102 yıl sürdü! Dünyanın en eski teknoloji ansiklopedisi analiz edildi

Araştırmacılar 2 bin 300 yıl önce yazılmış dil açısından anlaşılması zor Çin yazısını analiz ederek dönemin sanat eserleri ve silahlarını oluşturan teknolojiyi deşifre etmeyi başardı.

102 yıl sürdü! Dünyanın en eski teknoloji ansiklopedisi analiz edildi
102 yıl sürdü! Dünyanın en eski teknoloji ansiklopedisi analiz edildi
GİRİŞ 14.08.2022 14:14 GÜNCELLEME 14.08.2022 14:23
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dünyanın en eski teknoloji ansiklopedisi olarak bilinen M.Ö. 300 yılında yazıldığı düşünülen "Kao Gong Ji" adındaki Çince metinde, çan, balta, bıçak, ayna gibi öğelerin yanı sıra bunların nasıl yapıldığına ilişkin bilgiler yer alıyor. Ayrıca el yazmasında altı kimyasal formüle yer veriliyor. 

1920 yılından bu yana araştırmacılar, jin ve xi olarak kaydedilen ana bileşenleri çevirmek için çalışma yürütüyordu. Uzmanlar, bu kelimeleri bronz yapım aşamasında kilit bileşenler olan bakır ve kalay olarak çeviriyordu. Ancak araştırmacılar, bileşenleri yeniden oluşturmaya çalıştıklarında eski Çin eserlerinde görülen maddenin yerine başka bir metalin ortaya çıktığını fark etti. Şimdi, araştırmacılar gizemli bileşenlerin arkasındaki gerçek anlamı doğru bir şekilde belirlediklerine inanıyor.

Jin, modern Çincede altın anlamına geliyor. Ancak eskiden bakır, bakır alaşımı veya sadece metal anlamında kullanılıyordu. Araştırmacılardan birinin açıklamasına göre, bu bileşenler Avrasya’nın en büyük bronz sektöründe kullanıldı.

Araştırmacılar, ayrıca Kao Gong Ji’nin yazıldığı zamana yakın basılan Çin sikkelerinin kimyasal bileşimini de analiz etti. Daha önce araştırmacılar, madeni paraların bakırın kalay ve kurşunla seyreltilmesiyle yapıldığını düşünüyordu. Yeni çalışma, madeni paraların kimyasal bileşiminin biri bakır, kalay ve kurşundan, diğeri bakır ve kurşundan yapılan iki metal alışımın karıştırılmasıyla oluştuğunu ortaya çıkardı. İki araştırmacı, jin ve xi’nin önceden karıştırılmış metal alaşımlar olduğu sonucuna vardı.

Bulgular, yüzyıllar önce bronz üretiminin saf metaller yerine alaşımları birleştirmeye dayandığını ve metal işlemenin düşünüldüğünden daha karmaşık olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, bu tür analizlerin gelecekte farklı kültürler ve bölgelerden antik madencilikle ilgili başka yazıların deşifre edilmesinde fayda sağlayacağını belirtiyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Akif Armutçu 1 yıl önce Şikayet Et
    boş bilgi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık