Kış uykusuna yatmıştı; 30 bin yıl sonra böyle buldular

Bilim adamları, yakın zamanda Kanada'da ortaya çıkarılan tanınmaz bir kürk, pençe ve uzuv yumağının aslında yaklaşık 30 bin yıl önce ölen bir sincap olduğunu ortaya çıkardı.

Kış uykusuna yatmıştı; 30 bin yıl sonra böyle buldular
Kış uykusuna yatmıştı; 30 bin yıl sonra böyle buldular
GİRİŞ 11.04.2023 22:19 GÜNCELLEME 11.04.2023 22:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kürk yumağı, 2018 yılında Kanada'nın Yukon bölgesinde bulunan Klondike altın sahalarındaki Hester Creek'te madenciler tarafından keşfedildi. Yumağın, bir Arktik yer sincabı (Urocitellus parryii) olduğuna inanılıyor. Günümüz sincaplarına benzeyen bu tür, günümüzde de varlığını sürdürmekte ve mumyalanmış yumağın çıkarıldığı bölgede yaşıyor.

Araştırmacılar bulunduğu bölgeden dolayı sincapa 'Hester' adını verdi. Yukon Beringia Yorumlama Merkezi (YBIC) temsilcileri, konuyla ilgili açıklamasında "Bu küçük adamın birkaç bin yıl önce Yukon'da koştuğunu düşünmek inanılmaz" ifadelerini kullandı ve yakında müzede sergileneceğini açıkladı.

Araştırmacılar, yumak haline getirilmiş sincabı ilk bulduklarında, ne olduğunu hemen anlayamadı. Sincabın analizine öncülük eden bir paleontolog olan Grant Zazula, CBC News'e verdiği demeçte, "Bu küçük elleri ve bu pençeleri, küçük bir kuyruğu ve ardından kulakları görmeden ne olduğu anlaşılamaz" dedi.

Araştırmacılar ayrıca, Hester'ın öldüğünde büyük ihtimalle kış uykusunda olduğuna inanıyor. Yaşayan Kuzey Kutbu yer sincapları, genellikle yapraklı yuvalarla sıraladıkları yeraltı inlerinde kış uykusuna yatmak için Hester gibi top halini alıyor.

Öte yandan, bilim insanları, zarar görebileceği korkusuyla sincabı yumağından ayırmak istemediler, bu nedenle veteriner Dr. Jess Heath tarafından, içinin ne kadar iyi korunduğunu daha iyi anlamak için röntgen çekildi.

Heath, kalsiyum zamanla dışarı sızdıkça sincabın kemiklerinin muhtemelen bozulacağını tahmin etmişti, bu da muhtemelen topun içinin kötü durumda olduğu anlamına gelirdi. Bununla birlikte, X-ışını taramaları sincabın iskeletinin 'mükemmel durumda olduğunu' ve yaratığın yaşayan bir Arktik yer sincabıyla neredeyse aynı göründüğünü ortaya çıkardı.

Klondike'de Haziran 2022'de, yaklaşık 30 bin yıl öncesine kadar uzanan, mükemmel şekilde korunmuş bir yavru mamut bulunmuştu. Yine aynı bölgede, 2016 yılında ise 57 bin yıllık mumyalanmış bir kurt yavrusu ortaya çıkarılmıştı.

 

Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    hikaye
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Güler'den müttefiklere mesaj: Aklımızla dalga geçmesinler!
TFF'nin, imza sayısı toplanamadı iddiasına Kulüpler Birliği'nden belgelerle cevap!