Dudak yemek orucu bozar mı? Dudak derisini yutmak orucu zarar verir mi?

Alt yapısında psikolojik etkilerin olduğu bilinen dudak yemek, dudak dersini dişe ile kopartıp yutma eylemi, Ramazan'da oruçlunun ibadetini şüpheye düşürme konusunda kafaları kurcaladı. Bunun üzerine Dudak yemek orucu bozar mı şeklinde soruların yanıtı araştırılmaya başlandı. İşte konuya ilişkin uzaman görüşleri...

Dudak yemek orucu bozar mı? Dudak derisini yutmak orucu zarar verir mi?
Dudak yemek orucu bozar mı? Dudak derisini yutmak orucu zarar verir mi?
GİRİŞ 10.04.2022 14:56 GÜNCELLEME 10.04.2022 14:56

Ramazan'ın gelmesi ile birlikte, tuttukları oruca hassas olan insanlar orucun neyi bozup bozmayacağını araştırmaya başladı. Bilindiği üzere, kimi insanların dudak yeme gibi bir alışkanlıkları bulunmaktadır. Bu alışkanlığın sağlığa zararları herkesin bildiği bir şey ancak oruca zarar verip vermediği tam olarak bilinmiyor.

Bu şüpheli durum karşısında, dudak yemenin orucu bozup bozmayacağı araştırılmaya başlandı. Peki dudak yemek orucu bozar mı? İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

Dudak yemek orucu bozar mı?

Emziren kadın oruç tutabilir mi? Emzirirken oruç tutulur mu?Emziren kadın oruç tutabilir mi? Emzirirken oruç tutulur mu?

DUDAK YEMEK ORUCU BOZAR MI? 

Konuya ilişkin Diyanet'in verdiği fetvaya göre, dudak yemek orucu bozmaktadır. Ancak dudak yeme şekline göre bozmadığı durumlar da vardır. Öyle ki:

Fıkıhta, susam tanesinden büyük olan her şey orucu bozmaktadır. İçeriğinin ne olduğuna bakılmaksızın, susam tanesinden büyük olanlar orucu bozar. 

Diğer yandan dudak yeme hususuna gelinecek olursa, bilerek yutulan dudak derisi orucu bozmaktadır. Boyutu susam tanesinden büyük ya da küçük olmasına bakılmaksızın oruç bozulmaktadır. 

Ancak bilmeden ve farkında olmadan yutulan dudak derisi parçası, eğer susam tanesinden daha küçükse orucu bozulmaz. 

Dudak yemek

KAZA GEREKTİRİR Mİ?

Yukarıda da açıklandığı gibi, bilerek yutulan dudak derisi parçası ve bilmeden yutulan susam tanesinden daha büyük dudak derisi orucu bozmaktadır. Oruç bozulduğu takdirde de orucun kazasını yapmak farzdır. Kazası 1 gündür. 

Bilmeden yutulan ve susam tanesinden daha küçük olduğuna emin olunan dudak deri parçası ise oruç bozmayacağından herhangi bir kazayı farz kılmamaktadır. 

Dudak yenince oruç kaza edilir mi?

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var