Ettahiyyatü lillahi vessalavatü vettayyibat ne demek? Ettehiyyatü duası okunuşu ve Türkçe anlamı

Ettehiyyatü duası diğer adıyla Tahiyyat duası her Müslümanın ezbere bilmesi gereken bir duadır. Tüm müminlere farz olan 5 vakit namazda, tahiyyata oturduğumuzda yani Ettehiyyatü'yü okumak için oturduğumuzda bu duayı okumalıyız. Bu sebeple bu duanın önemi çok büyüktür. Peki, Ettahiyyatü lillahi vessalavatü vettayyibat ne demek? İşte Ettehiyyatü duası okunuşu ve Türkçe anlamı

Ettahiyyatü lillahi vessalavatü vettayyibat ne demek? Ettehiyyatü duası okunuşu ve Türkçe anlamı
Ettahiyyatü lillahi vessalavatü vettayyibat ne demek? Ettehiyyatü duası okunuşu ve Türkçe anlamı
GİRİŞ 03.05.2021 19:04 GÜNCELLEME 03.05.2021 19:04

Tahiyyat duası yada bir başka adıyla Ettehiyyatü duası İslam alemine mensup olan her Müslüman için çok önemli bir duadır. Bu duanın önemli olmasının en temel sebebi, müminlere farz olan 5 vakit namazda okunmasının zaruretidir. Bu sebeple Tahiyyat duasının önem büyüktür ve ezberlenmelidir. Ettehiyyatü (Tahiyyat) duası, adı üzerinde dua olduğu için ve Kur'an-ı Kerimde geçmediği için ayet değildir. Peki, Ettahiyyatü lillahi vessalavatü vettayyibat ne demek? İşte Ettehiyyatü duası okunuşu, Türkçe anlamı ve tefsiri...

Ettehiyyatü (Tahiyyat) Duası Türkçe Okunuşu

  • Et-tahıyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât.

  • Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü

  • ve rahmetullâhi ve berakâtüh,

  • Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis-sâlihîn.

  • Eşhedü en lâ ilâhe illAllâh

  • ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasûlühü.

Ettehiyyatü (Tahiyyat) Duası Türkçe Anlamı

  • Her türlü hürmet, salavât (dua) ve bütün iyilikler

  • Allâh-ü Te'âlâ'ya mahsustur. Ey Nebî! Allah'ın selâm,

  • rahmet ve bereketi senin üzerine olsun. Selâm, bizim ve

  • Allah'ın sâlih (doğru hareket eden) kullarının üzerine olsun.

  • Şahâdet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ birdir ve yine şahâdet ederim ki,

  • Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O'nun kulu ve Rasûlüdür.

Ettehiyyatü Duası Faziletleri

Peygamber Efendimiz (s.a.v) "Ettehiyattü duasını" Kur'an'dan bir sûre öğretir gibi ashabına öğretmiştir. (İbn Mâce, "İḳāmetü'ṣ-ṣalât", 24).

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v); "Her iki rekâtta oturduğunuz zaman; "et-tehıyyâtü lillâhhi... deyin" (Müslim, Salât, 24; Ebû Dâvud, Salât, 122) buyurmuştur.

Ettehiyyatü Duası Ne Zaman Okunur?

Tahiyyat duası, namazın ilk ve son oturuşlarında okunmaktadır. İki rekâtlı namazların ikinci rekâtında, üç rekât kılınan namazların ikinci ve üçüncü rekâtındaki oturuşlarda okunmalıdır. 4 rekâtlı namazların ikinci ve 4. rekâtındaki oturuşlarında okunur.

Ettehiyyatü Duasının Tefsiri

Ettehiyyâtü: Bütün hayat sahibi varlıkların hayatlarıyla gösterdikleri tesbîhât, Yaratıcı’larına takdim ettikleri fıtrî hediyeler ey Rabb’im, Sana mahsustur. Ben dahi bütün onları bilerek, düşünerek, hissederek ve iman ederek Sana takdim ediyorum.”
   
El-Mübârekâtü: Bütün bereket ve tebrik sebebi ne varsa, “bârekallah” dedirten ve mübarek denilen hayatın özü ve çekirdeği olan mahlûkların, bilhassa tohumların, çekirdeklerin, tanelerin ve yumurtaların fıtrî mübârekiyetlerini, tebriklerini, bereketlerini ve ibadetlerini onları temsilen Sana takdim ediyorum. 
   
Es-Salâvâtü: Canlıların özü olan ruh sahibi varlıkların husûsî ibâdetlerini ve duâlarını Rabb’im, onları temsîlen Sana arz ediyorum.
   
Et-Tayyibâtü: Rûh sahibi varlıkların da özü olan kâmil insanların ve mukarrebîn meleklerin kalplerinin tertemiz şükür ve zikirlerini, nuranî ve yüksek ibadetlerini, Rabb’im, onları temsilen Sana takdim ediyorum. 
   
İlk cümle içinde Peygamber Efendimiz (s.a.v) bütün taifelerin, bütün varlık sınıflarının ve bütün kâinat fertlerinin selâmlarını arz ettikten sonra; Cenâb-ı Hak şöyle mukabele buyuruyor:
   
Esselâmü aleyke ya eyyühennebiyyü ve rahmetullahi ve berekâtühü” “Allah’ın selâmı, rahmeti ve bereketi; selâmını getirdiğin varlıkları temsilen senin üzerine olsun ey Şanlı Nebi!” 
   
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu İlâhî selâma da şöyle mukabelede bulunuyor: “Esselâmü aleynâ ve ala ibadillahissalihin.

“Senin yüce selâmın bütün varlıklar olarak (veya Cebrail ile birlikte) üzerimize ve senin salih kullarının üzerine olsun.” 

Ettehiyyatü Ne Demek?   

Ettehiyyatü duası yani tahiyyât, Hz. Muhammed Mustafa(S.A.V) Efendimizin Miraç gecesinde, Yüce Allah(c.c) ile karşılıklı olarak yapmış olduğu, Meleklerinde şahit olduğu bir selâmlaşma sözü ve duasıdır.
   
Bütün namazların ilk ve son oturuşlarında Tahıyyat yani ettehiyyatü duası okunur. Bu dua Kur'an-ı Kerimde geçmediği için ayet değildir ve Allah’u Teâlâ, Peygamber Efendimiz ve Cebrail (Aleyhisselam)’in de katılımıyla Miraç gecesinde ortaya çıkan cümlelerden oluşur.
   
Anlamı itibariyle “şehâdet getirmek, tahiyyata oturmak; şahitlik istemek” anlamlarına gelen teşehhüd, İslam fıkhında namaz kılarken ka‘dede (oturuşlarda) Tahiyyat duasını okuma anlamına gelmektedir. Ettehiyyatü (Tahiyyat) duasını namazların oturuş kısımlarında okuruz. Sahâbe Efendilerimiz ve takip edilen dönemlerde “tahiyyetü’s-salât, hutbetü’s-salât” olarak anılan tahiyyat daha sonraki dönemlerde kelime-i şehâdetten dolayı "teşehhüd" ismi verilmiştir.     Peygamber Efendimiz (s.a.v) "Ettehiyattü duasını" Kur’an’dan bir sûre öğretir gibi ashabına öğretmiştir. (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 24).
   
Peygamber (s.a.v)Efendimiz; “Her iki rekâtta oturduğunuz zaman; “et-tehıyyâtü lillâhhi... Deyin” buyurmuştur. (Müslim, Salât, 24; Ebû Dâvud, Salât, 122)
   
Tahiyyat yani ettehiyyatü duası iki şehadet cümlesi içinde barındırdığı için adına “teşehhüd” denilmiştir.
   
Tahiyyat ise Tahiyye kelimesinin çoğuludur. Tahiyye ise selam, beka, azamet, afet ve noksanlardan uzak olmak, mülk, her çeşit tazim, büyüklenmek demektir.
   
Bazı tefsir ve fıkıh kitaplarında Tahiyyat duasıyla irtibat kurularak Resûl-i Ekrem'in mi‘rac gecesinde tahiyyat, salavat ve tayyibat kelimeleriyle Cenâb-ı Hakk’a tâzimde bulunduğu, O’nun da buna selâm, rahmet ve berekât kelimeleriyle mukabele ettiği, Resûlullah’ın gördüğü bu iltifat karşısında selâmın bütün peygamberler, melekler ve insanlar üzerine olmasını temenni ettiği, bunun üzerine bütün meleklerin kelime-i şehâdeti söyledikleri kaydedilir. (meselâ bk. Kurtubî, III, 425; İbn Nüceym, I, 342-343).

Bu sebeple teşehhüd duasını okumanın, kulun mi‘racla sıkı bağı bulunan namaz ibadetinin belirli bölümlerinde (ka‘deler) mi‘rac gecesinde gerçekleşen bu olayın hâtırasını yâdetmesi ve bu vesileyle Allah’a tâzimlerini sunması, Resûlullah’a selâmlarını ve bağlılığını bildirmesi, Allah’ın kendisine, cemaate, meleklere ve sâlih kullara rahmetle muamele etmesini dilemesi gibi bir anlam taşıdığı yorumu yapılmıştır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı