Endonezya'da Subianto seçime itiraz etti

Endonezya'da 9 Temmuz'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimindeki adaylardan Subianto, seçimin ilan edilen resmi sonuçlarını yargıya taşıdı.

Endonezya'da Subianto seçime itiraz etti
Endonezya'da Subianto seçime itiraz etti
GİRİŞ 25.07.2014 22:22 GÜNCELLEME 25.07.2014 22:22

Seçimde hile yapıldığını öne sürerek cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıklayan Subianto ile ekip arkadaşı cumhurbaşkanı adayı Hatta Rajasa, Genel Seçim Komisyonu'nun 22 Temmuz'da açıkladığı sonuçlarına Anayasa Mahkemesi'nde dava açarak itiraz etti.

Genel Seçim Komisyonu oyların yüzde 53'ünü alan Joko Vidodo'yu seçimin galibi ilan etmişti.

Subianto mahkeme yolunda yüzlerce taraftarına yaptığı konuşmada, "Mücadeleye Anayasa Mahkemesi yoluyla devam edeceğiz, adalet istiyoruz" dedi.

Subianto-Hatta ekibinin sözcüsü Habiburrahman da "seçim sürecinde meydana gelen sistematik yolsuzluk" yapıldığı iddiasıyla açılan davaya 200 avukatın destek verdiğini belirtti.

Tribunnews.com adlı haber sitesine yaptığı açıklamada 2 milyon dosyayı davada delil olarak sunduklarını anlatan Habiburrahman, Anayasa Mahkemesi'ne 15 araç içinde gece yarısı getirilecek dosyaların, 5 bin 800'ü başkent Cakarta'da olmak üzere tüm Endonezya'daki oy kullanma merkezlerinde yapılan 52 bin ihlale ilişkin delil olarak kullanılacağını söyledi.

"Her bölgede neredeyse eşit olarak hile yapıldı" diyen Habiburrahman, dava ekibinin elinde, Cakarta ve ülkedeki 33 eyalette yapılmış video kayıtlarının da bulunduğunu kaydetti.

Subianto'nun ekibinden yapılan açıklamada da açılan davanın zafer kazanmayı değil, "hile sonucu seslerini duyuramayan 21 milyon oy için adalet mücadelesi vermeyi amaçladığı" vurgulandı.

Subianto'nun seçim sonuçlarını yargıya götürdüğünü duyurmasının ardından Vidodo'nun ekibinde yer alan cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Yusuf Kalla, yapılan itirazın Genel Seçim Komisyonu'nun kararını değiştirmeyeceği konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Ülkede 9 Temmuz'da yapılan seçimlerin rastgele örnekleme yöntemiyle belirlenen hızlı sonuçlarını açıklayan 12 anket kuruluşundan 8'i Vidodo'yu, diğerleriyse Subianto'yu seçimin galibi olarak göstermişti. Anket şirketlerinin açıkladıkları sonuçlar üzerine her iki aday da seçimin ardından galibiyetlerini ilan etmişti.

Modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü kendine örnek aldığı bildirilen Subianto, ülkede baskıcı uygulamalarıyla tanınan özel kuvvetlerin komutanlığını yapmış çok sayıda üstün hizmet madalyasına sahip emekli bir korgeneral ve işadamı.

Seçime girmeden önce Cakarta belediye başkanlığı görevinde bulunan Vidodo ise az tanınan bir mobilya bayi iken 2005 yılında Solo kentine belediye başkanı seçilmesinden sonra sermayesi yükselişe geçen bir işadamı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrailli gazete Erdoğan fotoğrafıyla yayınladı: Türk planı
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...