'11 Metrelik yılan hikayesi'

Erzurum'un Tortum ilçesinde 2008 yılı Mayıs ayı içerisinde 11 metre uzunluğunda yılan öldürüldüğü şeklindeki iddialara Prof. Dr. Hüseyin Arıkan ve Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, bilimsel açıklama getirdi.

'11 Metrelik yılan hikayesi'
'11 Metrelik yılan hikayesi'
GİRİŞ 09.08.2008 12:06 GÜNCELLEME 09.08.2008 12:06
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

 Prof. Dr. Arıkan ve Olgun, "Türkiye'de 11 metre uzunluğunda yılan türüne şu ana kadar rastlanmamıştır. Bu bir yılan hikayesidir" dediler.

Tortum'un Taşbaşı köyü civarında yol yapım çalışmaları sırasında iş makinesiyle öldürüldüğü ileri sürülen ve cep telefonu görüntüleri Erzurum'da birçok kişiye ulaşan yılan hikayesi konusunda yaptıkları araştırmalar sonrasında açıklama yapan Türkiye Herpetoloji (Sürüngenleri ve amfibileri inceleyen bilim dalı) Derneği Başkanı, Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, Türkiye'de yaşayan yılanların büyük çoğunluğunun zehirsiz olduğunu söyledi.

YILANLAR DOĞAL ZENGİNLİK

Prof. Dr. Olgun, yılanların Türkiye'nin doğal zenginliklerinden biri olduğunu belirterek, halk arasındaki doğru olmayan bilgilenmeler ve kulaktan dolma haberler nedeniyle yanlış yargıların oluştuğunu söyledi. Yılanlar hakkındaki olumsuz tavır nedeniyle vatandaşların her gördükleri yılanı, zehirli olduğunu düşünerek öldürdüğünü ifade eden Olgun, şunları dile getirdi:  "Türkiye'de yaşayan yılanların büyük bir çoğunluğu zehirsiz yılanlardır. Zehirli yılanlar ise kendileri için en büyük düşman olan insanlardan uzak bölgelerde yaşamaktadırlar. Ayrıca bu zehirli yılanlar gece faaliyet gösterirler. Gündüz bizim gördüğümüz yılanların büyük bir çoğunluğu zehirsiz yılanlardır."

EN UZUNU SARI YILAN

Prof. Dr. Olgun, Türkiye'de tespit edilen 53 tür yılandan 15 tanesinin zehirli, 38 tanesinin ise zehirsiz olduğunu ve ülkenin hemen hemen her yerinde yaşadıklarını belirtti. Tortum'da öldürüldüğü iddia edilen 11 metre uzunluğundaki yılanın 'Coluber caspius' denilen ve 'Hazer Yılanı' diye bilinen bir tür olduğunu vurgulayan Olgun, yılanın boyunun iddia edildiği gibi 11 metre olmadığını söyledi. Türkiye'de yaşayan en uzun boylu yılanın 230 santimetre civarındaki 'Sarı yılan' olduğunu aktaran Olgun,açıklamasında şunları belirtti:  "Hazer Yılanı, Doğu Anadolu, Orta ve Batı Anadolu bölgelerinde oldukça yaygın görülen bir yılan türüdür. Bırakın 11 metreyi, bu yılanın 3 metreye bile ulaşması oldukça zordur. Tortum'da yılanın bulunduğu söylenen bölgede 10 gün boyunca araştırma yaptık. Biz böyle bir yılana rastlamadık. Burada asıl sorun, özellikle o bölgede yaşayan insanlara böyle vücut uzunluğuna sahip yılanın yaşamadığını anlatmaktır. O civarda yaptığımız araştırmalarda, yöre halkının özellikle akşam saatlerinde Tortum ve civarından geçmekten korktuklarını gözlemledik."

O BÖLGEDE EN UZUN YILAN 2 METRE

Tortum civarında yılanlar konusunda araştırma yapan Prof. Dr. Hüseyin Arıkan da, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:  "Taşbaşı köyünde Mayıs ayında 11 metre uzunluğunda yılan görüldüğü şeklinde söylemler çıkarılmış, bu büyüklükte bir yılanın söz konusu bölgede bulunup bulunmayacağı konusunda araştırmalar yapılmıştır. Türkiye'nin herpetofaunası (Kurbağa ve sürüngenler) üzerine yapılmış gerek çok sayıdaki yayınlardan ve gerekse arazi çalışmalarından Türkiye'de yaşayan yılan türlerine ait 11 metre uzunlukta bir örneğe rastlanmamıştır. Türkiye'de bugüne kadar tespit edilmiş en uzun yılan örnekleri 2 metre civarındadır. Yılanlar konusunda hemen hemen her yerde gerçekle yakından uzaktan ilgisi olmayan yılan hikayeleri anlatılır. Bunun da bunlardan biri olduğunu söyleyebilirim."

(İHA)

YORUMLAR 12
  • atilla 4 yıl önce Şikayet Et
    Yorumunuz bence bu yılanlar çok korkutucu bir şeye benzeye bilir
    Cevapla
  • tarık zafer 15 yıl önce Şikayet Et
    proflarımız. bu proflar olay duyulduğu gibi oraya gidip yılanın boyunu neden ölçmediler acaba???
    Cevapla
  • faruk yilmaz 15 yıl önce Şikayet Et
    yilanlarin boyu. semdinlide askerken komutanimiz burada askerlik yapipta yilan yemedik demeyin diye oldurulmus yilani hazirlatti.bu ara 2 coban 400-500 metre ilerimizdeydi komutanimizin dikkatini cekmis cobanlarin yanina gidin yian var dedi neyse 3 metre vardi herhalde zaten on ve arka tarafindan 40 ar cm.kesildi ben ve birkac arkadas haric digerleri yedi.bu sene samsun carsambada tarlamizda karsima yilan cikti elimde nacak vardi salladim korkudan nacagi kafasina yakin yerden bolundu 2 m. vardi.
    Cevapla
  • hursit dilaver 15 yıl önce Şikayet Et
    İsmail arar NE demişti ."GÜLDÜRMEYİN BENİ". hikaye malum. 3-5 prof bir kış gecesi köy evine uğrarlar da, sobanın altındaki sandığın ne olduğuna dair 2 saat kafa patlatırlar. sonunda köylüye sormak akıllarına gelir."yok yahu, baca borusu kısa geldi de.."der. bizim proflar atın kaç dişi olur diye bilimsel tez hazırlarlar da, hiç birinin aklına atın ağzını açıp dişleri saymak gelmez. yahu bu türkiyede hep böylemidir.yani laikçi proflar böyle mi çalışırlar.bunlar camideki mimber ve mihrabın bile ne olduğunu bilmezler..kaldı ki yılandan anlasınlar..
    Cevapla
  • serhat bulgulu 15 yıl önce Şikayet Et
    Bu proflarda klavye profu. bu kadarda basit pc başında araştırma yapılmazki... ben bingöllüyüm bundan bir altı yıl önce genç ilçesinden geçen murat nehrinde ağlara takılan 7 metre boyundaki yılan suya dinamit atılarak öldürülmüştü.... ve yaklaşık 300 kğ dı bunu neden anlamak istemiyo bizim proflar bende anlamış değilim :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Heniyye ile görüştü: Aynı adımı İsrail de atmalı!
Milli muharip uçak KAAN ikinci kez gökyüzü ile buluştu