İskoçya'nın tarihindeki ilk roket fırlatma denemesi başarısızlıkla sonuçlandı

İskoçya adına ilk roket fırlatma denemesini yapan Skyrora isimli şirket, roketin bilinmeyen bir nedenle kalkıştan sonra Norveç Denizi'ne düştüğünü açıkladı.

İskoçya'nın tarihindeki ilk roket fırlatma denemesi başarısızlıkla sonuçlandı
İskoçya'nın tarihindeki ilk roket fırlatma denemesi başarısızlıkla sonuçlandı
GİRİŞ 18.10.2022 09:29 GÜNCELLEME 18.10.2022 09:52

İskoçya'nın ilk uzay girişimi olan Skyrora şirketi, Skylark L roketini ilk fırlatma girişimi, beklenmedik bir şekilde Norveç Denizi'ne düşmesiyle başarısızlıkla sonuçlandı.

Yörünge altı uzay aracı olan Skylark L, dikey olarak fırlatılmak üzere tasarlandı ve ses hızının dört katından daha fazla hıza ulaşabiliyor.

İlk fırlatma denemesinde 125 kilometre irtifaya ulaşması beklenen rokette işler planlandığı gibi gitmedi.

Skyrora geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Araç fırlatma rampasından ayrıldı ve bir anormallik yaşadı, fırlatma sahasından yaklaşık 500 metre uzakta Norveç Denizi'ne indi. Hiçbir insan veya vahşi yaşam zarar görmedi ve aracın kurtarılması şu anda devam ediyor. Kurtarma sürecini optimize etmek için birden fazla takip sistemi, tekneler ve uçaklar kullanıldı" sözleriyle denemenin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu..

Skylark L, Dünya'nın yörüngesinden çıkamıyor. Ancak bu roketin yüzde 70'i Skylark XL roketinin sistemlerinde kullanılacak ve Skylark XL, uzay aracını güneşle eşzamanlı veya kutupsal yörüngelerde teslim edecek üç aşamalı, hafif sınıf bir fırlatma aracı olacak.

Merkezi Edinburgh, İskoçya'da bulunan Skyrora, tıpkı SpaceX gibi alçak Dünya yörüngesine mütevazı yüklerle uçan ticari bir roket hizmeti başlatmayı umuyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bedeni eridi, azmi sapasağlam... Ebu Ubeyde’de 200 günde büyük değişim
Dur ihtarına uymayan yakayı öyle bir ele verdi ki!