Yaz sıcaklarında çocukların kalbini koruyun

Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, kalp hastalığı olan çocukların sıcak havalara dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Yaz sıcaklarında çocukların kalbini koruyun
Yaz sıcaklarında çocukların kalbini koruyun
GİRİŞ 07.07.2015 15:08 GÜNCELLEME 07.07.2015 15:08

Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, yaz aylarında çocuklar da dengesiz beslenme, sıvı ve tuz kaybının önemine dikkat çekerek, ebeveynleri uyardı.

Çocuklarda doğuştan ve sonradan kalp hastalıklarını olduğunu belirten Çocuk Kardiyolojisi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr.  Lenk, “Doğuştan kalp hastalıkları morarmayla beraber seyreden kalp hastalıklarıdır. Çoğunlukla kalp darlıklarında oluşan kalp hastalıkları çok önemli. Bir de kalbin sol bölümünden sağ bölümüne kanın geçmesine yol açan kalp içi doğuştan kalp hastalıkları var. Sonradan olma kalp hastalıkları ise sıklıkla enfeksiyon geçiren özellikle soğuk algınlığı, burun akıtan, öksüren, ateşi olan çocukları da ki bu hastalığa vesile olan virüslerden bazıları, kalp kasını ve kalp kapaklarını etkileyerek bunlar kalp hastalığına neden olabiliyor. Sonradan olma kalp hastalığının nedeni çok belli olmayan ve özellikle kalbin kasını besleyen kroner damarları tutan kabazaki hastalığı dediğimiz hastalıklarda da çocuklarda erişkinlere besleyen, kalp kasının beslenme bozuklukları, bir takım kalp hastalıkları mevcut” diye konuştu.

“YAZ AYLARI ÇOCUKLARDA İSTENMEYEN YAN ETKİLERİN GÖRÜLDÜĞÜ MEVSİM”

Yaz döneminde tüm ailelerde bir tatil beklentisi olduğunu kaydeden Porf. Dr. Lenk ebeveynleri uyararak, “Çocuklarda sıcağın istenmeyen yan etkilerinin görüldüğü bir mevsim. Yazın sıcak da kışın soğuk da organizmamız ısı düzenini kendisi ayarlıyor. Çok sıcak havalarda özellikle 32 derecenin üstü ve nemin yüzde 60’ın üzerinde olduğu durumlar organizma için son derece zararlı bir takım olaylara sebep olacak sıcaklık sendromları ortaya çıkacak” dedi.

Aşırı sıcaklarda deri damarlarının genişlediğini ifade eden Lenk, “Genişlemeye başlayınca bir terleme başlıyor. Bu terlemeyle beraber vücutta su kaybı aynı zamanda vücudun soğuması ortaya çıkıyor. Su kaybının fazla olduğu durumlarda böbrek kan akımı azalıyor. Böbrek kan akımının azaldığı durumlarda da böbrek üstü ve böbrekten bir takım maddeler salgılanarak bunlar kan damarında büzüşmeye, tansiyon yükselmesine sebep oluyor. Bu durumda kalp hastalığı olan çocuklar için tehlikeli durumlar” ifadelerini kullandı.

Lenk, konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle sıcak havalarda damarların aşırı genişlemesi ve aşırı terlemeye bağlı vücuttan sıvıyla beraber damarların içindeki dolaşan kanın koyulaşmasına, akışkanlığın azalmasına ve yapışkan olmasına neden oluyor. Bu da çocuklarda tansiyonun yükselmesine neden oluyor. mor bebekler de bayılmaya yol açıyor"

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası’ndan Kanal İstanbul açıklaması: Yer almıyor
Mehmet Şimşek'ten altın kotası açıklaması: Çıkar çevreleri memnun değil