Börülcenin faydaları neler? Zeytinyağlı börülce tarifi ve besin değeri

Yaz mevsiminde tüketilen ve son dönemde faydası sıkça konuşulan börülce ile kışın yorgunluğunu atacak ve yaza bomba gibi gireceksiniz. Besin değeri oldukça zengin olan börülce uzmanlar tarafından da önerilen bir besindir. İşte bin bir yararı bulunan börülcenin faydaları...

Börülcenin faydaları neler? Zeytinyağlı börülce tarifi ve besin değeri
Börülcenin faydaları neler? Zeytinyağlı börülce tarifi ve besin değeri
GİRİŞ 21.06.2019 09:29 GÜNCELLEME 21.06.2019 09:29

Sindirimi kolaylaştıran, uyku problemlerine, şeker hastalığına iyi gelen ve kalbi koruyan börülce tam bir şifa deposu. Vücudu zararlı maddelerden arındıran, cildi güzelleştiren, kilo vermeye yardımcı olan ve kan dolaşımını hızlandıran börülce nasıl tüketilmeli?  A vitamini, B1, B2, B3, B5, B6, C, folik asit, demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, selenyum, sodyum, çinko, bakır, fosfor, vb. dahil olmak üzere neredeyse vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içeren börülcenin bilinmeyen faydalarını araştırdık. Diğer adları Karnı kara, Siyah Göz, Vignasinensiş, Cowpea olan börülce göbeği koyu renkli olduğu için Karnıkara da denilen, fasulyeye benzer bir bitkidir.

 

 

Börülce

BÖRÜLCENİN BİLİNMEYEN FAYDALARI

 

 

Özellikle yorucu bir günün ya da tüm gün oturmak gereken bir günün ardından oluşan ayak şişkinliklerini azaltır.

Börülce çinko bakımından da çok zengin bir mineral çeşididir. Hücrelerin yenilenmesi, yaraların iyileşmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gerekli miktarda çinko alımı şarttır. 

İyi bir protein kaynağı olmak, cildin ölü cildi onarması çok iyidir. Cildi güzelleştirir sağlıklı ve parlak tutar.

Kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. 

Diyet yapanlar için gerekli besinlerin başında gelen börülce karbonhidrat ve lif sayesinde hem enerji hem de tokluk hissi vererek uzun süre yemek yeme ihtiyacını ortadan kaldırır. Özellikle zeytinyağ ile yapılan börülce sindirim sorunlarını düzenlemede etkilidir. 

Börülce, protein açısından zengin olmasıyla saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilir. Saç dökülmesi, çoğu insanın karşılaştığı ortak bir sorun olup, bu sorunun üstesinden gelmek için börülce etkili rol oynayabilir. Börülcede bulunan protein, saç telini kökünden korumak için önemli bir bileşendir.  Börülcenin tüketimi vücuda protein sağlar ve saçı güçlendirmeye yardımcı olur ve ayrıca saç uzamasını destekler. 

Börülcenin mide içinde güzel etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Mide, pankreas ve dalak problemleri yaşayan insanların düzenli börülce tüketimi yararlı olacaktır.

Ağız, dil, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplarını giderir. 

Kanser vücudumuzda bulunan hücrelerin değişimiyle ortaya çıkan bir tür hastalıktır. Yapısında bulunun beta-karoten sayesinde börülce hücrelerde oluşan serbest radikallerin nötrolize edilmesine yardımcı olur ve kansere karşı koruyucu etkisi böylelikle ortaya çıkmaktadır. Hatta bazı araştırmalarda ağız, göğüs, mide, kalın bağırsak, serviks, yemek borusu gibi kanser türlerinin beta- karoten eksikliği ile ortaya çıktığı öne sürülmektedir.

Börülce Besin Değeri

BÖRÜLCENİN BESİN DEĞERİ

100 Gram Börülcede;

115,7 Kalori İçerir Ve Aşağıda Bulunan Mineral Ve Vitaminleri İhtiva Eder.

1. Toplam yağ: 0,5 g
2. 4 mg sodyum
3. 278 mg potasyum
4. 21 g karbonhidrat
5. 8 g protein
6. 0,4 mg C Vitamini
7. Bol miktarda A Vitamini
8. 2,4 mg demir
9. 24 mg kalsiyum
10. D, B6 ve B12 Vitamini
11. Magnezyum
12. Çinko

Zeytinyağlı Börülce Tarifi

BÖRÜLCE NASIL TÜKETİLİR? ZEYTİNYAĞLI BÖRÜLCE TARİFİ

Börülceleri iyice yıkayın ve ayıklayın. Soğanları yemeklik doğrayın, sarımsakları da ince ince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.

Zeytinyağını tencereye koyun ve yağ kızdığı zaman üzerine soğanları ve sarımsakları ekleyip kavurun. Soğanların diriliği kaybolduğu zaman börülceleri ve üstüne de domatesleri ekleyin. Domatesin üzerine tuz ve şekeri de ilave edin. Orta ateşte börülceler yumuşayana ve suyunu salana kadar bekleyin. Fasulyelerin üzerini geçecek kadar kaynar su koyun ve kısık ateşte arada karıştırarak fasulyeler pişene kadar kaynatın.

Bu arada 3-4 damla limon sıkın ki fasulyelerin rengi bozulmasın.

Malzemeler

1 kilogram taze börülce
2 adet orta boy soğan
7-8 diş sarımsak
4 adet domates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet kesme şeker
3-4 damla limon
Göz kararı kaynar su

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler