Merkel, plana itiraz edenleri tek tek eledi

Merkel, Başbakan Davutoğlu ile gerçekleştirdiği mülteci krizi görüşmelerinde, plana itiraz edeceğini düşündüğü isimleri dışladı.

Merkel, plana itiraz edenleri tek tek eledi
Merkel, plana itiraz edenleri tek tek eledi
GİRİŞ 11.03.2016 07:13 GÜNCELLEME 11.03.2016 07:13
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’nin 7 Mart’ta gerçekleşen zirvede göç krizinde prensipte anlaşmaya varmasının ardından tartışmalar sürerken, Reuters haber ajansı Brüksel’de 6 saat süren toplantının perde arkasına ulaştı. Reuters’a göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Brüksel’de sunduğu yeni plan Avrupalı liderleri şaşırtırken, Almanya Şansölyesi Angela Merkelanlaşmaya daha hızlı varma amacıyla Fransa ve AB kurumlarının liderlerini sürecin dışına itti.

Davutoğlu şaşırttı

Reuters’a konuşan Alman yetkililere göre Davutoğlu, pazar gecesi Merkel ve HollandaBaşbakanı Mark Rutte ile Brüksel’de yaptığı görüşmede, önerdiği “cesur planla herkesi şaşırttı”. Bir Alman yetkiliye göre Merkel, derhal Davutoğlu’nun önerdiği planın “tüm dinamiği değiştirebileceğini ve AB’nin elde edeceği kazancın verdiği tavizlerden fazla olacağını hissetti”. Davutoğlu, Kaçak yollarla Türkiye’den Yunanistan’a geçen Suriyeli mülteciler dahil tüm göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesini önermişti. Karşılığında, geri yollanan her bir Suriyeli için, AB’nin Türkiye’deki mülteci kamplarında bulunan bir Suriyeli’yi kabul etmesini istenmişti. Türkiye’ye söz verilen 3 milyar euro’nun iki katına çıkarılması ve vize muafiyetinin hazirana çekilmesi de talep edilmişti.

Fransa dışlandı

Pazar günü gerçekleşen ön hazırlık toplantısına ne Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, ne deAvrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker çağırıldı. Almanya’nın en yakın Avrupalı müttefiki Fransa da davet edilmedi. Aşırı sağın yükselişe geçtiği Fransa’da, Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriyeli mültecileri alma sözünde geri adım atmıştı. Merkel, bu nedenle göç krizinde ortak olarak Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi seçti. Göreve geldiğinden beri Merkel’in politikalarını destekleyen Rutte, Türkiye’den doğrudan Suriyeli mülteci almayı kabul etmişti. Ayrıca Hollanda’nın AB dönem başkanı olması da konumunu güçlendirmişti. 

AB yetkilileri rahatsız 

Reuters’a göre, Brüksel’deki AB diplomatları ve yetkilileri, pazartesi günü gerçekleşen zirvede bir anda önlerine getirilen bu plan karşısında şaşkına döndü, birçoğu hazırlıklar sırasında kendilerine bilgi verilmemesi nedeniyle duydukları rahatsızlığı dile getirdi. 
AB üyesi devletlerin liderlerinden oluşan Avrupa Konseyi’nin Başkanı Donald Tusk, zirveden birkaç gün önce Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşmüştü. Tusk, bu görüşmeleri Türkiye’nin göç akınını durdurmasına odaklanan başka bir planı tartışmak üzere gerçekleştirmişti. Reuters’a göre, görüşmelerde Türkiye’nin yeni planı hakkında Tusk’a “çok az ipucu verildi”. 

Merkel, Tusk’a güvenmedi

Reuters’a konuşan diplomatlara göre, bazı Avrupalı liderler Tusk’a, neden Türkiye’ye yaptığı ziyaretten sonra yeni plan konusunda kendilerini bilgilendirmediğini sordu. Tusk ise, pazartesi sabahına kadar yeni planın en kritik önerisi olan Türkiye’nin tüm mültecileri geri alma planından haberdar olmadığını söyledi. 

Gerçekte ise, Tusk, Merkel ile Avusturya Şansölyesi Werner Faymann arasındaki çekişmenin arasında kalmıştı. Faymann, göçmenlere sınırlarını kapatma kararı almış, Balkan ülkelerine de aynı yönde baskı yapmıştı. 

Brüksel’de bulunan bir AB büyükelçisi Reuters’a, “Merkel’in (Türkiye ile işbirliğini öngören) A planı ile Orta Avrupa ülkelerinin B planı arasında bir çekişme vardı. Merkel, Tusk’ın B planına destek verdiğinden şüpheleniyordu. Bu nedenle Tusk kenara itildi” dedi. Avusturya önderliğinde hazırlanan B planı, Yunanistan ve Türkiye’nin göçmen akınını durduramayacağından yola çıkarak sınırların göçmenlere kapatılmasını öngörüyordu.

Reuters’a göre, Merkel’in tek başına aldığı kararlar; Fransa lideri Hollande, AB’den çıkma referandumuna hazırlanan İngiltere Başbakanı David Cameron ve Türkiye’nin insan hakları sicilini eleştiren İsveç Başbakanı Steven Lofven için sorun teşkil etse de birçok Avrupa lideri, Almanya’da yerel seçimlerin yaklaştığı bir dönemde Şansölye’ye karşı çıkma konusunda çekimser.

YORUMLAR 10
  • Yilmaz 8 yıl önce Şikayet Et
    gündelik ayak oyunlarini bosverinde üyelik ne durumda ondan bahsedin hele biraz
    Cevapla
  • Kenan 8 yıl önce Şikayet Et
    Hollandada nerdeyse butun milletvekilleri birkac Turk haric Erdogana diktator diyor ve Turkiyeozgurluk olmadini. Ve hepsi CHP agziyla konusuyor :D CHP artik nasil sikayet etiyse. Avrupalar bizden boyle nefret etikce Allaha sukur avrupa birligne filan girmeyiz :D bosuna ugrasmayin eyy akparti kafanizi baska islere yorun
    Cevapla
  • abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    Merkel ülkesini kurtarma pesinde...
    Cevapla
  • SİVEREKLİ ZAZALAR 8 yıl önce Şikayet Et
    Lanetli zihniyeti bozuk avrupalılar
    Cevapla
  • Huseyin 8 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar binbir zaahmetle bir yol bulup gitmislerken gidenleri geri getirmenin neresi parlak fikir. Hangi multeci razi olur buna...pinpon topu mu bu insanlar bir oraya bir buraya...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’