Bakan Çavuşoğlu'ndan İsrail'e tepki: Gazze ablukası son bulsun

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından düzenlenen “Filistin Özel Oturumu”na video konferansla katılıyor. Çavuşoğlu Gazze2deki ablukaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 27.05.2021 14:21 GÜNCELLEME 27.05.2021 17:21
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından düzenlenen “Filistin Özel Oturumu”na katılan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsrail’in eylemleriyle ilgili "Bu provokasyonlar sistematik bir etnik, dini ve kültürel temizlik kampanyasının parçasıdır" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu ayrıca "İsrail'in cezasızlığına son vermek için etkili araçlar bulmalıyız." dedi.

DERHAL SON BULMALIDIR

Bakan Çavuşoğlu, "Gazze'deki insanlık dışı abluka için hiçbir haklı neden yok. Bu topyekun cezalandırma derhal son bulmalıdır." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin işgal altında tutulan Filistin topraklarındaki "ciddi insan hakları durumunu" görüştüğü özel oturumuna video mesajla katıldı.

Geçen haftalarda Filistin'de yürek parçalayan sahnelere tanık olunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, yaşananların İsrail'in Mescid-i Aksa'ya ve Şeyh Cerrah Mahallesi'ne provokasyonlarının sonucu olduğunu vurguladı.

"KAMPANYANIN PARÇASIDIR"

Çavuşoğlu, "(İsrail’in eylemleri) Bu provokasyonlar sistematik bir etnik, dini ve kültürel temizlik kampanyasının parçasıdır." dedi.

İsrail’in Filistinli sivillere yönelik saldırılarının "insanlığa karşı suç" teşkil ettiğini belirten Çavuşoğlu, böyle bir saldırganlığın hiçbir haklı nedeninin olmadığına işaret etti.

Çavuşoğlu, "Gazze'deki insanlık dışı abluka için hiçbir haklı neden yok. Bu topyekun cezalandırma derhal son bulmalıdır. Uluslararası toplum Filistinlileri korumakla yükümlüdür." ifadesini kullandı.

"İsrail'in cezasızlığına son vermek için etkili araçlar bulunması gerektiğinin" altını çizen Çavuşoğlu, "Gerçekçi olalım. Çatışmanın temel nedenlerini ele almadığımız sürece Filistinlilerin acıları devam edecek. Filistinlilerin içinde bulundukları kötü durum, yasa dışı işgal sona ermedikçe ve (Filistinliler) kendi devletlerine sahip olmadıkça sona eremez." diye konuştu.

BM İnsan Hakları Konseyinin tüm bu alanlarda önemli rol oynadığını aktaran Çavuşoğlu, artık söze değil harekete geçme ihtiyaçlarının olduğunu kaydetti.

İSRAİL'İ SUÇ İŞLEMEYE TEŞVİK EDİYORLAR

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki, uluslararası toplumun “işlediği suçlar” nedeniyle İsrail’i hesaba çekmemesinin onu suç işlemeye teşvik ettiğini söyledi.

Maliki, Pakistan ile Filistin'in talebi üzerine, Birleşmiş Milletler'in (BM) Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi’nin istisnai toplantısına video konferans yoluyla katılarak işgal ve abluka altında bulunan Filistin topraklarındaki mevcut durumla ilgili açıklamalarda bulundu.

İsrail’in işgalci bir güç olduğuna dikkati çeken Maliki, “Saçma argümanları reddediyor ve kurban ile celladın eşit tutulmasını kabul etmiyoruz. Filistin halkımızın kurbanlarına insaf etmeden ve İsrailli savaş suçlularını hesaba çekmeden adalet olmaz, işgali de sona erdirmeden barış olmaz.” dedi.

YAPTIRIMLAR UYGULANMALI

Maliki, uluslararası topluma İsrail’i yalnız bırakma çağrısında bulunarak şunları söyledi:

“Uluslararası toplumun ihmalkarlığı İsrail’i suç işlemeye teşvik ediyor. Eğer uluslararası toplum Filistin halkının acısını sona erdirmek istiyorsa, bu sistemle (İsrail) yüzleşmeli ve izole etmeli, onu boykot etmeli, ürünlerini ve onunla çalışan şirketleri yasaklamalı ve ona ekonomik ve siyasi yaptırımlar uygulamalı.”

Maliki, İsrail’in abluka altında Gazze Şeridi’nde aralarında 66 çocuk ile 39 kadının bulunduğu 260 kişiyi öldürdüğüne dikkati çekerek, İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’teki günlük uygulamalarına atıfta bulundu.

İsrail’in Kudüs’ün Şeyh Cerrah ile Silvan mahallelerindeki Filistinli ailelerin tehcirini örnek veren Maliki, İsrail’i sömürge rejimi olmakla ve kutsal şehri Yahudileştirmekle suçladı.

AYRINTILAR GELİYOR...

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Müslüman 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok sert kınıyoruz, son sürat devam... İtalyan Deniz işçileri kadar olamadık adamlar boykot yaptı, sevkiyatı engelledi. Biz kınıyoruz hem de çok sert....
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Burada algı yaparak devletini suçlama sahtekar. Hangi Türk limanından İsraile silah sevkiyatı yapıldı Fetö uşağı . Oradaki sevkiyat silah sevkiyatıydı. Hem İsrail bizden silah alırmı. Dünyanın en kazık İsrail anlaşmalarının yapıldığı 90 lı yıllarda nerdeydiniz siz. Bir tek ticaretimiz var o da kısıtlı bir şekilde . Onu da yapmasak orada yaşayan Müslümanlara nasıl ulaşacağız. Bilip bilmeden ahkam kesme burada. Tursit bile göndermiyor adamlar neyin derdindesin.
    Cevapla
  • Hak 2 yıl önce Şikayet Et
    Filistin sınırları çizilip askerleri sınıra yerleştirilmedikce barış ve huzur yok...İşgal var...
    Cevapla
  • İsmail* 2 yıl önce Şikayet Et
    Vikipedia sitesinde bm sunduğu ülkeler listesinde cinayet oranlarında israil düşük gösterilmiş sırf 11 günde 254 masum çocuk kadın yaşlı demeden sivil insan öldürüldü bunlar cinayet degilmi?
    Cevapla
  • mmed 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakan elbette abluka son bulsun ama lütfen pandemi ablukasını dışarıda dönen dümenleri araştırıp siz de son verin. Bunun iyi hazırlanmış plandemi olduğu ayan beyan ortaya çıktı yoksa vatandaş seçim sürecinde cezayı keser.
    Cevapla
  • zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Kes lan cezayı .İki ay evvel yoğun bakımda ölen sayısı günlük 250 kişiydi . Bunu da mı dışarıda plandemi yapmışlardı. Üç beş mal satacaksın diye vatandaş ölsün mü senin yüzünden.. Senin bu sözlerin Korona geçiren ailelere ,ailesinden 3-4 kişi ölenlere hakaret gibidir. Normal gripten mi öldüler diyecez onlara ,bay ukala.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'ın ateşkes yanıtı sonrası Refah'a yoğun hava saldırısı başladı!
Kariye'de 79 yıl sonra ilk ezan heyecanı! Açılışını Başkan Erdoğan yaptı