NATO Liderler Zirvesi dönüşü Yunanistan'dan sürpriz Türkiye kararı

Yunanistan hükümetinin, NATO Liderler Zirvesi sonrası önemli bir karar aldığı iddia edildi. Miçotakis yönetiminin; Türkiye ile arayı yumuşatmak için rutin tatbikatları durdurmaya karar verdiği öne sürüldü.

NATO Liderler Zirvesi dönüşü Yunanistan'dan sürpriz Türkiye kararı
NATO Liderler Zirvesi dönüşü Yunanistan'dan sürpriz Türkiye kararı
GİRİŞ 02.07.2022 10:39 GÜNCELLEME 02.07.2022 10:42
Bu Habere 120 Yorum Yapılmış

Yunanistan'ın saygın gazetelerinden Kathimerini, ABD ve NATO'nun telkinleri doğrultusunda Atina yönetiminin yaz ayları boyunca Ege'de geniş çaplı askeri tatbikatları iptal ettiğini iddia etti.

Haberde yer alan bilgilere göre Yunanistan; söz konusu iptal kararını "Yılmaz-Papulyas Mutabakatı" doğrultusunda aldı.

Kathimerini ayrıca; Ege'nin doğusundaki adacıklar ile bunların çevresinde planlanan küçük çaplı eğitim faaliyetlerinin de iptal ettiğini aktardı.

YILMAZ-PAPULYAS MUTABAKATI NEDİR?

1988 yılında dönemin Dışişleri Bakanları Karolos Papulyas ve Mesut Yılmaz tarafından imzalanan ve ilk güven arttırıcı önlemler paketini içeren mutabakattır.

ÇİPRAS'TAN AĞIR ELEŞTİRİLER

Yunanistan'ın bir önceki başbakanı aynı zamanda ana muhalefet lideri Çipras; dün yaptığı açıklamada Miçotakis hükümetine ağır eleştiriler getirerek; "NATO Zirvesi'nde hükümetin izlediği dış politika başarısız oldu. Zirvede Türkiye'ye tam destek verildi. Finlandiya ve İsveç'in Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosu kaldırıldı diye mi memnunuz? Ölçeğimiz (Cumhurbaşkanı) Erdoğan'ın Rodos, Sakız ve Midilli'nin egemenliklerini gündeme getirmemesi mi? Yunan adalarının egemenliğini gündeme getirmedi diye memnun olduğumuzu söylememiz mümkün mü? Miçotakis her defasında yenilgilerini örtbas etmek için bir silahlanma programı açıklıyor. Şimdi de F-35 alacağını söylüyor. Zirvede gördüklerimiz bizi endişelendirmeli. Konu, sadece F-16'ların satışı değil, Türkiye'ye verilen topyekun destek. Türkiye'nin Ege'deki turizm kampanyasında kullandığı 'TurkAegean' tanımı Avrupa tarafından tescillendi. Acı bir diplomatik yenilgi yaşadık. Eğer ben Madrid'de başbakan olsaydım ve bu yaşansaydı ve aynı zamanda 'TurkAegean' tanımı Türkiye tarafından reklam markası olarak tescil edilmiş olsaydı Madrid'den yaya dönerdim" ifadelerini kuulandı.

Biden: Türkiye'ye F-16'ları satmamız gerekiyorBiden: Türkiye'ye F-16'ları satmamız gerekiyor

Celeste Wallander: Türkiye'ye F-16 satılmasını destekliyoruzCeleste Wallander: Türkiye'ye F-16 satılmasını destekliyoruz

BİDEN: TÜRKİYE'YE F-16'LARI SATMALIYIZ

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası, Türkiye'ye F-16 satışına sıcak baktığını ve Kongre'de onaylanması için Washington'a iner inmez çalışma yapacağını söyledi:

"Türkiye'ye F-16'ları satmamız gerekiyor. Varolanları da modernize etmemiz gerekiyor. Bunu yapmamak çıkarlarımıza aykırı. Biz onlara F-16 satmalıyız. Bu konuda Kongre'den onay alabileceğimizi düşünüyorum."

Biden'ın 'Türkiye'ye F-16'ları vermeliyiz' çıkışını hazmedemediler: Adeta şok oldukBiden'ın 'Türkiye'ye F-16'ları vermeliyiz' çıkışını hazmedemediler: Adeta şok olduk

Çipras'tan Miçotakis'e Türkiye azarı: Yunanistan'a yürüyerek dönmeliydinÇipras'tan Miçotakis'e Türkiye azarı: Yunanistan'a yürüyerek dönmeliydin

BİDEN'IN AÇIKLAMALARI YUNAN LOBİSİNİ RAHATSIZ ETTİ: "F-16'LARIN VERİLMESİNİ DESTEKLEDİĞİNİZİ DUYMAK ŞOK EDİCİ"

Yunan lobisinin önemli figürlerinden olan ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Gus Bilirakis ve Nicole Malliotakis, Biden'ın sözlerine yazılı açıklamayla yanıt verdi.

Yapılan açıklamada, "Geçen ay Washington'a gelen Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ziyaretinde Türkiye'nin saldırılarından doğrudan endişe ettiğini söylemesinden sonra Başkan Biden'ın Türkiye'ye F-16 savaş uçağı ve modernleştirme kiti satılmasını desteklediğini duymak şok edici oldu" denildi.

Senatörler açıklamada, böyle bir satışa karşı olduklarını ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde de buna karşı olduklarını dile getireceklerini belirtti.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 120
  • Engin 1 yıl önce Şikayet Et
    Geç kalındı su anda adaların üstünde bayrağımız dalgalaniyo olması lazımdı korkak davrandik
    Cevapla
  • basri 1 yıl önce Şikayet Et
    korkak davranmışız .sen öyle zannet .
    Cevapla
  • Türük 1 yıl önce Şikayet Et
    herşey sırayla güçlü olmadan kabadayılıkla olmaz siha ve sidalar ,adalar için tasarlanmış 500 tonluk yerli deniz altılardan sonra güdümlü roketlerimiz gemilere karşı hava savunma sistemlerimizle yunana değil arkasındaki tüm güçlere karşı hazırlanıyoruz
    Cevapla
  • Yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanlılar kim ki kanı beş para etmez insanlar bir türlü de boğarız onları
    Cevapla
  • dejavu 1 yıl önce Şikayet Et
    Emin olun halkları kendi haline biraksaniz dünya süt liman olur.. Hepsi politik oyun,cambaza bakmayın artık...
    Cevapla
  • .3929202020 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu saçma sapan gerilimi bir yok etmek lazım gerçekten
    Cevapla
  • Türkoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yunanlar ne iğrenç millet. Üçkağıtçılık hırsızlık döneklik alçaklık ne ararsan var
    Cevapla
  • Mahir coban 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsaflı ol biraz..önce kendi ulkemizd bir bak..sonra baskalarina
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sarıyer'de korkunç olay! Taksiciyi öldürüp aracını gasbeden zanlı yakalandı
Dünyada eşi benzeri görülmemiş uygulama: Hakemler yalan makinesine bağlanacak