İsrail-Filistin savaşı: Gazze'ye atom bombası açıklaması, Hamas'tan cevap

İsrail'in Gazze bombardımanında 30. güne girildi. Saldırıların başından beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 9 bini geçti. İsrail son günlerde hava saldırılarını daha da yoğunlaştırdı. İşte bölgede bugün yaşananlar gelişmeler.

GİRİŞ 05.11.2023 13:16 GÜNCELLEME 06.11.2023 09:28
Bu Habere 250 Yorum Yapılmış

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla İsrail'e yönelik başlattığı operasyonun ardından İsrail'in Gazze'ye saldırıları 30. gününde de devam ediyor.

İşte İsrail'in saldırılarında gün içinde yaşanan gelişmeler:

- İsrail saldırılarında Gazze'de 7 Ekim'den bu yana öldürülenlerin sayısının 4 bin 800'ü çocuk, 2 bin 550'si kadın olmak üzere 9 bin 770'e çıktığını bildirdi.

İSRAİL'DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

- İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Hayat, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya geri çağrılması ve Türkiye'nin İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılara ilişkin tutumu hakkında Yediot Ahronot (Ynet) gazetesine konuştu. Bu gelişmelerden sonra İsrail'le Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin değişmediğini belirten Hayat, "Böyle bir krizi nasıl önleyeceğimizi yeniden düşünmeliyiz." ifadesini kullandı.

TÜRKİYE ZİYARETİ ÖNCESİ ABBAS'LA GÖRÜŞTÜ

- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında Batı Şeria'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Filistin Devlet Başkanlığı Ofisi'nin yazılı açıklamasına göre Blinken ve Abbas, bugün Batı Şeria'da bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise "güvenlik gerekçeleriyle" Blinken'ın ziyareti tamamlanıncaya kadar herhangi bir detay paylaşılmadığını ifade etti. Miller, Blinken'ın görüşmede ABD'nin Gazze'ye insani yardım akışına taahhüdünü yinelediğini kaydederek, "Filistinlilerin zorla yerinden edilemeyeceğini net bir dille belirttiğini" aktardı. Blinken ve Abbas'ın Batı Şeria'da "sakinlik ve istikrarın yeniden sağlanmasını" görüştüğünü belirten Miller, Blinken'ın aynı zamanda bölgede Filistinlilere yönelik "aşırıcı şiddetin durdurulması ve sorumlularından hesap sorulmasının" önemine dikkati çektiğini söyledi. Miller, Blinken'ın yarın Ankara'yı ziyaret ederek yetkililerle görüşeceğini duyurmuştu.

ÇAD DA İSRAİL ELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI

- Çad Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Tel Aviv Büyükelçisi'nin istişarelerde bulunmak üzere geri çağrıldığı duyurdu. Açıklamada, Filistin konusunda kalıcı bir çözüm için öncelikle ateşkes çağrısı yapılırken, "Çad, masum sivillerin hayatını kaybetmesini kınıyor." denildi. Gazze saldırıları nedeniyle Türkiye, Ürdün, Honduras, Kolombiya ve Şili de Tel Aviv Büyükelçiliklerini geri çağırmıştı. Bolivya ise İsrail'le diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

HAMAS'TAN "ATOM BOMBASI" AÇIKLAMASINA CEVAP

- Hamas yaptığı açıklamada, İsrailli Bakan'ın Gazze'de nükleer bomba kullanılmasına ilişkin sözlerinin, "Filistin halkına karşı eşi benzeri görülmemiş İsrail terörizmini yansıttığını, Gazze'ye yönelik soykırımın boyutunu ortaya koyduğunu ve tüm bölgeyi tehlikeye attığını" vurguladı.

- İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonunun başlangıcından bu yana 2 bin 500'den fazla hedefe saldırı düzenledi." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, İsrail ordusunun, Filistin direniş hareketi Hamas’ın altyapısını yok etmek için "savaş uçaklarını yönlendirmeye ve yüz yüze çatışmalara devam ettiği" kaydedildi.

- İsrail'in Gazze saldırısında Anadolu Ajansı (AA) kameramanı Muhammed el-Alul, 4 çocuğunu ve 3 kardeşini kaybetti.

"GAZZE'YE ATOM BOMBASI ATILMASI SEÇENEKLER ARASINDA"

- İsrail medyasında yer alan habere göre; İsrailli Bakan Amihai Eliyahu, Gazze'ye atom bombası atılmasının seçenekler arasında olduğunu söyledi. Başta, Başbakan Netanyahu ve muhalef lideri Yair Lapid olmak üzere İsrailli yetkililerden Eliyahu'ya büyük tepki geldi. Eliyahu daha sonra, bu sözlerini geri çekmeye çalıştı. "Teröre" karşı orantısız güç kullanılması gerektiğini ifade etmeye çalıştığını söyleyerek, "Atom hakkındaki yorumumun mecazi olduğunu aklı başında olan herkes anlar." dedi. Eliyahu açıklamalarının devamında, Gazze'de yaşayan Filistinlilere ne olacağına dair ise, "İrlanda'ya da çöllere de gidebilirler, Gazze'deki 'canavarlar' kendileri çözüm bulmalı." ifadesini kullandı.

İSRAİL'İN ASKER KAYBI 345'E YÜKSELDİ

- İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, 7 Ekim'den bu yana ölen asker sayısının 345'e yükseldiğini söyledi. Gazze'ye yönelik saldırıların devam edeceğini belirten Hagari, Hamas'ı bitirmekte kararlı olduklarını kaydetti.

HAMAS: 60 ESİR KAYBOLDU

- Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail'in saldırıları dolayısıyla 60’dan fazla rehinenin kayıp olduğunu duyurdu. Ubeyde, saldırılar sonucu enkaz altında kalan 21 rehinenin cesedini bulduklarını söyledi. Sözcü, saldırılar dolayısıyla geri kalanlara büyük ihtimalle hiçbir zaman ulaşamayacaklarını söyledi. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, en son olarak Gazze Şeridi’ndeki İsrailli rehine sayısının 240 olduğunu açıklamıştı.

"GAZZE'YE YAKIT GİRMEYECEK"

- İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze Şeridi'ne akaryakıt girişine her ne şekilde olursa olsun izin verilmeyeceğini açıkladı. Smotrich, Gazze'yi savaştan sonra kontrol altına alacaklarını ifade etti.

KAYNAK: AJANSLAR
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 250
  • Malkoç oğlu 6 ay önce Şikayet Et
    Yok mu itrailie atom atacak bir ülke
    Cevapla
  • Dadas 6 ay önce Şikayet Et
    Yahudiler Türkiyeden defolun gidin cehennem olun vururuz tek tek.
    Cevapla
  • Asyalı 6 ay önce Şikayet Et
    Hamasin bir atom bombası olsa israili yok eder
    Cevapla
  • Kurdi 6 ay önce Şikayet Et
    Onlar küfür ümmetini nasıl koruyor görüyoruz değilmi müslümanlar?biz islam ümmetini tutsakmı gafletine yaklaşmışız
    Cevapla
  • ne oluyoruz 6 ay önce Şikayet Et
    hayırdır lan,daha düne kadar gaz odalarında almanyada soyunur kuruyordu.hala akıllanmamışınız,dünyanın başına bela lanetli kavimsiniz.hem kimi nereye kovuyon ,sonradan gelen ve işgalçi sensin.sen defol git.zaten suyun ısındı gitmezsen biz zamanı gelince göndeririz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan'dan emeklilerle ilgili önemli karar
Mücadelede yeni sayfa: Huruç harekatı!