Almanya'dan Vatandaşlık Parası hamlesi: Hiç çalışmadan ayda 30 bin TL

Almanya'da yeni sosyal yardım yasa tasarısına göre, 2 çocuklu bir aile devletten 902 euro, çocukları için ise 696 euro alabilecek. Böylece bir ailenin eline hiç çalışmadan ayda 1,598 euro geçecek. Kirası ve bazı faturaları da karşılanacak.

GİRİŞ 05.11.2022 11:40 GÜNCELLEME 05.11.2022 11:48
Bu Habere 113 Yorum Yapılmış

Federal hükümet tarafından bugün son şekli verilecek yasa tasarısına göre, şimdiye dek "Hartz IV" adı altında bilinen ve bir yıldan fazla işi olmayanlara verilen sosyal yardım parasının yerini alacak olan "Vatandaşlık Parası," 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olacak.

Yeni uygulamayla, evli olmayan işsizler için ödenecek yardım oranı söz konusu tarihten itibaren 53 euro arttırılarak, aylık 502 euro olacak.

Evlilerde eşler için kişi başına 451 euro, çocuklara ise yaşlarına bağlı olarak 14 ila 17 yaş arasında 420 euro, 6 ila 13 yaş arasında olanlar için 348 euro ve 5 yaşına kadar olanlar için ise 318 euro olarak ödeme yapılacak. Ödenecek paranın miktarı enflasyona göre ayarlanarak, arttırılabilecek.

Federal İstatistik Dairesi tarafından dün yapılan açıklamaya göre, geçen ay enflasyon oranı bir önceki aya göre yüzde 7,9 arttı.

Önümüzdeki aylarda artışın aynı hızla devam etmesi bekleniyor. Şimdiye kadar "Hartz IV" uygulaması kapsamında Çalışma Ajansı'nın gösterdiği işleri kabul etmeyenlerin ödemelerinde kesinti yapılırken, "Vatandaşlık Ödeneği" uygulamasında ilk 6 ayda ödemelerde kesinti olmayacak, 60 bin euro'ya kadar olan varlık dikkate alınmayacak. Kendi konutlarında oturanlar da ilk iki yıl boyunca evlerini satmaya zorlanmayacak.

SCHOLZ: KİMSEYİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ

Yeni uygulamanın 2023 yılında bütçeye fazladan 650 milyon euro'ya ek gider olarak yansıması bekleniyor. Nitekim Alman Sayıştayı tarafından hazırlanan bir raporda, Almanya'da sosyal sisteme dönük harcamaların sistematik olarak arttığı ve bütçenin bu yükün altından kalkamayacak hale geleceği belirtilirken, 2040 yılına kadar devletin kasasında para kalmayacağına dikkat çekildi.

Artan sosyal giderleri finanse etmek için Almanya'nın borçlanmasına alternatif olmadığı savunuluyor. Son yıllarda taze borç alınmayıp dengeli bütçe politikası izleyen Almanya'da, Alman ordusunun modernleştirilmesi için 100 milyar euro hacimli özel yatırım bütçesi öngörülmesi de taze borç alınmasının kaçınılmaz hale gelmesi olarak yorumlanmıştı. Başbakan Olaf Scholz ise, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ile başlayan süreçte enerji fiyatlarındaki artış ve enflasyon nedeniyle sıkıntı çeken dar gelirlilere daha fazla yardım yapılmasını savunurken, "Kimseyi yalnız bırakmayacağız" dedi.

"SOSYAL YARDIM ALANLAR ÇALIŞMAK İSTEMİYOR"

Hükümetinin yeni uygulaması, koalisyon içinde eleştiriliyor. Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) uygulamanın uzun süreli işsizler tarafından istismar edilebileceği endişesini taşıdığını açıkladı.

İşveren temsilcileri de ödeneği alabilmek için çeşitli yükümlülükleri yerine getirmeyenlere uygulanan yaptırım ve para kesme cezalarının kaldırılmasını eleştiren açıklamalar yaptı.

5,3 MİLYON KİŞİ SOSYAL YARDIMLA GEÇİNİYOR

Almanya'da 2021 verilerine göre; 5,3 milyon kişi sosyal yardımla geçiniyor. Yani toplam nüfusun yüzde 6,5'i devletten aldığı maddi destekle yaşamını sürdürüyor.

Sosyal yardım alanlar arasında göçmenlerin oranı yüzde 40. Ödenekten faydalananlar arasında Türkiye kökenli göçmenlerin oranı ise, istatistiklerde yüzde 20 olarak tanımlanıyor.

Sosyal yardım oranın yüksekliği ve gelecek dönemde verilecek miktarın daha da artacak olması, göçmenler arasında da değişik yorumlara neden oluyor.

Çok sayıda küçük işletmeci, sosyal yardımla geçinenlerin çalışmak istemediklerini öne sürdü. Sıklıkla dile getirilen bir eleştiri de "Bu yardımları veriyorlar sonra biz çalışan bulamıyoruz. Milleti tembelliğe alıştırıyorlar. Çalışan kesimi de işten soğutuyorlar. Kimse sabahın 7'sinde kalkıp işe gitmek istemiyor" şeklinde.

SOSYAL YARDIM ALIP TÜRKİYE'DE MAL VARLIĞI OLANLARA CEZA

Öte yandan, Almanya'daki birçok vergi dairesi son zamanlarda sosyal yardım alan Türkiye kökenli göçmene, Türkiye'de evi veya bankada parası olup, olmadığı yönünde sorular içeren mektuplar göndermeye başladı.

Almanya'da sosyal yardım alanların bir kısmının, Türkiye'de gayrimenkul sahibi oldukları veya banka hesaplarında para bulundurdukları biliniyor.

Şu andaki uygulamada, böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda, sosyal yardım kurumları ödedikleri paraları faiziyle geri alabiliyor ve aynı zamanda bu kişiler hakkında yalan beyanda bulunmaktan suç duyurusunda bulunuyorlar.

Türkiye, Alman makamlara "Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması" çerçevesinde bu konuda bilgi vermeye başladığını açıklamıştı. Bu anlaşmalar çerçevesinde, sosyal yardım alan kişilerin Türkiye'de gelirleri veya malvarlıkları olup olmadığı kolayca tespit edilebiliyor.

KAYNAK: VOİCE OF AMERİCA (VOA) TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 113
  • Bahar 1 yıl önce Şikayet Et
    Calisanlarin vay haline gercekten devletten gecinmek var
    Cevapla
  • AFAK NUDO 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet para verse ne olur. Avrupa'da marketlerin rafları bomboş. Yiyecek bulamıyorlar ki. Parayı mı yiyecekler.
    Cevapla
  • Gerçek 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya Avrupayı yada oradaki marketleri hiç görmediğiniz için mi böyle konuşuyorsunuz her yer dolu buyurun bakın. Tabii trolseniz devam inanmak için can atanlar var...
    Cevapla
  • VATANDAŞ! 1 yıl önce Şikayet Et
    Kim diyor onu ?
    Cevapla
  • Doğrucu 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalnız çalışmayan,çalışmak istemeyenleri böyle rahatlatma adımları atılırken henüz çalışanların enflasyonla azalan maaşlarını iyileştirmeye dair adımlar ortada yok!Çalışanların ödediği vergiyle böyle adımlar....Almanya sosyal devlet ama çalışanların cebinden nereye kadar?Bu sistemden en çok çocuk yaparak geçim sağlayanlar faydalanıyor!
    Cevapla
  • Güneşin Oğlu. 1 yıl önce Şikayet Et
    inadına bizde Çocuk yapalım
    Cevapla
  • Asalet 1 yıl önce Şikayet Et
    insanları bölmeye çalışan,saldırgan ve saygısızca bir yorum
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    He hee, önce milletin sobasina koyacak odunu dağdan bulup versin. 1972 'den beri Bern şehrinde ikamet ediyoruz kimi kandırıyorsun. Avrupa kuyruğunu dik tutmak için reklam yapıyor. ölmüş de ağlayanı yokkk
    Cevapla
  • Haydar 1 yıl önce Şikayet Et
    Kurulu düzenin var demi garibim. Ondan gelmiyorsunuz ülkenize.
    Cevapla
  • Kemalettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Tutan mı var gel buraya rahat et
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar duyurdu! Türkiye ve ABD arasında dev LNG anlaşması imzalandı
İsrail'den yeni Refah duyurusu! Çok sayıda şehit var! Hamas ve İslami Cihad'dan açıklama