Schmidt, Ladin'in öldürülmesini eleştirdi

Almanya'nın eski başbakanlarından Helmut Schmidt, ABD güçlerinin Usame bin Ladin'i öldürmesini eleştirerek, bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu.

Schmidt, Ladin'in öldürülmesini eleştirdi
Schmidt, Ladin'in öldürülmesini eleştirdi
GİRİŞ 03.05.2011 12:51 GÜNCELLEME 03.05.2011 12:51

Alman televizyon kanalı ARD'de yayımlanan bir programa katılan Schmidt, "Bu saldırı açıkça, geçerli olan uluslararası hukuka aykırıdır. Öte yandan Arap dünyasındaki huzursuzlukları daha da artırabilir" görüşünü dile getirdi.

New York'da 11 Eylül 2001 tarihinde düzenlenen korkunç saldırının failini öldürmenin Amerikalılar tarafından bir zafer olarak algılanmasını anlayışla karşıladığını ifade eden Schmidt, ancak Amerikan birliklerinin Pakistan sınırları içinde bir askeri operasyon düzenlemesinin tartışmalı bir yanının da olduğunu kaydetti.

Hamburg Eyaleti Başbakanı Olaf Scholz ise 11 Eylül saldırılarının hiçbir zaman unutulamayacağını, yaklaşık 10 yıl sonra askeri bir operasyonun başarıya ulaştığını belirterek, Afgan halkının ve Afganistan'da bulunan uluslararası gücün çabalarının da başarıya ulaşması ümidini dile getirdi.

Bu arada, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bin Ladin'in "dünyanın en büyük teröristlerinden biri" olduğunu ve çok sayıda insanın ölümüne neden olduğunu, bu nedenle bu kişinin ölümünden dolayı rahatladığını ifade etti.

Özdemir, "Usame Bin Ladin, İslamiyet'in bir lideri değildi, aksine dini istismar etti. Suçlarıyla hesaplaşması için uluslararası bir mahkeme önünde yargılanmasını dilerdim. Onun ölümüyle teröre karşı mücadele sona ermedi. Batı şimdi açıkça Arap ülkelerindeki demokrasi hareketini tek bir sesle desteklemek zorundadır" dedi.

Öte yandan, Bild gazetesi, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un da, "Ben Usame bin Ladin'in ortadan kaldırılmasını, insanları hiçe sayan terörizme karşı dünya çapında sürdürülen ortak mücadelede eşsiz bir başarı olarak görüyorum" şeklinde konuştuğunu yazdı.

-"MÜSLÜMANLARIN HAYATI DAHA DA ZORLAŞACAK"-

Hamburg İslam Şurası Başkanı Mustafa Yoldaş ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bin Ladin'in öldürülmesinin Müslümanların hayatını daha da zorlaştıracağına inandığını ifade ederek, "ABD, başka bir devletin toprakları içinde bu operasyonu gerçekleştirdiği için uluslararası hukuku çiğnedi. Bu saldırının Müslümanları rahatlatacağını söyleyemem. Müslümanların hayatı daha da zorlaşacak. Müslümanlara karşı şiddet daha da artacak" diye konuştu.

Adil bir çözüm bulunmadıkça ve terörün nedenleri ortadan kaldırılmadığı sürece terör saldırılarının da devam edeceğini ifade eden Yoldaş, "Usame bin Ladin gider, başka birisi gelir. Kişilerin öldürülmesi çözüm değil. Önemli olan terörün nedeninin ortadan kaldırılması. Batı ülkeleri tarafından Müslüman ülkelere karşı oynanacak oyun ve işgaller devam edecek. Medya sürekli sanal olarak resimler üretiyor. Bir Amerikalı vatandaş ile bir Arap vatandaşı ancak eşit haklara sahip olduğu zaman barış sağlanabilir. Amerikan siyasetini eleştirmek Usame bin Ladin taraftarı olmakla aynı anlama geliyor. Oysa insanlar özgürce düşüncelerini söyleyebilmeli, ülkelerin politikasını eleştirebilmeli. Başka bir ülke Amerikan topraklarında askeri saldırı ya da operasyon düzenleseydi Amerika bunu nasıl karşılardı?" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara'da sağanak şiddetlendi: Meteoroloji'den 14 il için kuvvetli yağış uyarısı!
İngiltere'den Hamas sürprizi! Teklifi duyurdular: Umarım kabul ederler