XQ-58A Valkyrie adlı SİHA, F-35 ve F-22'yi daha ölümcül hale getirecek

ABD'nin savaş uçaklarıyla birlikte uçacak yapay zeka İHA projeleri, F-22 ve F-35'i daha da ölümcül hale getirecek. Valkyrie, F-22 ve F-35'e eşlik ettiği takdirde, bilgi aktarma, saldırı ve savunma konusunda ciddi güç artışı sağlayacak.

GİRİŞ 11.11.2021 05:52 GÜNCELLEME 11.11.2021 18:07
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ile Kratos İnsansız Hava Sistemleri'nin ortak geliştirdiği, 2 bin mil (3.215 kilometre) uçuş menziline ve elektronik harp ekipmanlarına sahip silahlı insansız hava aracı (SİHA) XQ-58A Valkyrie, birlikte uçtuğu savaş uçağın adeta yardımcısı olacak.

Valkyrie yapay zeka barındıran Hava Kuvvetlerinin insansız savaş hava projesi. Valkyrie adlı İHA, kendisini kontrol eden ve insanlı avcı-bombardıman uçaklarının işlerini daha etkili ve verimli bir şekilde yapmalarına yardımcı olan "Skyborg" adlı bir dahili beyne sahip.

Uzmanlara göre Skyborg, "insanlı bir wingman (sadık kanat - uçakla birlikte uçacak İHA) uçağının normalde sağlayacağı telemetri, uçuş planları ve hava durumu gibi verileri sağlayacak" yapay bir beyin olarak tanımlanıyor.

Skyborg programının "sadık kanat" ekip oluşturma mimarisiyle eşleştirilmiş Valkyrie, grubun önünde uçabiliyor ve insanlı uçaklar ve uzaktan kontrollü İHA'lar için düşman hedeflerini takip edebiliyor. Bu, daha güvenli stand-off füze fırlatmalarına ve bombalamaya izin verir.

F-22 VE F-35'İ ÖLÜMCÜL HALE GETİRECEK

Valkyrie, hızlı bir satın alma sürecinin meyvesi. Sözleşmenin verildiği tarihten itibaren prototip ve test uçuşundan sadece 2,5 yıl sonra yüzünü gösterdi. Savunma yüklenicisi Kratos Defence & Security Solutions, üretim birimlerinin bu yıl Hava Kuvvetlerine teslim edilmesini planlıyor.

Bir F-22 veya F-35 ile uçacak Valkyrie, Skyborg sistemi tarafından kontrol edilecek. Hedefleme verilerini besleyecek, istihbarat, gözetleme ve keşif rolleri yürütebilecek ve bomba atabilecek.

VURULURSA SORUN YOK

Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı'nın Düşük Maliyetli Uçak Teknolojisi portföyünün bir parçası olan Valkyrie, hayalet bir İHA ve radarda takip edilmesi zor. Düşürülmesinde de bir sorun yok.

80 milyon dolarlık bir avcı uçağından çok daha ucuz.

Az bakım gerektiren İHA, hareketli platformlardan fırlatılmayı sağlayan kabiliyete de sahip. Bu da Valkyrie'nin bir piste ihtiyacı olmadığı anlamına geliyor. Bu nedenle, mevcut askeri araçlarla bir yerden başka bir yere taşınarak konuşlandırılması kolay.

Yaklaşık 2000 millik bir menzile sahip olan Valkyrie, saatte maksimum 652 mil hıza çıkabiliyor.

KAYNAK: STAR.COM
YORUMLAR 20
  • Yalan yok 2 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar Anında 2. Yılda yapıyor - Türkiyede Sıkıntı Büyük Ekonomik İşsizlik Zam Enflasyon Döviz ve Yolsuzluk Yandaşlık Ahbaplık Torpil İhale RANTÇILIK olunca ZOR oluyor bence ...
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyede evet rant var hemen her konuda lakin bizler savunma sanayinde çok geriden geldik geri kaldık şimdi biz emeklemekden çıktık yürüme kısmındayız koşmaya baslicagimiz günlerde gelcek bunun sorumlusu gecmis yönetimler evet günümüzde büyük rantlar dönüyor onu engelicek mescide hukemet savunma sanayisinde ağırlık verilmeli özelikle altay tanki insansız tanklar insansız deniz altınları bunlara ağırlık verilmeli silah gücün yoksa caydiriciligin yok savunma ve taruz silahların olcak kendin uretceksin hemde en iyisini ureetceksinki düşmanların korksun
    Cevapla
  • 44 Malatyalı Halil 2 yıl önce Şikayet Et
    80 senedirli bu ülkede Heykelden başka ne yaptınız sığır sürüleri insanların başörtüsüyle namazıyla uğraşmaktan başka ne yaptınız bari susunda adam sandıklar.
    Cevapla
  • Gökhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Eleştirecek bi taraf bulamayınca süreden yana mı vurmaya başladınız…yok rantcılık yok işsizlik falan… mühendisliğin özellikle de askeri mühendisliğin bu saydıklarınla hiç ilgisi yok… senin ağababaların 90 yıldır bu ülkeye kanser gibi yerleştiği için mühendislik birikimi son 20 yılda eli yüzü düzgün şekilde oturtuluyor… cahilsin, bilmiyorsan bari sus…
    Cevapla
  • Satmayalım 2 yıl önce Şikayet Et
    Ama kimseye satmayalım
    Cevapla
  • Ayhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim degilki satasin :)
    Cevapla
  • çetin 2 yıl önce Şikayet Et
    önce haberi oku.. biz değil abd yapıyor... :))
    Cevapla
  • Metehan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim muis bu hainler bunu abd ye satmışlar gibi.
    Cevapla
  • abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    bir an önce bu projeyi ve daha ileri teknolojileri bizlerin yapması lazım.inşallah yaparız
    Cevapla
  • Reis 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah yapanlardan razı olsun
    Cevapla
  • Ayhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Insan. Neden ilginc? Adamlar bunlari bize satmiyor satsa bile anahtari bende kalacak diyor. Tabiki tepki verecez. Sen bunu biraz daha düsün istersen.
    Cevapla
  • insan 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD'nin ürettiği bilgisayarı hekes kullanır sorun olmaz, telefonu kullanır sorun olmaz hatta F 5, F16'ları ve daha birçok ürünü kullanırız sorun olmaz!! şimdi adamlar bu ürünü yapınca mı tepki veriliyor, ilginç bir durum bu!!
    Cevapla
  • ya sabır 2 yıl önce Şikayet Et
    haberi bari düzgün oku yapanla abd kime dua ediyon be akıllı
    Cevapla
  • adam171 2 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim bunu yapanlar amerikalı itler. müslüman ve mazlum halka karşı kullanacaklar.Allah belalarını versin
    Cevapla
  • ziyaretçi 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD Yapmış, Yine de razı olsun mu?
    Cevapla
  • ŞAMİLHAN 2 yıl önce Şikayet Et
    yanlışlıkla ABD ye dua ediyorsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki