Erdoğan'dan Esad'a net mesaj: Umarız ki masada olurlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Esed normalleşmeyle ilgili atılan adımları maalesef uzaktan, tribünden seyrediyor. Suriye tarafında olumlu bir tavır yok. Temenni ederiz ki sürecin devamında onlar da masada yerini alır." dedi.

GİRİŞ 05.09.2023 12:59 GÜNCELLEME 05.09.2023 13:19
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Suriye'deki rejimin lideri Beşar Esad ve Şam yönetimi yetkilileri, Ankara'nın ülkelerindeki askeri varlığını normalleşmenin önündeki tek engel olduğunu söylüyor. Türkiye ise, Suriye'nin kuzeyindeki terör yapılanması sebebiyle bölgeden çıkmayacağını belirtiyor. İki ülke arasında arabulucu rolü üstlenen Rusya ise, Adana Mutabakatı'na dönülmesini öneriyor.

Esad: Türkiye'nin inatçı tavrından rahatsızızEsad: Türkiye'nin inatçı tavrından rahatsızız

Esad: Erdoğan'la onun sunduğu şartlar altında görüşmemEsad: Erdoğan'la onun sunduğu şartlar altında görüşmem

Esad: Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi gerekiyorEsad: Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi gerekiyor

Suriye: Türkiye topraklarımızdan er ya da geç çıkacakSuriye: Türkiye topraklarımızdan er ya da geç çıkacak

Rusya'dan Türkiye ve Suriye'ye 'Adana Mutabakatı' önerisiRusya'dan Türkiye ve Suriye'ye "Adana Mutabakatı" önerisi

Konuyla alakalı Soçi dönüşü gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Esed normalleşmeyle ilgili atılan adımları maalesef uzaktan, tribünden seyrediyor. Suriye tarafında olumlu bir tavır yok. Temenni ederiz ki sürecin devamında onlar da masada yerini alır." dedi.

SORU: Suriye ile normalleşme adımları kapsamında bakanlar ve bürokratlar düzeyinde görüşmeler gerçekleşmişti. Rusya'nın da normalleşmeye destek verdiğine dair açıklamalar da yapılmıştı. Sayın Putin'le bu konu gündeme geldi mi? Normalleşme adımlarının hızlanması söz konusu mudur?

CEVAP: Öncelikle şunu ifade edeyim; Esed bizim normalleşme ile ilgili Türkiye-Rusya-İran-Suriye formatında atılan adımları maalesef uzaktan, tribünden seyrediyor. Yani işin içerisinde bir türlü yer almıyor. Biz ise Suriye'nin bu işin içerinde yer alacağını ümit ederek bu çalışmalara kapımızı açtık, 'Biz buna varız' dedik. Ancak hala Suriye tarafında olumlu bir tavır yok. Temenni ederiz ki sürecin devamında onlar da masada yerini alır.

Terörle mücadele, siyasi süreç, sığınmacıların güvenli, gönüllü ve onurlu dönüşleri kapsamlı şekilde dörtlü dışişleri bakanları toplantısında ele alınıyor. Bu başlıklarda ilerleme kaydedilirse Suriye rejimiyle de ilişkilerin normalleşmesi mümkündür. Suriye rejimi ile yürütülen dörtlü sürecin başından itibaren önkoşulsuz olması gerektiğini söyledik. Biz bu sürecin aşamalı bir şekilde, belirttiğim üzere önkoşulsuz olarak ileriye taşınması gerektiğini düşündük.

Bunun gerçekleşmesi için de Suriye rejiminin sahadaki gerçeklere uygun bir şekilde hareket etmesi, sürece zarar verebilecek yaklaşımlardan kaçınması çok önemli. Malumunuz, bizim bu süreçten temel beklentimiz terörle mücadelede somut adımlar atılması. Bunun yanı sıra, gönüllü ve güvenli geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması ve BM himayesindeki siyasi sürecin canlandırılmasıdır. Bahsettiğim bu alanlarda gelişme sağlanması sürecin ileriye taşınmasına yardımcı olacaktır. Ancak, evvelce de belirttiğim üzere sınırlarımızı ve vatandaşlarımızı tehdit eden terör unsurları bertaraf edilmeden, nüfus hareketliliği riskleri ortadan kaldırılmadan, bizim güvenliğimizi ön planda tutan yaklaşımımızın değişmesi söz konusu değildir. Türkiye, komşularının toprak bütünlüğünden yanadır. Suriye’deki iç savaşın başından beri de bu ülkenin toprak bütünlüğüne en büyük tehdidin bu ülkede konuşlu terör örgütleri olduğunu söylüyoruz. Ülkemizi tehdit eden terör örgütleriyle mücadelemiz de son terörist etkisiz hale gelinceye kadar sürecektir. Suriye'nin kuzeyini, Türkiye'yi tehdit eden terör örgütlerinden temizlemek için o bölgedeyiz.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 45
  • Morelli 7 ay önce Şikayet Et
    Artik esat istesede istemesede ulkemizdeki butun suriyelileri gondermeliyiz durmadan doguruyorlar yakinda istanbul kadar nufuslari olacak artik acin sinirlari hepsini geldikleri gibi gonderin bu boyle devam edemez
    Cevapla
  • Gurbet 7 ay önce Şikayet Et
    Suriyeliler giderse Türkiye çok zor duruma düşer çalışacak insan yok bizim gençler çalışmadan zengin olmak istiyor. Onların dedeleriyle Benim dedem Çanakkale'de birlikte yatıyorlar. Eset İngiltere ve İsrail'in adamı
    Cevapla
  • millet 7 ay önce Şikayet Et
    Adam dik duruyor. Bizim gibi kurtuluş savaşını kazanıp da gidip Lozanda 12 adaları, Musulu Kerkükü, Kıbrısı Trakyayı başkalarına vermiyor. Yunanistana savaş tazminatı tonlarca altını bağışlamıyor.
    Cevapla
  • Mustafa b 7 ay önce Şikayet Et
    Bu esef denilen adam zalim zalim Allahtan kork memleketinin haline bak he ikinçi dediğin bir gün hetşey ortaya çukar inşallah
    Cevapla
  • vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    sen evvela topraklarından ABDz ve rusyayı çıkarsan çikarabilirsken
    Cevapla
  • Gurbetten 7 ay önce Şikayet Et
    Karsimizda esad yok IRAN VAR
    Cevapla
  • O BİR OTTOMAN 7 ay önce Şikayet Et
    Amerika topraklarını parsellemiş, petrolünü çalıyor, hala Türkiye topraklarımızdan çıksın diyor, Amerika'ya bir şey diyemiyor. Akdeniz ve Ege Suriyelilere mezar oldu insanlar sığınacak güvenli limanı Türkiye'de buldu teşekkür edeceğine hır yapıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması