Aile ve kadına şiddeti önleyecek uygulama

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, her ilde 'Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)' ve Kadın Sığınma Evleri açılacağını söyledi. Bakan Şahin, merkezlerin ne zaman ve nerelerde açılacağını da açıkladı.

Aile ve kadına şiddeti önleyecek uygulama
Aile ve kadına şiddeti önleyecek uygulama
GİRİŞ 15.10.2012 13:36 GÜNCELLEME 15.10.2012 13:36

Fatma Şahin, yaptığı açıklamada, şiddetle mücadelede çok boyutlu bir çalışma yürüteceklerini belirtti. Bakan Şahin, “Adalet, Sağlık, Milli Eğitim, İçişleri ve Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarının yer aldığı çok yönlü bir mücadele. Bunların hepsinin alt birimlerinin teknolojik alt yapısını bağlayan bir bilgi altyapısı oluşmalı. 14 ilde ŞÖNİM'lerin kurulması ile ilgili çalışmalar tamamlanmak üzere. İnşallah 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde de büyükşehirler başta olmak üzere bu çalışma tamamlanmış olacak.”

ŞÖNİM'lerin içinde Sağlık Bakanlığından eğitim almış hemşirelerin yanı sıra polis ve diyanet temsilcisinin de yer alacağın vurgulayan Şahin, “Bu mücadelede topyekun bir seferberliğe dönüşecek kurumsal altyapının kurulduğu Adalet Bakanlığı'ndaki verilerin Aile Bakanlığı'na sevk edileceği önemli bir çalışma.” şeklinde konuştu.

Almanya Baden Württenberg Eyaleti'nin Türk kökenli Uyum Bakanı Bilkay Öney beraberindeki heyetle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in makamında ziyaret etti. Almanya'da Türk kökenli bir bakanın olmasının gurur verici olduğunu kaydeden Şahin, Almanya ve Türkiye'nin ortak bir çok proje üretebileceğini söyledi.

"BADEN WÜRTTENBERG EYALETİNİN SÜNNET KONUSUNDA OLUMLU GÖRÜŞÜ BİZİ SEVİNDİRDİ"

Almanya'nın her zaman Türk halkının ve Türkiye'nin yanında olduğunu belirten Şahin, “Her zaman Türk halkının yanında oldunuz ve hep yanımızda hissettik. Son sünnet olayında hepimiz gördük. AB'nin özellikle din ve vicdan hürriyeti üzerine oturan bir kurumsal altyapıda olması peygamberlerin atası Hz. İbrahim'den beri Yahudi ve Müslümanların en önemli dini vecibesi olan sünnet ile ilgili bir yerel mahkemenin yasak getirmesini ülkemiz ve Müslüman alemi endişe ile karşıladı. Baden Württenberg Eyaleti'nin Başbakanı ve ilgili bakanların olumlu görüşleri beyan etmesi bizi çok sevindirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in İslam Almanya'nın bir parçasıdır açıklaması bakanlar kurulundan bu konudaki yasal düzenlemeyi federal mecliste sevk edilmesi de hem ülkemiz hem de İslam dünyası acısından sevindirici olmuştur. Bu da bize yapacak çok ortak işimiz olduğunu gösteriyor. Aşırılığa, İslamafobiye, hoşgörüsüzlüğe, ırkçılığa ve ayrımcılığa karsı ülkelerin ve halkların beraber yapması gereken çok is var.” diye konuştu.

Almanya Baden Württenberg Eyaleti'nin Türk kökenli Uyum Bakanı Bilkay Öney, 2 Kasım'da sünnet konusunda federal konseyde yasanın görüşüleceğini ve kendisinin yasayı savunacağını anlattı. Alman Federal Meclis'in yasanın geçmesi ile ilgili ortak bir karar aldığını vurgulayan Öney, “Bizim için bu yasanın çıkması güzel bir gelişme. Sadece sol partilerden bir takım kişiler karşı. Çocuk haklarını koruma amaçlı bir takım görüşler ortaya çıktı. İslam Yuvarlak Masa toplantısı yapıyoruz. Herkesi davet ediyoruz ve son gelişmelerle ilgili ortak karar aldık.” dedi.

Kadına yönelik şiddete karşı ciddi bir mücadele içerisinde olduklarını vurgulayan Şahin, “Aile ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi ile ilgili çok önemli bir yasa çıkardık. Kadına yönelik şiddet konusunda AB'nin İstanbul sözleşmesini imzalayan tek ülkeyiz. Bu yasanın uygulanabilmesi için 12 ülkenin imza atması gerekiyor. Biran önce diğer ülkelerinde bu ortak metne imza atması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Yasanın içerisinde fail ve mağdur ile ilgili ne yapılacağına dair destek mekanizmasının bulunduğunu kaydeden Şahin, "Hukuki temel çatı. Uygulamaların devreye girmesi gerek. Yönetmelikleri uygulamaya çalışıyoruz. Teknik takip konusunda Almanya, İngiltere, İspanya ve Avusturya'nın çok güçlü bir şekilde uyguladığı her olayın başına bir kolluk kuvveti yerine teknolojik alt yapı ile bu işin takip edileceği buton sisteminin alt yapısını oluşturdu. Perşembe günü Bursa'da bunun çalışmasına başlatacağız.” açıklamasını yaptı.

Almanya'da çok yaygın aile danışma merkezleri bulunduğunu ve bu yapı ile ilgili Türkiye-Almanya arasında bir protokol yapılabileceğini belirten Şahin, "Bir zaman planlaması ile bizim ekiplerimiz ve uzmanlarımız Almanya'ya gelerek aile danışma merkezlerini inceleyebilir." şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li başkanlardan Özgür Özel'e rest! Şimdi ne yapacak?
Bedava dağıttı, duyan oraya koştu! Markette 30 TL