'Kene var ama korunmak mümkün'

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Mustafa Yılmaz, kene var diye hayatı kısıtlamaya gerek yok. Kene görüldüğünde çıkarmaya çalışsınlar ama elle temas edilmeden aracı kullanarak bunu yapsınlar ve hemen sağlık kuruluşuna müracaat etsinler." dedi.

'Kene var ama korunmak mümkün'
'Kene var ama korunmak mümkün'
GİRİŞ 16.05.2012 16:40 GÜNCELLEME 16.05.2012 16:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Mustafa Yılmaz, kene var diye vatandaşların hayatını kısıtlamasına gerek olmadığını belirterek, "Kene görüldüğünde çıkarmaya çalışsınlar ama elle temas edilmeden aracı kullanarak bunu yapsınlar ve hemen sağlık kuruluşuna müracaat etsinler." dedi.

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, son bir hafta içinde üç vatandaşın keneden hayatını kaybetmesi üzerine, kene ile mücadele çalışması yapan kurumların temsilcileriyle bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Vali Erdoğan Bektaş başkanlığında gerçekleşen toplantıya; Belediye Başkanvekili Bahri Yavuz, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz, Halk Sağlığı Müdürü Yüksel Kutlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, İl Müftüsü Dursun Ali Şeker katıldı.

Yetkili kurumlarla basın mensuplarının karşısına geçen Vali Bektaş, "İşin şakası yok, üç vatandaşımız keneden vefat etti. Bunun için vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz. Keneden vefat eden vatandaşımız var ama korunmak da mümkün. 7 kişi hastanede tedavi olup taburcu edildi. Vatandaşlarımız piknik yaparken, doğada gezerken kendilerini koruyacak. Paçalarını çorapların içine sokacak, kollarını bağlayacak. Yapılacak şey çok basit. Kene yapıştığını fark edince hemen sağlık kuruluşuna müracaat edecek." diye konuştu.

"KENELERLE YAŞAMAYA ALIŞACAĞIZ"

Kene hakkında bir sunum yapan İl Sağlık Müdürü Mustafa Yılmaz da keneden kurtulmak için yapılacak basit önlemler hakkında bilgi verdi. Yılmaz, "Kene var ama korunabiliriz. Kene var diye vatandaşlarımız hayatını kısıtlamasın. Kene tedbirleri alarak pikniğe de gidebilir herhangi bir yere de gidebilir. Kene görüldüğünde çıkarmaya çalışsınlar ama elle temas edilmeden aracı kullanarak bunu yapsınlar, hemen sağlık kuruluşuna müracaat etsinler." şeklinde konuştu.

Halk Sağlığı Müdürü Yüksel Kutlu ise eğitim ve bilgilendirme çalışması yaptıklarını, çalışmaların bundan sonra milli eğitim müdürlüğü ile birlikte önce öğretmen sonra da öğrencilerin eğitileceğini söyledi.

"FARKINDALIK İÇİN ÖNLEM ALINACAK"

Tarım İl Müdürü İhsan Emirailoğu, tarımla uğraşan vatandaşların risk altında olduğunu, ancak küçükbaş ve büyükbaş hayvanların aşılanmasının yapıldığını bildirdi.

Ayrıca, İl Müftüsü Dursun Ali Şeker, toplantıda imamlara konuyla ilgili bilgi verecek ve keneden korunmak için yapılması gerekenleri cami cemaatine ve köylerde, mahallelerdeki vatandaşlara anlatılmasını isteyecek. Keneye karşı vatandaşları bilgilendirmek için belediye otobüslerine bilgilendirici afiş asılacak. Bugün yapılacak merkez hizmet götürme birliği encümen seçimi için şehir merkezine gelecek olan muhtarlara sunum yapılacak ve broşür dağıtılacak.

Öte yandan, kene nedeniyle Boyabat'tan Kastamonu'ya sevk edilen bir hastanın vefat ettiği öğrenildi. Şahsın keneden vefat edip etmediği, yapılacak testlerden sonra belirleneceği ifade edildi.

 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    kene... keneden korunmak için..sardunya yağı, okaliptüs yağı, neem yağı, sitronella yağlarından biri sürülürsa uzaklaştırmakta faydalı olur deniyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarrufa sıkı takip: Uymayana yaptırım; hedef en az 100 milyar TL
Öğretmenlik atama taban puanları 2024 tablosu netleşti!