Bumin, hükümete meydan okudu

Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin, Meclis Başkanı Arınç'ın, 'Gerekirse Anayasa Mahkemesi kapatılır' şeklinde açıklamasına çok sert tepki gösterdi. Bumin, AKP hükümetine meydan okudu.

Bumin, hükümete meydan okudu
Bumin, hükümete meydan okudu
GİRİŞ 02.05.2005 11:32 GÜNCELLEME 02.05.2005 11:32

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın 'Meclis isterse Anayasa Mahkemesi'nin yetki ve görev alanlarını değiştirebilir' açıklamasına Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'den yanıt geldi. Bumin, Arınç'a 'beğenseniz de, beğenmeseniz de Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak zorundasınız' dedi.

'Böyle sert bir tepkinin kendilerine, partilerine ve ülkemize yarar getirmediğini zamanla anlayacaklardır" diyen Anayasa Mahkemesi Başkanı, hukuk devleti olmanın anlayış ve olgunluk gerektirdiğini söyledi.
 
Hukuk devleti olmanın anlayış ve olgunluk gerektirdiğini kaydeden Bumin, hukuk devleti sisteminin sık sık tartışmaya açılmaması gerektiğinin uzun yılların deneyimiyle ortaya çıktığını vurguladı.
 
TBMM Başkanı Arınç'ın Avrupa ülkelerinde Anayasa Mahkemesi bulunmadığına ilişkin sözlerini anımsatan Bumin, tam tersine Avrupa'nın her ülkesinde farklı biçimde olsa bile bu tür kurumların bulunduğunu belirtti.


Bumin, "hukuk devletiyim diyen ülkelerde, yasama dahil yürütmeyi denetleyen yargı organları vardır. Aksi takdirde geçmişteki acı deneyimleri tekrar yaşamak gibi bir durumda kalınabilir" diye konuştu.
 
'Kişisel değerlendirme yapmadım'

Bumin, Anayasa Mahkemesi'nin 43'üncü kuruluş yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada, türbana ilişkin yargı kararlarını ve içtihatları hatırlattığını belirterek, "ben, kişisel değerlendirme yapmadım" dedi.  Konuşmasında laiklik ilkesinin önemine değindiğini kaydeden Bumin, 'alınganlık' göstermelerini şaşkınlıkla karşıladığını vurguladı.
 
'Anayasa Mahkemesi'ni kapatırız' sözüne karşı diyecek sözünün bulunmadığını söyleyerek, 'polemiğe girmek istemiyorum. Konu kamuoyu tarafından değerlendirilecektir' şeklinde konuştu.


ARINÇ NE SÖYLEMİŞTİ?



CNN Türk’te dün yayınlanan, ‘Ankara Kulisi’ programına konuk olan TBMM Başkanı Bülent Arınç, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Nur Batur ve Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila’nın sorularını yanıtlarken, önemli açıklamalarda bulundu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin’in türbanla ilgili sözlerine ilişkin soruları da yanıtlayan Arınç, bu konuşmada kendisini ilgilendiren konunun türban değil, yasama yetkisini elinde bulunduran Meclis’e yapılan haksızlık olduğunu söyledi. Anayasa’ya göre, yasama yetkisinin Türk milleti adına Meclis’e ait olduğunu anımsatan Arınç, bu yetkinin hiçbir kuruma devredilemeyeceğini bildirdi.

AB’DE ÖRNEĞİ YOK

Arınç,
İngiltere Parlamentosu için söylenen, ‘Bu parlamento, kadını erkek, erkeği kadın yapma dışında her şeye muktedir’ sözünü aktardı. Anayasa’nın Meclis tarafından yapıldığını ve bugüne kadar defalarca değiştirildiğini anımsatan Arınç, şöyle konuştu:

‘Bu Anayasa Mahkemesi’ni, ben, Meclis’in yapabileceği bir anayasa değişikliğiyle kaldırabilir miyim? Kaldırabilirim. Bugün AB ülkelerinin hiçbirinde bizdeki Anayasa Mahkemesi’ne benzer bir kurum yok. Tartışmaya açmıyorum. Anayasa Mahkemesi’nden şikayet etmiyorum. Anayasa Mahkemesi’nin, şu veya bu isimle hiçbir şekilde olmadığı ülkelerin hepsi de demokratik, ama biz hem 1961 hem 1980’de Anayasa Mahkemesi’ne ihtiyaç duymuşuz.’

BEN MECLİS’İM

Arınç,
Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısı ile görev sahasının yeniden belirlenerek, bugünkü sistemin değiştirilebileceğini de söyledi. Arınç, ‘Yüce Divan yetkisini Anayasa Mahkemesi’nden alabir miyiz, alabiliriz. Her yasanın Anayasa Mahkemesi’ne gitmesini engeleyebilir miyiz, engelleyebiliriz. Her şeyi yapabilirim, ben Meclis’im. Anayasa Mahkemesi, bir kanunu iptal ederken kendisi kanun koyucu değildir. Ben yasama organı olarak istediğim yasa değişikliğini yaparım. İstediğim yasağı koyarım, istediğim yasağı kaldırırım. TBMM’nin bu yetkisi üzerine kimse perde düşüremez’ dedi.

YASALAR DEĞİŞTİ

Arınç,
Türkiye’nin AİHM’in yargı yetkisini kabul etmesinde yanlış bir şey olmadığı görüşünü savundu. AİHM’in türbanla ilgili kararlarının, bireysel başvurularla alındığını belirten Bülent Arınç, bu kararların ancak kişiler için bağlayıcı olabileceğini savundu. Anayasa Mahkemesi’nin geçmişte RP ve FP’yi kapattığını anımsatan Arınç, şöyle devam etti:

‘Bugün o partiler hayatta olsa aynı eylemleri yapsalar Anayasa Mahkemesi kapatabilecek mi? Kapatamayacak. Anayasa’nın 68 ve 69. maddesi değişti. Dün tabu sayılan konular, bugün demokrasilerde figür haline geliyorsa mahkemeler de içtihat değiştireceklerdir, görüş değiştireceklerdir.’

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan ile görüşme sonrası Özgür Özel'den Kılıçdaroğlu'na 'engel olma' mesajı!
İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınan 65 şüpheliden 38'i tutuklandı