Hollanda Başbakanı özür diledi: Düpedüz utanç verici

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ülkesinin kölelikteki tarihsel rolü ve köleliğin günümüze kadar süregelen sonuçları için özür diledi.

Hollanda Başbakanı özür diledi: Düpedüz utanç verici
Hollanda Başbakanı özür diledi: Düpedüz utanç verici
GİRİŞ 19.12.2022 22:57 GÜNCELLEME 19.12.2022 22:58
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Hollanda, kölelik geçmişi ile ilgili bir adım daha attı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte yaptığı konuşmada, “Hollanda'nın kölelik tarihindeki rolü genellikle çirkin, acı verici ve hatta düpedüz utanç vericidir. Sayısız insanın acı çekmesine neden olan bir suç sistemi olarak bugünün dünyasında yaşayan bizler, köleliğin kötülüklerini mümkün olan en açık ifadelerle kabul etmeli ve onu bir insanlık suçu olarak kınamalıyız” dedi.

1814'de köleleştirilmiş 600 binden fazla Afrikalı kadın, erkek ve çocuğun Hollandalı köle tüccarları tarafından içler acısı koşullarda Amerika kıtasına gönderildiğini ifade eden Rutte, “Ailelerinden koparıldılar ve insanlıkları ellerinden alındı. Sığır gibi nakledildiler ve muamele gördüler” dedi.

Köleleştirilen insan sayısının hayal edilemez olduğunu belirten Rutte, insanlara yaşatılan ıstırabın daha da hayal edilemez olduğunu vurguladı. Surinam'da köleliğini kaldırılmasından sonra bile insanların 10 yıl boyunda devlet gözetimi altında çalışmaya zorlandığını hatırlatan Rutte, “Uzun bir süre Hollanda'nın kölelik konusundaki rolünün geçmişte kaldığını, geride bıraktığımız bir şey olduğunu düşündüm. Ama yanılmışım. Yüzyıllarca süren baskı ve sömürünün etkisi bugün de devam ediyor” dedi.

Bugün hayatta olan hiç kimsenin kölelik için herhangi bir kişisel suçluluk taşımadığını ifade eden Rutte, fakat Hollanda devletinin köleleştirilenlere ve onların soyundan gelenlere yapılan muazzam acıların sorumluluğunu taşıdığını vurguladı. Rutte, “Yüzyıllar boyunca Hollanda devleti ve temsilcileri köleliği mümkün kıldığını, teşvik etti ve bundan kazanç sağladı" ifadelerini kullanarak, “Yüzyıllar boyunca Hollanda devleti adına insan metalaştırıldı, sömürüldü ve istismar edildi. İnsan onuru olabilecek en korkunç şekilde ihlal edildi” dedi.

Ülkesinin kölelikteki rolü nedeniyle Hollanda hükümeti adına özür dileyen Rutte, “Özür dilerim. Bugün, geçmişte dünyanın her yerinde bu eylemler sonucunda acı çeken köleleştirilmiş insanlardan, onların kızlarından, oğullarından ve tüm torunlarından Hollanda hükümeti adına, Hollanda devletinin geçmiş eylemleri için özür dilerim” dedi.
“Sadece bir geçmişi paylaşmıyoruz, bir geleceği de paylaşıyoruz. Yani bu özürle nokta koymuyoruz, virgül atıyoruz” ifadelerini kullanan Rutte, özür için Hollanda hükümetinin Surinam'ın yanı sıra değişen derecelerde özerkliğe sahip Hollanda’nın bir parçası olan Karayipler'deki Curacao, Sint Maarten, Aruba, Bonaire, Saba ve Sint Eustatius adalarına da temsilciler gönderileceğini belirtti.


Sint Maarten Başbakanı Silveria Jacobs, geçen hafta danışma komitesi tarafından tartışılmadan bir özrü kabul etmeyeceğini ifade etmişti.

Hollanda Kralı, kraliyet ailesinin sömürge geçmişinin soruşturulmasını emretmişti
Hollanda Hükümet Bilgi Servisi (RVD) tarafından 6 Aralık’ta yapılan açıklamada, Hollanda Kralı Willem-Alexander tarafından kraliyet ailesinin Hollanda'nın sömürge geçmişindeki rolüne ilişkin bağımsız bir araştırma yapılması yönünde talimat verdiği bildirilmişti. Araştırmanın 3 yıl sürmesi planlandığı aktarılan açıklamada, araştırmanın 16. yüzyılın sonlarından günümüze kadar olan dönemi kapsayacağı belirtilmişti. Araştırmanın 3 Hollandalı tarihçi ve 1 insan hakları uzmanı tarafından yürütüleceği açıklanmıştı.

Kölelik 1863’te kaldırılmıştı

Kölelik, 1 Temmuz 1863'te tüm Hollanda denizaşırı topraklarında resmen kaldırılmıştı. Hollanda, 17. yüzyıldan 19. yüzyılın sonlarında köleliği kaldırmasına kadar küresel köle ticaretinde önemli bir rol oynadı. Hollanda devlet verilerine göre, Hollanda Batı Hindistan Şirketi'nin yüzyıllarca yaklaşık 600 bin kişiyi köle olarak kaçırdığı tahmin ediliyor. Söz konusu kişiler, Karayipler ve Güney Amerika'daki Hollanda denizaşırı kolonilerindeki tarlalarda sert ve insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorlanıyordu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • İbrahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Doğru bir iş yapmış Hollanda. Çok erdemli bir iş yapmışlar değil mi ? Peki bizdeki zalim ve mel'un İstiklal Mahkemelerinin idam ettiği yüzbinlerce müslümandan kim özür diyeyecek ? Şapka sebebiyle idam edilen İskilipli Atıf Hoca'dan kim özür dileyecek ? 1937-1938 yıllarındaki Dersim Katliamına maruz kalan Tunceli halkından kim özür dileyecek ? Dersim'in Kayıp Kızlarından kim özür dileyecek ? 1925'te Rize Şehir Merkezinin Türk Savaş gemisi tarafından bombalanmasında zarar ziyanı uğrayan Rize Halkından kim özür dileyecek ? Türkiye Müslümanlarından kim özür dileyecek ?
    Cevapla
  • doğrucu 1 yıl önce Şikayet Et
    tazminat da verecekler mi? özür tek başına yeterli değil.
    Cevapla
  • Paşadede 1 yıl önce Şikayet Et
    Özür yerine çaldığın paraları iade etsene görelim.Çal,sömür,öldür sinra vah vah biz yanlış yapmışız.Ne güzel.Avrupalılar AMerika dahil her yeri kendi menfaatleri için yakıp yıkıp köle etti,milletin toprağına,malına,canına çöktü.Yatacak yeriniz yok,servetlerinizin hepsi kanlı ve hırsızlık malı...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    madem o zamanki kolelerden suçlu olduğunuzu kabul ederek nesillerin den özür diliyorsunuz somurdugunuz insanların haklarını iade edin
    Cevapla
  • Haydar 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanki köleliği severek kaldırdılar. Motor teknolojisi çıktı onun için kölelik kaldırıldı. Çünkü insan gücüne fazla ihtiyaç kalmadı. Kölelerin bakımı için para harcamak yerine motorlu araçlar kullanarak yüzlerce kişinin yapacağı iş yapılıyordu. Yoksa Avrupalı tamamen çıkarına bakar. İnsan sevgisi vs hikâye.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MİT'ten vatandaşlara casusluk uyarısı
Aliyev imzaladı... Azerbaycan ile Türkiye arasında gelirde çifte vergilendirme kaldırıldı