Türkiye NATO'da istediğini aldı: İsveç ve Finlandiya'nın verdiği taahhütler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri, İsveç ve Finlandiya liderinin yaptığı 4'lü zirveden anlaşma çıktı. Türkiye masadan istediğini aldı, İsveç ve Finlandiya çok kritik taahhütler verdi.

Türkiye NATO'da istediğini aldı: İsveç ve Finlandiya'nın verdiği taahhütler
Türkiye NATO'da istediğini aldı: İsveç ve Finlandiya'nın verdiği taahhütler
GİRİŞ 28.06.2022 21:51 GÜNCELLEME 29.06.2022 12:09
Bu Habere 495 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dörtlü görüşmede bir araya geldi.

Görüşme sonrasında Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı.

Madrid'deki 4'lü zirve sona erdi! Görüşme sonrası ortak mutabakat metni imzalandıMadrid'deki 4'lü zirve sona erdi! Görüşme sonrası ortak mutabakat metni imzalandı

TÜRKİYE İSTEDİĞİNİ ALDI

Terör örgütü PKK'ya desteği nedeniyle İsveç ve Finlandiya'ya tepki gösteren Türkiye, 4'lü görüşmeden istediğini aldı. İsveç ve Finlandiya'nın verdiği taahhütler şöyle: 

  • PKK ve uzantılarıyla mücadelede Türkiye’yle tam işbirliği.
  • Terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle dayanışma sergilenmesi.
  • PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahhüdü.
  • Savunma sanayi alanında ambargo kısıtlamalara gidilmemesi, işbirliğinin artırılması.
  • İsveç ve Finlandiya’nın terörizmle mücadele ve savunma sanayii konularındaki ulusal mevzuatlarını ve uygulamalarını tadil etme taahhüdü.
  • Terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele alanında istihbarat paylaşımına ilişkin yapılandırılmış işbirliği mekanizması tesisi.
  • Terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılması ve ikili düzeyde ahdi düzenlemeler yapılması.
  • PKK ve uzantılarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerinin yasaklanması ve bunların soruşturulması.
  • Türkiye’ye yönelik terör propagandasının engellenmesi.
  • Finlandiya ve İsveç’in PESKO (AB Daimi Yapılandırılmış İşbirliği Süreci) dahil AB güvenlik mekanizmalarına en geniş şekilde katılımının desteklenmesi.
  • Bu adımların uygulanmasını denetlemek üzere Adalet, İstihbarat ve Güvenlik kurumlarının katılımıyla Daimi Ortak Mekanizma kurulması.

Türkiye'nin bu kazanımları elde etmesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu kararlı duruşun etkili olduğu belirtildi. 

Öte yandan, PKK/YPG/PYD ile birlikte FETÖ'nün terör örgütü olduğu da uluslararası bir anlaşmada net bir şekilde ortaya kondu. Anlaşma bu yönüyle, Türkiye'nin FETÖ'yle mücadelesinde önemli bir adım olarak kayıtlara geçti. 

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 495
  • İlhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Aslında NATO istediğini aldı, ama siz böyle başlık atamazsın, şaşırtmadı! Türkiye tutulmayacak sözlerle dolu boş bir çantayla döndü zirveden.
    Cevapla
  • Sinan 1 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyin lafta kalacağını göreceğiz. Birkaç seneye Kıbrıs Rum yönetimi de Natoya başvurduğunda elimiz kolumuzda bağlanacak.Avrupa ABD pkk yı terör örgütü olarak kabul ettiği halde enbüyük yardımı onlar yaparken,Finlandiya ve Isvece ne söyleyebilin.adamlar alacagını aldı.bizi yine kandırdılar.olan Rusyaya oldu.Rusya bunun bedelini ödetir ama.
    Cevapla
  • Enerji krizi* 1 yıl önce Şikayet Et
    Sinan efendi ne saçmalıyorsun ? Senin saçma öngörüne bakarsak Rusya önce hemen onay veren slav ülkesi hırvatistan ve Enerji bağımlısı Ab ülkelerine odetirdi ne alaka Türkiyeyi sen küçük mü görüyosun terörle ilgili alınan kararlar Rusyayla ne alakası var madem öyle rusya hesap odetecekse bu iki ülke kaç aydır nato kapısında Türkiye belirtirken rusların eli armut mu topluyordu ukranyada olduğu gibi saldırsaydı bu iki ülkeye koçum saldirmaz cunku bu iki ülke bizden siha almadı
    Cevapla
  • alim 1 yıl önce Şikayet Et
    anlaşmayı değil kağıda taş a da yazsanız bildiklerini yapacaklar, nasıl inanırsınız bu hainlere, ülkemizi ne duruma düşürdünüz
    Cevapla
  • Enerji krizi* 1 yıl önce Şikayet Et
    Hükümetimizi tebrik ediyorum Elde edilen sonuç büyük bir diplomasi zaferidir.
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin bu iki ülkenin Natoya girmesine hayır demesi terörle ilgili lakin hırvatistan başta olmak üzere enerji krizinden endişe duyan Almanya ve diğer enerjiye bağımlı ülkeler bu durumu onaylaması ilginç bana kalırsa Türkiye hedefe konulmak istenmiş hükümetimizin hamlesi ile oyun bozulmuştur ve çıkan sonuç memnun verici şimdi top Rusya ve Enerji bağımlı Ab ülkelerinde hayırlı olsun Türkiyemiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki aksaklık 40 saattir çözülemedi
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı