımlıyorsunuz?

İstanbul gerçek, bana göre İstanbul’u tarif etmek kısaca bir tek kelimeyle zor. Bana göre İstanbul tektir ve herşeydir , yani hem eşsizdir tek olması itibariyle hem de her şeyi barındırması itibariyle her şeydir diye tarif edebilirim. Bunu tabiki açmaya kalktığınızda çok şey söylemeniz lazım bunun içini doldurmak için, tek ve her şey. 2 kelimeyle izah edersek bu şekilde

-Örneğin ,  sayın Başbakan İstanbul aşığı bir insan. Daha birçok isim  ben İstanbul aşığıyım diyor . Siz İstanbul’da göreve başladığınız günden beri, hep İstanbul’un güzel taraflarını , artılarını ve güzelliklerini söylediniz ve hala aynı şekilde devam ediyorsunuz.  Hiç sizin ağzınızdan İstanbul’la ilgili olumsuz bir şey duyulmadı.  Sanki sizde de İstanbul sevdası varmış izlenimi alıyoruz.  İstanbul’u konuşurken hep böyle bir hava seziliyor. Var mı böyle  bir aşk ?

-İstanbul’u tanıyıp da ona aşık olmamak mümkün değil. Bir insan ben bu şehre nasıl aşık olabilirim diye düşünüyorsa bu şehirde yaşayan, İstanbul’u tanımıyor diye değerlendiririm. İstanbul’u tanırsanız İstanbul’un içinde gerçekten yaşamak adına bu şehrin değerlerini öğrenebilirseniz bu şehre aşık olmamak, bu şehri yürekten sevmemek mümkün değildir

Ağlayanı bile bahtiyar gerçekten bu şehrin bağrında yaşamak bile çok güzel, annenizin kucağında yaşamak gibi bir şey yani anne kucağında ne kadar ızdıraplı olursanız olun hasta olursanız olun bir tarafınız ağrıdığında bile annenizin kucağındaysanız o anne kucağı sizi o acılarınızdan kederlerinizden uzaklaştırır. Anne kucağının merhameti ve şevkati sevgisi sizi sarar. İstanbul böyle bir şehir, acılarınızı da unutturabilir.

-Sayın Başbakan özellikle hafta sonlarını İstanbul da geçiriyor yoğun programları var. her gelişinde ve ayrılışında siz de mutlaka karşılıyor ve uğurluyorsunuz. Ve yine dikkatlerden kaçmıyor. Sayın Başbakan  , sizinle özel görüşmeler yapıyor. Peki Başbakan beklenmedik zamanlarda arar mı Hiç?   Sizi hiç gece yatağınızdan kaldırdığı olmuşmudur ?

-Sayın Başbakanımızın telefonunu her zaman bekleyebilirsiniz, ben bunu Siirt’teyken Diyarbakır’dayken de yaşadım burada da aynı şeyi yaşıyorum. Başbakanımız öyle zannederim ki bizden çok daha geç saatte yatıyor ve daha erken kalkıyor çünkü bu onun zaman zaman telefonlarından çok net anlaşılır. Kendilerini yakinen tanıyanlar ve yakinen çalışanlar bilirler gecenin çok ilerlemiş bir saatinde sayın Başbakan dan bir telefon gelirse asla şaşırmazsınız .

-Yani gelmişliği vardır diyorsunuz?

-Olmaz mı ? Tabii ki de Her şey olabilir bilgi almak için olur talimat vermek için olur.

-Sizi en çok etkileyen telefonu hangisidir ?

- Şöyle, her zaman konuyla ilgili konuşur fakat sadece 'ne var ne yok' diye ayrıca aradığı da olmuştur. O çok farklıdır.

Mesela İstanbul valisi  kaç saat uyuyabiliyor?  Sayın Mutlu  kaçta yatar ?

-Belli saati yok bu işin ihtiyaca göre . Ama tabi bir standart aşağı yukarı bir şey söylemek gerekirse, bizim ortalamamız 1 buçuk 2’dir çok normal. Ortalama bu bazen daha ileri saate de yerine göre sarktığı olur. Her zaman erkenciyiz, onu da söyleyeyim.

POLİSTEN VATANDAŞA ŞİDDET OLAYLARI

-İstanbul da bir ortak akıl, ortak fikir,  tek  elden yönetim, hep birlikte aynı şeyi söyleyebilme adına hem emniyet hem asayiş olaylarında valilik üzerinden yürüyen bir mekanizma var.  Polisin vatandaşa şiddet uyguladığı Fatih’te ki son olayda da bunu gördük.. Soruşturma , ardından görevden almaya kadar giden açıklamalar.  Valilik hemen müdahale etti ve siz gerekeni yaptınız. Emniyetle fevkalade bir uyum  söz konusu. Bu bir yönetim biçimi mi yoksa sizin tercihiniz mi böyle?

-Bu her zaman mutlaka vardır. Olmalıdır. Olmuştur. İdare ve devlet bir bütündür. Dolayısıyla halka hizmet etmek üzere kendilerine görev verilmiş kamu yöneticilerinin zaten farklı bir pozisyon içinde olmaları düşünülemez. Ancak  tabi vilayetin üzerine düşen valiliğin üzerine düşen yetki ve sorumluluk hepsinin üzerindedir ve yönetimin başı olarak sizin oradaki pozisyonunuz çok belirleyicidir. Dolayısıyla liderliğiniz yetkiniz ve sorumluluğunuz hem risk almanız hem sorumluluk almanız hem de önde liderliğinizi sergilemeniz sizin altınızdaki bütün kamu yöneticileri için rahatlatıcıdır güven vericidir destekleyicidir ve onlara sorumluluk hatırlatıcıdır. Dolayısıyla yaptığımız çalışmaların temelinde hep bu birlikte hareket etme ve yetkileri doğru kullanma yerleşik olandır . Bugüne kadar mahcup olmadığımızı düşünüyorum. inşallah bundan sonra da mahcup olmayız çünkü bize emanet edilen güç devletin gücüdür hukukun gücüdür hükümetimizin bize vermiş olduğu salahiyettir. Sorumluluktur ve arkamızda her zaman 14 milyon İstanbullu ve ülkemizi düşünerek görev yapmayı sürdürüyoruz. Sorumlulukları olduğu kadar  da yükü ağır bir görev  bunu yaparken de iyi liderlik göstermek ve herkesin önünde birinci sorumlu ve birinci yetkili pozisyonunda sahiplenerek iyi bir ortaklık sürdürmek sizin idealiniz ve hedefiniz olması lazım bunu yapmaya gayret ettik. Takdir İstanbullularındır.

İSTANBUL RAMAZAN’A HAZIR MI?

-Ramazan başlıyor.  İstanbul Ramazana çok yoğun girer ve öyle yaşar. Malum mekanları fazla, ziyaretçisi fazla, turisti fazla, trafiği fazla. Hemen her bölgede iftar sofraları kuruluyor. Her mekanda yemek yeniyor. Hem trafik, hem asayiş, hem de gıda denetimleri  açısından Ramazan için özel bir hazırlığı var mı valiliğin?

Tarım ve Hayvancılık bakanlığımız bu konuda fevkalade hassas.  Alo gıda hattı üzerinden de bunun denetimini sağlıyor. Artık teşhirlerde başladı ve sadece teşhir değil başarılı olanlarda özellikle topluma tanıtılıyor. Bizim de İstanbul da kadrolarımız bu konuda ilgili.  fevkalade güçlü hale getirildi . Gıda bakanlığımız tarafından, ilçe teşkilatımızı kurduk ve gıda güvenliğiyle ilgili de şuanda çok daha yoğun bir denetim yapıyoruz ve şundan İstanbullular çok emin olabilirler.

Arkadaşlarımız toplumu yakından ilgilendiren gıda güvenliğiyle ilgili denetimlerini çarşıda pazarda bunların üretildiği satıldığı yerlerde imalathaneler de yoğun bir şekilde sürdüreceklerdir. Kusurlu hareketleri olanlar için her zaman devletin ceza mekanizması var. Bunlarla ilgili takibatı yapacağız.  Hem adli makamlar hem de idari makamlar nezdinde incelemeler neticesinde bunların sıkı takipçisi olacağız bu konu  kararlı durduğumuz meselelerden biridir.

Bir de merdiven altı işletmeler böyle dönemlerde artıyor. Onun için de daha fazla denetim gerekiyor herhalde?

-Bunları gıda denetimiyle ilgili birimlerimiz ramazan ayına has olarak daha sık hale getirecekler. İfade ettiğiniz mekanlar da dahil olmak üzere. Tabii ki bunu yaparken ilçe ve büyükşehir belediyelerimizin zabıta ekipleri bu noktada verecekleri destek ve hassasiyet bizim için önem arzediyor. Burada biz işbirliğmizi sürdürüyoruz. Herkes kendi bölgesindeki denetimlerini devam ettirecek. İstanbullunun sağlığını bozabilecek birtakım satışların üretimlerin yapılmaması için bu hassasiyeti  ramazan ayında sürekli ve en üst seviyede devam ettireceğiz.


GALATASARAY ARZU ETTİĞİ SEVİNCİ YAŞAYAMADI

Spor konusuna gelelim, özellikle de futbol. Futbola ilginiz var mı?

- Ben küçüklüğümde gençlik yıllarımda herkes gibi top oynamış, mahalle takımıyla saha saha dolaşıp top oynamış bir gençtim.

Dolayısıyla şuandaki ilgimiz biraz daha takım tutmanın veyahut da top oynamanın ötesinde sporda güvenlikle ilgili yoğunlaşıyor yani. Bu işinizin getirmiş olduğu bir alakadır. Belki işimiz güvenlik olmasa sporun içerisinde farklı bir yerde bulunabiliriz ama her yaşımda futbolla yahut sporla bir bağlantım var.

Galatasaray şampiyonluk sevincini yaşamakta arzu ettiği gibi bir sevinç yaşayamadı. Buruk bir sevinç oldu. Fenerbahçe de aynı şekilde son anda son bir maçta daha sonra olaylarla kendi stadında yaşanan hadiselerden dolayı üzüntü duydu. Ama bana göre bölgemizdeki spor özellikle de futbol adına çıkan tablodan üzüntü duyuldu bu kimsenin arzu etmediği bir gelişmeydi.

Beklediğinizin dışında bir şeyler olur işte bu her birimizin hem Fenerbahçe’nin hem Galatasaray’ın yaşadığı gibi bazen bütün hadiseler yaşanabiliyor.  Tekrarı hiçbir zaman arzu edilmez, buna benzer olaylar arzu edilmez buna bağlı olarak da yaşanmış olanlardan ciddi dersler çıkartarak bundan sonrakiler de de bu tecrübeyi iyi kullanabilmektir. Tecrübenin tekrarına fırsat vermemektir ve bu tecrübeden istifade etmektir.

-Yani bu tarz hadiselerin tekrar yaşanmaması için ek  önlemler mi aldınız?

- Tedbir var yani bizim kendi açımızdan bakarız uygulamalarımızda yetersiz bir şey olmuş mu?  Kritiğini her zaman her olaydan sonra yaparız, idare olarak emniyet olarak . Kulüpler mutlaka bununla ilgili yani biz acaba bu olayın neresindeydik ve bizim ne yapmamız gerekir?  Dolayısıyla herkesin kendisini sorgulama noktasında mutlaka bir özel eleştiri yapma zorunluluğu vardır. Herkes bir öz eleştiri yaparsa ortaya zaten iyi bir şey çıkar. Galiba herkes yeteri kadar da kendisini sorgulamıştır diye düşünüyorum.

İSTANBUL TRAFİĞİ VE İSTANBUL’DAKİ TRAFİK YATIRIMLARI

-Trafiğin kontrolünün İBB’ ye verilmesi hususunda siz ne düşünüyorsunuz trafik çözümüyle ilgili ?

- Bizim kötüden örnek vermemiz abesle iştigal olur. Dünyanın sayılı metropollerinde iki saat üç saat yollarda kalınıyor gibi bir örnekle  İstanbul’un trafik problemini dünyanın her yerinde varmış gibi paylaşmak doğru değil. Neticede bizim hedefimiz trafikte de güvenli  ve süratli bir şekilde intikali sağlamaktır bu hepimizin idealidir.

İstanbul da bu konuda yapılan yatırımlar malumunuz. Bunları tek tek saymayacağım. İfade ettiniz Marmaray büyük çapta rahatlatacaktır. Tünel geçişi bunlar devam ediyor.  3. Köprü ihalesi yapıldı birkaç yıl içinde yapılacak. Yeni metro hatlarının ihaleleri yapıldı ve bunlar inşallah 2015’e doğru realize edilecek ve İstanbul’da şuanda 85 km’lik olan metro hatları 259 km’nin üzerine çıkmış olacak. Birkaç yılımız daha var bu sıkıntılı tabloyla ilgili. Fakat trafik aslına bir ortak kültür alanımız yani bunu ortaklaşarak da götürmemiz gerekiyor. Hepimiz bu konuda birbirimizle daha iyi bir dayanışma içinde olmamız lazım altyapıyı daha iyi bir hale getireceğiz.

Ciddi yatırımlar yapıyoruz, İstanbul a ayrılan kamu yatırımının yüzde 60’a yakını ulaşım alt yapısına harcanıyor. İstanbul’da deniz taşımacılığının payı bütüne oranla yüzde 4.  Neden yüzde 4 ?  Bunlar alternatif güzergahlar olarak devreye girmeli ve bütün kaynaklarımızı daha fazla seferber etmeliyiz Trafikte yaşadığımız sıkıntılar Haliç ve Fatih Sultan Mehmet  köprüsü nedeniyle yaşanan sıkıntılar oldu bunlarda daha tedbirli olunabilirdi.

Bunlar hep tecrübedir. Önümüzdeki kısımda başka sıkıntılar olmaması için bütün tedbirleri bir kez daha gözden geçirerek problemsiz bir şekilde inşallah Eylül-Ekim aylarına varmaya çalışıyoruz. Ama trafikte önümüzdeki birkaç yıl sıkıntı olacak. Otopark alanlarının yetersizliği ve bunlara her gün 500 araçlık  alanın ilave edilmesi zorunluluğunu göz önünde tutuyoruz. Bu şehirde her yıl 120 bin civarında ilave aracın bu şehrin trafik yükünü  nasıl artırdığına bakmak lazım. Büyük çaba sarf ediliyor ve şuanda İstanbul trafiğinde emniyetin yapmış olduğu efor  14 milyonluk şehrin içerisinde elbette ki  Büyükşehir’in de belki biz bu işi alırsak daha iyi yürütebiliriz anlayışını getirebilir ama bu kolay bir iş değil.

İSTANBUL  İÇİN HIZ ÖNEMLİ

Valilik olarak yapılan yatırımlar ne durumda? 400’e yakın yatırım var…

-Hızı artırmamız gerekiyor . Yani bu olması lazım. Bu şimdi bizim yaptığımız çalışmayı bir hız olarak ifade etmeye bence gerek yok bizim her gün biraz daha hızlı olmamız lazım çünkü İstanbul hızlı büyüyen ve ihtiyaçları artan bir şehir. Sizin bu şehre yetişmeniz ve iyi koordine etmeniz lazım. Dolayısıyla bir günlük hızınızın öbür günle ölçülemeyecek artışta olması  icap ediyor. Kendimizi yetersiz görüyor ve daha fazla koşmaya mecbur hissediyoruz.

HABERLERE, HABER7.COM’DAN ULAŞIYORUM

Son olarak Haber7.com ile ilgili düşünceleriniz nedir?

-Sizi ilgiyle takip ediyorum. Gerçekten şuanda habere ulaşma noktasında hemen tıklayıp ne var Haber7.com da dediğinizde dünyayı ve Türkiye’yi en yakın şekilde takip etme imkanınız var . Dolayısıyla bu habercilik yaklaşımınız ve süratiniz nedeniyle sizleri ve ekibinizi yürekten kutlamak istiyorum. Mükemmel bir haber sitesisiniz.

YORUMLAR 1
  • noter tasdikli yorumcu 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın valim haber7 yi beğeniyorsanız . başka platformlarda da dile getirin. bir de istanbul sevdasına takılıyorum. herkes istanbulu beğeniyor ve önemsiyor memleket sanki istanbuldan ibaret. hangi cazibesi çekiyorsa insanları başka şehirlerde de benzer çekim alanları oluşturulsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail lobileri engellemeye çalışıyor: Erdoğan'ın ABD ziyaretinde son durum ne?
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!