Hamileyken büyük balık yemeyin

Araştırmalar hamileliğinde balık yiyen annelerin çocuklarının IQ 'sunun daha yüksek olduğunu gösteriyor.Ama...

Hamileyken büyük balık yemeyin
Hamileyken büyük balık yemeyin
GİRİŞ 22.02.2007 08:45 GÜNCELLEME 22.02.2007 08:45

Ancak, ton, somon ve kılıç gibi büyük balıklar, civa da içerdiği için tavsiye edilmiyor. Yiyeceğiniz en büyük balık palamut olsun

Proteinler, vitaminler, mineraller sağlıklı bir vücut için şart. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda bunlara bir de omega 3 adı verilen yağ asitleri eklendi. Omega 3'ün faydaları saymakla bitmiyor. Hamilelikte de bebeğin beyin ve göz gelişimine katkısı büyük. Erken doğum, gebelikte tansiyon yükselmesi ve doğum sonrası depresyon riskini azaltıyor. Çocuğun ileride alerjik bir hastalığa ya da kız çocuklarda meme kanserine yakalanma ihtimâli de, gebeliğinde fazla balık yiyen annelerde daha az. Düzenli balık yiyen ve hiç tüketmeyen annelerin çocukları, ortalama öğrenme yaşı, ilk yürümesi, konuşması, okuma öğrenmesi yönünden karşılaştırıldığında, anneleri balık tüketen çocukların bu becerileri daha çabuk edindikleri gözlendi. Annesi hamilelik döneminde balık yiyenlerin yenidoğan döneminden itibaren daha iyi uyudukları, daha sakin oldukları, hiperaktivite ve dikkat eksikliği sendromuna daha az yakalandıkları tespit edildi. Üstelik IQ'ları da daha yüksek bulundu.

CİVA TEHLİKESİ

Omega 3 yağ asidi ton balığı, kılıç balığı gibi büyük balıklarda daha fazla bulunduğu için, civa da içerebileceği korkusuyla hamilelik dönemindeki beslenmede kafa karıştırıyor. Bu yağ asidi en fazla kılıçbalığı, ton balığı gibi büyük balıklarda var. Ancak bu balıklar denizde bulunan civayı da vücutlarına aldıkları için civa miktarı fazla oluyor. Civa da beyne zarar verebiliyor. Taze somon ve ton balığında daha fazla civa mevcutken, konservelerdeki oranı azalıyor.

KÜÇÜK BALIK YİYİN

Gebelikte omega 3 yağ asidi alımının bebeğin ileriki hayatını da önemli ölçüde etkilediğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe, 'büyük balık yerine, küçük balık yiyin' diyor. Çünkü, omega 3 oranı küçük balıklarda daha az ama, civa oranı da az. Öte yandan bu yağ asidi vücutta üretilmiyor. Mutlaka dışarıdan alınmalı ve en zengin kaynağı da balık. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve cevizde bulunsa da, günlük alınması gereken oranı tutturmak çok zor. Bu yüzden hamileler haftada iki kez en büyüğü palamut olacak şekilde küçük balıklarla beslenmeli.

TABLET DE KULLANILABİLİR

Özellikle hamileliğin son üç ayında balık tüketemiyorsanız, mutlaka omega 3 tabletlerinden faydalanmalısınız. Ancak, tabletlerin de karaciğerden değil, gövdeden elde edilenleri tercih edilmeli. Çünkü, karaciğerde bulunan A vitamini fazla alındığında bebeğe zararlı olabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır
Miçotakis'ten Yunan S-300'ünün Ukrayna'ya sevkiyatına veto