ABD ve Rusya arasında casus uydu gerilimi

ABD-Rusya ilişkileri Rusya'nın 'Kosmos 2558' isimli bir uyduyu ABD'nin 'USA-326' isimli uydusu ile aynı yörüngeye yerleştirmesinden dolayı şu sıralar yine gergin.

ABD ve Rusya arasında casus uydu gerilimi
ABD ve Rusya arasında casus uydu gerilimi
GİRİŞ 12.08.2022 13:21 GÜNCELLEME 12.08.2022 13:28

Rusya 1 Ağustos'ta "Kosmos 2558" adlı keşif uydusunu Dünya yörüngesine fırlattı. Ancak bu fırlatmanın ardından Pentagon Rusya'ya sert tepki gösterdi. Çünkü Kosmos 2558 uydusu 2 Şubat'ta ABD'nin fırlattığı "USA-326" adlı keşif uydusuyla aynı yörüngeye yerleştirildi. 

Rusya'nın "Kosmos 2558" uydusu ile ABD'nin "USA-326" uydusu arasında yalnızca 37 mil (60 kilometre) bulunuyor. ABD, Rusya'nın bunu kasıtlı olarak yaptığını ve USA-326'yı yakından takip etmeye çalıştığını iddia etti.

Konuyla ilgili ABD Uzay Komutanlığı (SPACECOM) Komutanı James H. Dickinson, "Bu gerçekten sorumsuzca bir davranış" diyerek Rusya'ya tepki gösterdi. Ayrıca Dickinson sözlerine şöyle devam etti:

"ABD hükümeti için yüksek değerli varlıklarımızdan birine benzer bir yörüngede olduğunu görüyoruz. Bu yüzden her zaman yaptığımız gibi, bunu takip etmeye devam edeceğiz."

ABD'NİN USA-326 UYDUSU İLE İLGİLİ HİÇBİR ŞEY BİLİNMİYOR

Rusya'nın Kosmos 2558 uydusu tarafından yakından takip edilmeye başlanan USA-326'nın misyonu ve özellikleri bilinmiyor. Ancak uydunun görüntü alarak ABD ordusu ve CIA'ye istihbarat paylaşımında bulunduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan bu Rusya ile ABD arasındaki ilk uydu gerilimi değil. Rusya 2021'de görevini tamamlamış kendine ait bir uyduyu imha etmek için bir füze ateşledi ve arkasında binlerce parça enkazı bıraktı. Uzaya saçılan enkaz nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonunu zarar görmemek için manevra yapmak zorunda kaldı.

Bu olayın ardından ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price  "Tehlikeli ve sorumsuz davranışlar, uzayın uzun vadeli sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor. Ayrıca bu olay Rusya'nın silahlara ve uzayın silahlandırılmasına karşı çıkma iddialarının samimiyetsiz ve ikiyüzlü olduğunu açıkça gösteriyor" açıklaması yapmıştı.

KAYNAK: HABER7, SPACE
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Pistte korku dolu anlar! Dev uçak az kalsın çakılıyordu
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!