Guyana ordusu alarma geçti, Brezilya sınıra asker yığdı! Güney Amerika'da savaş çanları...

Venezuela'nın petrol ve gaz rezervleri keşfedilen ihtilaflı Esequibo bölgesini topraklarına katma kararının ardından Brezilya Venezuela sınırına asker konuşlandırdı, Guyana ordusu da alarm durumuna geçti.

Guyana ordusu alarma geçti, Brezilya sınıra asker yığdı! Güney Amerika'da savaş çanları...
Guyana ordusu alarma geçti, Brezilya sınıra asker yığdı! Güney Amerika'da savaş çanları...
GİRİŞ 07.12.2023 11:03 GÜNCELLEME 07.12.2023 12:37
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, referandumun ardından Ulusal Meclisten Esequibo bölgesinin ülkenin 24. eyaleti olarak belirlenmesi için yasal düzenlemeler yapması ve bölgede petrol arama lisansı çıkarılmasını talep etti.

Venezuela ordusunun Esequibo bölgesine girebilmek için Brezilya sınırını geçmesi gerekmesi bölgede tansiyonu artırdı.

BBC'nin haberine göre, Maduro'nun söz konusu adımlarının ardından Brezilya, Venezuela sınırına asker ve zırhlı araç sevk ederken Guyana ordusu da alarm durumuna geçti.

Ayrıca, Guyana ordusuna ait içinde 7 kişinin olduğu askeri helikopterin Venezuela sınırı yakınlarında çarşamba günü kaybolduğu belirtiliyor.

19'uncu yüzyıldan bu yana Guyana ile ihtilaflara konu olan petrol ve gaz zengini Esequibo bölgesini topraklarına katmak için Venezuela'da 3 Aralık'ta yapılan referandumda halk, yüzde 95 ile hükümete destek verdi.

- Esequibo uyuşmazlığı

Venezuela ile Guyana arasındaki Esequibo bölgesi anlaşmazlığı, Guyana'nın bağımsızlığından önceki döneme dayanıyor.

Guyana'nın İngiliz sömürgesi olduğu dönemde, 1899 tarihli sınır tahkimi kararına göre Esequibo Nehri'nin batı sınırı olarak belirlenmesi ancak 1966'da Guyana'nın bağımsızlığını kazanmasının ardından bu sınırı tanımaması iki ülke arasında anlaşmazlığa neden oldu.

Halihazırda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequibo olarak bilinen bölge Guyana'nın ortalarında bulunan Esequibo Nehri'nin batısında ülkenin ise kuzeyinde yer alıyor.

Bölgenin doğal kaynaklar açısından son derece zengin olduğu biliniyor.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Turco 4 ay önce Şikayet Et
    İngiltere'yi Karayipler'den atacak bir babayiğit aranıyor.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    ingilizler yine ihtilaflı bölge bırakmış çekildiği yerden ki hep savaş olsun
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Amerikayı elbirliği ile çökerteceğiz inşallah.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu