Kayısı çekirdiğinden dünya zirvesine

Yrd. Doç. Dr. Önal, kayısı çekirdeği kabuğundan ürettiği aktif karbonla, dünyanın en yüksek yüzey alanına sahip aktif karbonunu üretti.

Kayısı çekirdiğinden dünya zirvesine
Kayısı çekirdiğinden dünya zirvesine
GİRİŞ 22.08.2016 15:09 GÜNCELLEME 22.08.2016 15:09
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, kayısı çekirdeğinin, aktif karbon üretiminde önemli bir malzeme olduğunu belirtti.

Daha önce Türkiye'de en yüksek yüzey alanına sahip aktif karbonu kayısı çekirdeği kabuğundan ürettiğini, bunun 3 bin 250 metrekare/gram yüzey alanına sahip olduğunu anımsatan Önal, bunun tıpta kullanıma uygun (hastahanelerin acil servislerinde aktif karbon solüsyonu) olarak patentlendiğini kaydetti.

Aktif karbon üzerinde çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü dile getiren Önal, "Daha önce yaptığım çalışmayı daha da geliştirerek, kayısı çekirdeği kabuğundan 3 bin 861 metrekare/gram yüzey alanıyla kendi kategorisinde dünyanın en yüksek yüzey alanına sahip aktif karbonunu ürettim. Çin'in yıllık aktif karbon ihtiyacı 1.3 milyon ton. Bunun 800 bin tonunu üretiyor, geri kalanını da ithal ediyor. Türkiye'de 1 gram aktif karbon üretilmiyor. Ülkemizin 2023-2071 hedefi var. Bunu yakalamamız için kimya endüstrisinde çok yol kat etmemiz lazım. Aktif karbon da bunlardan biri." dedi.

'Aktif karbon açığı giderecek'

Türkiye'de elektrik, elektronik endüstrisinde büyük katma değeri olan hiçbir ürün üretilmediğini savunan Önal, şunları kaydetti:

"Örneğin, Türkiye'de yılda 5 milyar dolar cep telefonuna para veriyoruz. Cep telefonun içeriğinde aktif karbonlu malzemeler önemli bir yere sahiptir. Yeni nesil güneş pilleri aktif karbon temellidir. Ülkemizde müthiş bir şekilde güneş enerjisinden faydalanma yoluna gidiliyor. O güneş reaktörlerinde yüzde 100 yurt dışına bağlıyız. Bu aktif karbon oradaki açığı da giderecek. Aktif karbon uzay teknolojisinde de öncü bir malzeme."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • malatya m 7 yıl önce Şikayet Et
    kayısı bizden.. çifçinin yüzü güler inş.
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    devletimiz neden bu girişimcilere destek vermiyor ülkemizde kayısı üretimi başta Malatya olmak üzere oldukça fazla
    Cevapla
  • karbon 7 yıl önce Şikayet Et
    devletimiz gerekli önlemleri çok kısa sürede alarak bu alandaki açığı en kısa sürede doldurabiliriz müthiş bir gelişmedir..
    Cevapla
  • mahmut 7 yıl önce Şikayet Et
    Allahına kurban hocam
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan o tarihi bekliyor! 'Rapor' gelince...
Rekabet kızıştı, kasko fiyatları dip yaptı!