Gürcistan: Türkiye'nin yanındayız

Gürcistan Dışişleri Bakanı ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı, terörle mücadelede Türkiye’nin yanında oldukları mesajını verdi.

Gürcistan: Türkiye'nin yanındayız
Gürcistan: Türkiye'nin yanındayız
GİRİŞ 19.02.2016 14:01 GÜNCELLEME 19.02.2016 14:03
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Eski Tiflis Belediye Sarayı’nda yapılan Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'nın ortak bildirisinin imzalanmasının ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov basın toplantısı düzenledi.

Toplantının ev sahibi olarak ilk sözü alan Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze, Azerbaycan ve Türkiye’nin dışişleri bakanlarını Gürcistan'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, ülkeler arasındaki üçlü formatın güçlü bir mekanizma olduğunu dile getirdi.

Üç ülke arasındaki ilişkilerinin çok hızlı ve başarılı ilerlediğini ve genişlediğini vurgulayan Janelidze, beşincisi yapılan üçlü dışişleri bakanları toplantısında somut siyasi kararların alındığını söyledi.

- "Türkiye'nin yanındayız. Türkiye’deki terör saldırısını kınıyoruz”

Ankara'daki terör saldırılarının da toplantıda ele alındığını belirten Janelidze, şunları kaydetti:

"Zirvede, Türkiye'deki terör saldırılarından dolayı derin üzüntü duyduğumuzu dile getirip, teröre karşı mücadelede birbirimize destek verdiğimizi ifade ettik. Teröre karşı mücadelede işbirliğine devam edeceğimizi vurguladık. Terör tüm dünyayı tehdit eden bir suçtur ve ona karşı mücadelede biz Türkiye'nin yanındayız. Türkiye’deki terör saldırısını kınıyoruz.”

Türkiye ile Azerbaycan’ın Gürcistan'ın en büyük ticaret ortaklarından olduğunu anlatan Janelidze toplantı sırasında birçok konuda üç ülke arasındaki ortak kararlar üzerinde görüştüklerini de ifade edip mevcut imkanlarından daha çok faydalanılması gerektiğini dile getirdi.

Üçlü toplantıda dışişleri bakanları olarak bölgedeki ortak projeler üzerinde de görüştüklerini, özellikle enerji projelerini geniş bir şekilde ele aldıklarını söyleyen Janelidze, Avrupa'nın enerji güvenliği için bölgedeki bu üç ülkenin işbirliğinin önemine değindi.

Avrupa ile Asya'yı bağlayan yol projelerini de ele aldıklarını belirten Janelidze, projeler için üç ülkenin birbirine destek olmaya devam edeceğini aktardı.

- "Terör tüm dünyayı tehdit ediyor"

Janelidze, bir Gürcü gazetecinin, son dönemlerde yaşanan terör saldırılarının Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı gibi ortak projelerin güvenliğine etki edip etmeyeceği yönündeki sorusuna, “Terör bölge ülkelerini ve tüm dünyayı tehdit ediyor. Teröre karşı mücadelede birlikteyiz. Teröre karşı mücadelede de çok yakın işbirliği içine bulunacağız. Ortak projelerimiz ise sadece bizim için değil, tüm bölge için stratejik projelerdir ve onların verimli olması için elimizden geleni yapacağız” yanıtını verdi.

- "Toprak bütünlüğü sorunları barış yoluyla çözülmelidir"

Azerbaycan ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ilişkin soruları yanıtlayan Janelidze, “Toprak bütünlüğü için çözüm yolu barış yoludur. Bu sorunlar uluslararası hukuka göre, barış yoluyla çözülmelidir. Bu sorunları en kısa sürede çözmek için uluslararası ortaklarımızla çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.

- "Teröre karşı mücadeleyi güçlendirmemiz, üçlü işbirliğini artırmamız gerek"

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da Ankara'daki terör saldırısını kınadığını vurgulayarak, saldırıdan dolayı derin üzüntü duyduğunu ve Azerbaycan halkının Türk halkı ile dayanışma içinde olduğunu dile getirdi.

Memmedyarov, "Teröre karşı mücadeleyi güçlendirmemiz, üçlü işbirliğini artırmamız gerek çünkü burada, bölgemizin güvenliği söz konusu" dedi.

Güvenlik konusunda işbirliğinin güçlendirilmesinin ve her üç ülkenin güvenlik birimlerinin işbirliği içinde olmaları gerektiğini kaydeden Memmedyarov, üç ülke arasındaki işbirliğinin terörle mücadelede en güçlü mesaj olacağını belirtti.

Üçlü bakanlar toplantısında enerji, ulaşım ve güvenlik konularında işbirliği adımlarının ele alındığını aktaran Memmedyarov, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın sadece bir petrol koridoru olmasının ötesinde, pek çok bölgeye destek olabilecek bir hat olduğunu söyledi.

Memmedyarov, üç ülke arasındaki işbirliğinin kazan-kazan esasına göre başarılı bir şekilde ilerlediğini ifade etti.

Azerbaycan'da Karabağ sorununun, Gürcistan'da ise Güney Osetya ve Abhazya sorununun çözümünün uluslararası hukuka göre barışçıl çözümüne hayati önem verdiklerini vurgulayan Memmedyarov, "Er ya da geç uluslararası hukuk çerçevesinde, bölge topraklarımızın bütünlüğe kavuşacağı yönünde umutluyum" dedi.

Basın toplantısının ardından, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'nın ortak bildirisi imzalandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • aklıselim 8 yıl önce Şikayet Et
    Gürcistan hıristiyanlarına fazla güvenmeyin.Benim, gürcistanlılar 175000,euromu çaldılar.Hala bir haber yoktur.Hırsızlar ellerini kollarını sallaya sallaya geziyorlar.İlgili etkili ve yetkililere duyurulur.Canım acıyor.Lanet olsun....
    Cevapla
  • Siirtli 8 yıl önce Şikayet Et
    hangi hristiyana güvenelim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Arda Güler gol sevincinin anlamını açıkladı! İslam alemini gururlandıran mesaj
İmamoğlu her şeyi paylaştı bir tek Eda'yı paylaşmadı