Son dakika: BMGK'da skandal karar! 'Ateşkes çağrısı' o ülkelerin oylarıyla reddedildi...

Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) reddedildi.

Son dakika: BMGK'da skandal karar! 'Ateşkes çağrısı' o ülkelerin oylarıyla reddedildi...
Son dakika: BMGK'da skandal karar! 'Ateşkes çağrısı' o ülkelerin oylarıyla reddedildi...
GİRİŞ 17.10.2023 07:07 GÜNCELLEME 17.10.2023 09:18
Bu Habere 97 Yorum Yapılmış

BMGK'dan Rusya'nın Gazze'de ateşkes çağrısına ret Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) reddedildi.

4 ÜLKE 'HAYIR' DEDİ 6'SI ÇEKİMSER KALDI

15 üyeli BM Güvenlik Konseyinde Rusya'nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin karar tasarısı oylandı. Tasarı, 5 'evet' oyu alırken, 6 'çekimser' ve 4 'hayır' oyuyla reddedildi.

ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya 'hayır' oyu kullandı.

Rusya'nın karar tasarısında birebir Hamas'tan bahsedilmezken, tüm sivil ölümler kınandı.

Kolombiya, İsrail'in Bogota Büyükelçisinin ülkeden gitmesini istediKolombiya, İsrail'in Bogota Büyükelçisinin ülkeden gitmesini istedi

Bella Hadid sessizliğini bozdu! Filistin mesajı: Kariyerim sona erse bile...Bella Hadid sessizliğini bozdu! Filistin mesajı: Kariyerim sona erse bile...



Rusya'nın tasarısına alternatif olarak Brezilya'nın ortaya koyduğu ve oylaması başka bir güne ertelenen tasarı ise "Hamas'ın terör saldırılarını" kınarken, ateşkes yerine "insani duraksama" talep ediyor.

BMGK'de bir karar tasarının onaylanabilmesi için en az 9 'evet' oyu alması gerekiyor ve daimi üyelerden hiçbirinin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

İsrail-Filistin savaşından son dakika: İsrail'den 'bedeli ağır olacak' açıklamasıİsrail-Filistin savaşından son dakika: İsrail'den "bedeli ağır olacak" açıklaması

Guardian, 40 yıllık karikatüristi Bell’i Netanyahu çiziminden ötürü kovduGuardian, 40 yıllık karikatüristi Bell’i Netanyahu çiziminden ötürü kovdu

"BATILI ÜLKELER DÜNYANIN BEKLENTİLERİNİ EZDİ"

Oylamanın ardından açıklamada bulunan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ülkesinin ortaya koyduğu tasarının tamamen insani olduğunu belirterek, BMGK'nin yine "Batı bloku"nun bencil siyasi çıkarlarına rehin edildiğini kaydetti.

Nebenzia, bölgedeki gerginliğin çok ciddi boyutlara ulaştığını ve tüm dünyanın bugün kanı durdurmak için BMGK'nin alacağı kararı beklediğini belirterek, "Batılı ülkeler bu beklentileri ezdi." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'den Zelenskiy'e büyük şok! Bunu hiç beklemiyorduİsrail'den Zelenskiy'e büyük şok! Bunu hiç beklemiyordu

Kassam Tugayları, ellerindeki bir esir kadının tedavi görüntülerini yayımladıKassam Tugayları, ellerindeki bir esir kadının tedavi görüntülerini yayımladı


ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise Rusya'yı, tasarısını diğer ülkelerle istişare etmeden sunmakla suçladı.

"Tasarı Hamas'tan hiç bahsetmiyor. Hamas'ı kınamaktan kaçınarak Rusya masum sivillere gaddarca davranan bir terör örgütünün üstünü örtüyor." diyen Thomas-Greenfield, bunun korkunç bir hamle olduğunu kaydetti.

KATLİAMI DURDURUN

Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansour ise BMGK'yi 10 gündür Gazze Şeridi'nde 2 milyon kişiye yönelik saldırıya karşı seyirci kalmakla suçladı.

İnsanların öldürüldüğünü, yaralandığını, yerlerinden edildiğini ve terörize edildiğini belirten Mansour, "Daha fazla Filistinliyi öldürmek İsrail'i daha güvenli kılmayacak." dedi.

Mansour, acilen üç alanda harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, "Halkımıza yönelik saldırılar acilen durdurulmalı, Gazze Şeridi'ne acilen engelsiz insani yardım erişimi sağlanmalı ve halkımızın zorla yerinden edilmesine engel olunmalı." diye konuştu.

Sivillerin her yerde korunması gerektiğinin altını çizen Mansour, "Çatışmanın bölgeye ve uluslararası alana yayılmasını engellemek istiyorsanız, o zaman katliamı durdurun." çağrısında bulundu.



BMGK EN SON İSRAİL-FİLİSTİN İÇİN 2016'DA KARAR ONAYLAMIŞTI

En son İsrail-Filistin sorununa ilişkin 2018'de karar tasarıları oylanmıştı. Gazze'de süren gerginlik sonucu ABD ve Kuveyt tarafından sunulan karar tasarıları reddedilmişti.

BMGK'de İsrail-Filistin sorununa dair son karar tasarısı 2016'da onaylanmıştı. ABD'nin 'çekimser' oy kullandığı 2234 sayılı karar tasarısı 14 'evet' oyuyla kabul edilmişti.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 97
  • Tarık 6 ay önce Şikayet Et
    Haçlı savaşının devam ettiğini açıkça dile getiren batılı politikacılara kulakları sağır olan ve ama Müslümanız diyen Devletlerin politikacıları adamlarsa eğer, kendi topraklarındaki haçlıların askeri üslerini kapatmak için ortak karar alsınlar bu savaş o anda biter.
    Cevapla
  • Göksel 6 ay önce Şikayet Et
    BM sadece adı var hiç bir önemi yok BM demek ABD hizmet eden bir kuruluş ne bekliyorsunuzki
    Cevapla
  • Mustafa 6 ay önce Şikayet Et
    Olay islam düşmanlığı. 15 20 sene sonra müslüman nüfus dünyaya hakim olacak. Adamlar şimdiden öldürerek katlederek bunu önlemeye çslışıyorlar
    Cevapla
  • Mustafa 6 ay önce Şikayet Et
    Türkiyedeki tüm israillilerin ve yahudilerin mallarına el konuşarak sınırdışı edilsinler. En iyi müslüman ölü müslümandır anlayışında olan bu kavim en azından benim topraklarımda yaşamamalı. Defolup gitsinler cehennemin dibine. Kimse bana ama burdakiler onlarla aynı düşüncede değiller demesin. Açın tevratı okuyun ondan sonra konuşun. Adamların kitabında var bunlar.
    Cevapla
  • Yawhehe 6 ay önce Şikayet Et
    Sana yazıklar olsun Japonya, yazıklar olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan müthiş geri dönüş! Onuachu şov yaptı
32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor! 5 yıl sonra bir ilk