Timmermans'tan Türkiye açıklaması

AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, 'Türkiye ile yapılan anlaşma sayesinde insanların acıları azaldı' dedi.

Timmermans'tan Türkiye açıklaması
Timmermans'tan Türkiye açıklaması
GİRİŞ 28.04.2016 14:23 GÜNCELLEME 28.04.2016 14:23

Türkiye ve AB arasındaki sığınmacı krizine ilişkin mutabakat, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) görüşüldü. Bazı AP üyeleri, mutabakata karşı çıkarken,  bazıları da şu aşamada sığınmacı krizinin çözümü için başka bir yolun olmadığını  söyledi. AP üyeleri, Türk vatandaşları için vize serbestisinin ise ancak tüm  şartların yerine getirilmesi durumunda mümkün olması gerektiğini ifade etti.
 
Oturumun sonunda söz alan AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Timmermans, eleştirilere cevaben, Türkiye'yle varılan anlaşma sayesinde artık  insanların, Ege Denizi'nde boğularak hayatını kaybetmediği ve Yunan adalarına  geçen sığınmacı sayısının önceye oranla düştüğü gerçeğinin neredeyse unutulduğunu  söyledi.
 
''İNSANLARIN ACILARI AZALDI'' 

Timmermans, "Yapılması gerekenlerin listesi uzayıp gider. Türkiye ile  ortak eylem sayesinde, en azından insanların acılarının artık azaldığını unutmamalıyız" dedi.
 
Konuşan AP üyelerinin bir kısmının temas etmediği konulardan birinin  de AB ülkelerinin yasal yollardan sığınmacı alması gerektiği olduğunu vurgulayan Timmermans, "Hala Suriye'de savaş var. İnsanlar kaçmaya devam ediyor. Bu  insanların uluslararası korumaya ihtiyacı var. Bu korumayı sağlamamız da hem etik  hem de yasal görevimiz. Şimdi bu insanların Avrupa'ya yasal ve güvenilir  yollardan getirme imkanı var. Üye devletler mutabık kalınanları yerine getirmeli"  diye konuştu.
 
''TÜRKİYE İLE ANGAJMANA GİRMELİYİZ''

Timmermans, Türkiye ile ilişkilerle ilgili şöyle konuştu:
 
"Türkiye'yle angajmana girmemekle, birbirimize sırt dönmekle,  birbirimizle konuşmamakla geçen yıllar, Türkiye'deki insan hakları ve medya  durumuna ilişkin ne sağladı? Hiçbir şey. Türkiye ile angajmana girmeliyiz. Bence  23 (Yargı ve Temel Haklar) ve 24. (Adalet, Özgürlük ve Güvenlik) fasıllarını açmak suretiyle Türkiye'yi insan hakları, yargı, basın özgürlüğü ve diğer konularda yükümlendirmek bizim için büyük bir imkan olacaktır.''

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yüksek İstişare Kurulu toplantısında "anayasa" ele alındı
İşgalci teröristler Gazze'ye giden un yüklü kamyonu durdurup çuvalları parçaladılar!