Fransa, BM Güvenlik Konseyini Mali için 'acil' toplantıya çağırdı

Fransa, Mali'de yaşanan darbe girişimi nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

Fransa, BM Güvenlik Konseyini Mali için 'acil' toplantıya çağırdı
Fransa, BM Güvenlik Konseyini Mali için 'acil' toplantıya çağırdı
GİRİŞ 19.08.2020 13:05 GÜNCELLEME 19.08.2020 13:05
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

AFP muhabirinin BM yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Konsey, Fransa ve Nijer'in çağrısıyla, öğleden sonra Mali'deki durumu görüşmek üzere kapalı toplantı düzenleyecek.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Mali'deki gelişmelere ilişkin yayımladığı yazılı açıklamada, Kati kentinde başlayan olayları kaygıyla izlediklerini belirterek, "Fransa, Kati'de başlayan kalkışmadan kaygılıdır. Bu vahim hadiseyi bütünüyle kınıyoruz." ifadesini kullandı.

BMGK'YA ACİL KODLU ÇAĞRI

Fransa'nın, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) darbe girişimine karşı tavrını yürekten desteklediğini vurgulayan Le Drian, darbeci askerlere kışlalarına dönmesi ve anayasal düzenin korunması çağrısında bulundu.

Le Drian, gelişmelerin en üst düzeyde yakından izlendiğine işaret ederek, "Fransa, Mali'nin egemenliğine ve demokrasisine eksiksiz desteğini sürdürecektir." değerlendirmesinde bulundu.

MALİ'DE DARBE

Mali'de Kati'deki bir askeri üste dün sabah saatlerinde hareketlilik yaşanmış ve üsten çıkan askeri araçlar, başkent Bamako'ya ilerlemişti.

Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'yı alıkoyan askerler, hükümetin istifasını talep etmişti.

Darbeci askerler, Keita'nın yanı sıra Meclis Başkanı Moussa Timbine, Ekonomi ve Finans Bakanı Abdoulaye Daffe ve Dışişleri Bakanı Tieble Drame'yi alıkoymuştu.

Dün öğleden sonra bir grup asker tarafından Kati'deki üsse götürülen Keita, devlet televizyonunda yaptığı kısa konuşmasında istifa ettiğini duyurmuş, meclis ve hükümeti de feshettiğini açıklamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Mizah 3 yıl önce Şikayet Et
    Ooo Biri Fransa'nın kuyruğuna basmış. Daha önceki darbelere TIK çıkartmayanlara ne oldi. Ne Sudan ne Mısır darbesinde böyle bir şey olmamıştı. Darbeyi Yahudi veya sömürgeci batı yaparsa o darbe sayılmıyor ve ses çıkmıyor. Anlaşılan bu sefer durum farklı. Artık darbeleri biz yaptırsak çok güzel olur. Madem bu işler böyle yürüyor oyunu kuralına göre oynamak lazım.
    Cevapla
  • Bursa 3 yıl önce Şikayet Et
    Demek olay fransanın aleyhine.inlaallah bizimkilerin payı ve kontrolü vardır.ab boşu boşuna açıklama yapmazdı endişe konusunda .mısır konusunda gık demiyenler şimdi seskeri çıkıyor olayı anlamak lazım...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Miçotakis'ten Yunan S-300'ünün Ukrayna'ya sevkiyatına veto
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak