BAE'li şirket, Bayraktar TB2 SİHA'nın kopyasını yaptı

Muharebe sahasında kendini ispatlayan Bayraktar TB2 SİHA, pek çok ülkenin ilgisini çekmeyi başardı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de yeni geliştirdiği SİHA'nın tasarım ve motor felsefesinde, büyük oranda Bayraktar TB2'yi örnek aldı.

GİRİŞ 18.11.2021 08:53 GÜNCELLEME 19.11.2021 08:43
Bu Habere 123 Yorum Yapılmış

Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleştirilen Dubai Airshow kapsamında BAE'ye ait yeni kurulmuş birçok savunma şirketi ürünlerini tanıtıyor. Oldukça genç bir firma olan ve 2 yıl önce kurulan EDGE GROUP da BAE'nin savunma sanayi atılımının en büyük şirketlerinden birisi.

EDGE GROUP, Dubai Airshow'da Bayraktar TB2'ye oldukça benzeyen "Reach-S" adında taktik insansız hava aracını tanıttı. Reach-S S/İHA, 4 adet MAM-L benzeri Desert Sting-16 lazer güdümlü bomba taşıyabiliyor. Teknik özellikleri bakımından ise Bayraktar TB2'nin ilk üretim modellerine çok yakın:

  • 600 kg kalkış ağırlığı
  • 120 kg faydalı yük
  • 80 knot seyir hızı
  • 19.000 feet maksimum irtifa
  • 24 saat havada kalış süresi
  • 200km LOS iletişim menzili
  • 12 metre kanat açıklığı
  • 5.5  metre uzunluk

BAYRAKTAR'LA AYNI MOTORU KULLANACAK

SİHA'da Bayraktar TB-2 ile ortak olarak Rotax 912 motoru kullanılıyor. Bu motor sivil bir motor olması sayesinde kolayca erişilebilir olduğu için İran dahil olmak üzere birçok ülke tarafından S/İHA'larda kullanılmakta. Reach-S, mockup üstünde de görüldüğü üzere Wescam tarafından üretilen MX-10D elektro optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemine sahip.

Birçok alt sisteminin yabancı olduğu tahmin edilen S/İHA'nın, Bayraktar TB2 gibi düşük bir fiyata mal olup olmayacağı ise tartışmalı. BAE, savunma sanayisini yeni yeni kurmakta olan bir ülke ve özellikle LOS veribağı, elektro optik ve motor gibi kritik alt sistemleri kısa vadede üretebilir mi bilinmez.

DESERT STİNG MÜHİMMAT AİLESİ, TÜRK ŞİRKETİLERİN ÜRETTİKLERİYLE AYNI KONSEPTE

EDGE GROUP'un şirketi olan Halcon tarafından üretilmekte olan Desert Sting mühimmat ailesi ROKETSAN'ın MAM serisi ve TÜBİTAK SAGE'nin "KAYI" ve "BOZOK" mühimmatları ile aynı konseptte.

Aile 10 kg'dan 45 kg'a kadar ağırlıklarda 4 adet üyeden oluşuyor. Her bit varyant harp başlığı ağırlığına göre Desert Sting 5, Desert Sting 8, Desert Sting 16 ve Desert Sting 25 şeklinde isimlendirilmiş.

Her mühimmat yarı aktif lazer arayıcı başlığa veya GNSS/ANS güdüm seçenekleri ile geliyor. Herhangi bir itki sistemi olmayan mühimmatlar 16 km menzile sahip.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST
YORUMLAR 123
  • ekrem 2 yıl önce Şikayet Et
    bizi siha döver onların sihasını..onlar anca cakmasını yapabiilirler
    Cevapla
  • Haso 2 yıl önce Şikayet Et
    Libyada hafter tarafindan dusen tb 2 almis tersine muhendislik yapmislar
    Cevapla
  • Türkgücü 2 yıl önce Şikayet Et
    Meteor isimli füzelere dikkat Yunan bunlardan alıyormuş. Çok teklilekeli bu füze uçak katili bu füzeler Türkiye'nin de ivedilikle bu füzelerden yapması şart ramjet mi yoksa scarmjet mi herneyse bu motorları ivedilikle bulup yapmamız lazım 350 + km menzile sahip olup 3-5 Mac hızlarda uçan füze uçak katili olarak biliyor hava üstünlüğü bu füzeler yapılmazsa kaybedilir.
    Cevapla
  • Eng 2 yıl önce Şikayet Et
    3 d yazıcıdan aynısını yaparım
    Cevapla
  • Zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Çalmış olmasınlar okadar benzerlik olmaz çünkü türkiye düşmanı ülke
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!