RTÜK'ten Küçük Gelin'e büyük ceza

STV'de yayınlanan Küçük Gelin adlı dizi RTÜK'e takıldı.

RTÜK'ten Küçük Gelin'e büyük ceza
RTÜK'ten Küçük Gelin'e büyük ceza
GİRİŞ 24.10.2014 16:33 GÜNCELLEME 24.10.2014 16:45
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Küçük bir kız çocuğunun zengin ve nüfuzlu bir aileye töre gereği berdel olarak verilmesinin anlatıldığı dizideki bir sahne 'intiharı özendirdiği' gerekçesiyle RTÜK'ten ceza aldı.

Küçük yaştaki gelinin yaşadığı zorlukların anlatıldığı dizinin bir bölümünde Zehra adlı küçük gelin intihar etmeye çalışıyordu. RTÜK uzmanlarının hazırladığı rapora göre, tarım ilacı içerek intihara kalkışan gelin, sonra da ormana koşuyordu.

Söz konusu bölümde küçük gelinin maruz kaldığı fiziksel ve psikolojik şiddet gösteriliyordu.

'İNTİHAR VAKALARINA YOL AÇABİLİR'

RTÜK uzmanlarının hazırladığı raporda Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne ve İstatistik Kurumu'nun atıfta bulunularak, "Benzer durumda bulunan ve intihara eğilimli çocuk gelinlerin bir çözüm olarak intihara yönelebileceği, bu şekilde taklit intihar vakalarına yol açabileceği, özellikle çocuklar açısından intiharı öğretici nitelikte olduğu, bununla birlikte küçük yaşlardaki kız çocuklarının kendilerinin de bir çocuk gelin olabileceği ve sürekli olarak şiddete maruz kalmasının özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine zarar verecek nitelikte olduğunu değerlendirilmektedir" denildi.

Rapor RTÜK Üst Kurulu'nda yapılan toplantıda değerlendirildi. Üst Kurul Üyeleri, STV'nin "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde yayınlanamaz" ilkesini ihlal ettiğine karar verildi. STV'ye 76 bin TL para cezası kesildi.

YORUMLAR 3
  • yıgıt 9 yıl önce Şikayet Et
    o kadar dızıde ahlaksız sahneler yer alıyor da sorun olmuyor, bazı dızıler yuzunden ahlaksızca davranıslar normalmıs gıbı gosterılıyor onlar sayesınde ahlakı degerlerımız kayboluyor ama basıt bı ıntıhar sahnesı rtük den ceza alıyor galıba rtük dıyer dızılerden haberdar degıl
    Cevapla
  • emre 9 yıl önce Şikayet Et
    iyiolmus sız oyle solcufılmyaparsanızolacagıbu
    Cevapla
  • Güçlü türkiye 9 yıl önce Şikayet Et
    kahrediyoruz. Biktık aşiret ve ağa filmlerinden ,bu millete eziyet edenleri iyi bir şey yapmış gibi birde film edenleri kınıyorum, zamanında cahil fakirleri ezmişler şimdi yapsalar 9.mm lik mermi işlerini görür.sıkar.biraz...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Eurovision'da 'İsrail' ayıbı, bu kadar da olmaz! Tepkiler çığ gibi...
Mehmet Şimşek'ten altın kotası açıklaması: Çıkar çevreleri memnun değil