Netanyahu ve Hamas liderleri tutuklanabilir

Amerikan medyası, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Netanyahu dahil üst düzey İsrail ve Hamas yetkilileri için tutuklama kararı çıkartabileceğini iddia etti.

Netanyahu ve Hamas liderleri tutuklanabilir
Netanyahu ve Hamas liderleri tutuklanabilir
GİRİŞ 29.04.2024 09:48 GÜNCELLEME 29.04.2024 11:20
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre, İsrailli yetkililer, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Hamas ile çatışmayla ilgili suçlamalar nedeniyle üst düzey hükümet yetkilileri için tutuklama emri çıkarmaya hazırlandığını düşünüyor. İsrailli ve yabancı yetkililer, mahkemenin Hamas liderleri için de tutuklama kararı çıkarmayı değerlendirdiğine inanıyor.

Konuyu kamuoyu önünde tartışmaya yetkili olmadıkları için isimlerinin açıklanmasını istemeyen beş yetkiliden ikisine göre, mahkeme süreci devam ederse Netanyahu başta olmak üzere birçok İsrailli yetkili, Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırılmasını engellemek ve Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılara aşırı sert bir karşılık vermekle suçlanabilir.

NETANYAHU DA TUTUKLANABİLİR

Böyle bir davanın olası sonuçlarından endişe duyan İsrailli yetkililer, Başbakan Netanyahu'nun da tutuklama emrinde adı geçebilecek kişiler arasında olduğuna inandıklarını söyledi. Hamas'tan kimlerin suçlanabileceği ya da hangi suçlara atıfta bulunulacağı henüz net değil.

İsrailli yetkililer, UCM'nin olası eyleminden endişe duymalarına neden olan bilginin kaynağını açıklamadı ve mahkeme de konuyla ilgili yorum yapmadı.

Mahkemenin tutuklama kararları muhtemelen dünyanın büyük bir kısmında, özellikle de aylardır Gazze'deki tutumu nedeniyle uluslararası tepkiyle karşı karşıya kalan İsrail'e karşı harekete geçildiği görüşünü destekleyecek.

KARAR, İSRAİL'İN POLİTİKALARINI ETKİLEYEBİLİR

Bu karar, İsrail'in politikalarını da etkileyebilir. İsrailli yetkililerden biri, mahkemenin tutuklama emri çıkarma olasılığının İsrail'in son haftalardaki karar alma sürecini etkilediğini söyledi. İsrailli ve yabancı yetkililer, sürecin hangi aşamada olduğunu bilmediklerini söyledi. Herhangi bir tutuklama emri, UCM'deki yargıç heyetinin onayını gerektiriyor.

NETANYAHU'NUN OFİSİ: TEHLİKELİ BİR MESAJ

Haber sonrası, Netanyahu'nun ofisi sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, UCM'nin herhangi bir müdahalesinin "vahşi terörizm ve ahlaksız saldırganlıkla mücadele eden tüm demokrasilerin askerlerini ve yetkililerini tehdit eden tehlikeli bir emsal teşkil edeceğini" söyledi.

Netanyahu açıklamasının devamında, "Benim liderliğim altında İsrail, UCM'nin doğal meşru müdafaa hakkını baltalamaya yönelik hiçbir girişimini asla kabul etmeyecektir. Orta Doğu'nun tek demokrasisi ve dünyanın tek Yahudi devletinin asker ve yetkililerini tutuklama tehdidi çok çirkindir. Buna boyun eğmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

Netanyahu açıklamasına neyin sebep olduğunu açıklamadı, ancak İsrail basınında tutuklama kararlarıyla ilgili spekülasyonlara yanıt vermiş olabilir.

KAYNAK: SÖZCÜ GAZETESİ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 12
  • mursal 2 hafta önce Şikayet Et
    adam toprağını savunsun sen tutuklanir diyor sun Hamas için ayıp ayıp
    Cevapla
  • misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Bu kâfirlerin adaleti bu kadar. Soykırımcıların yanına illaki Hamas'ı da alacaklar ki işin şirazesi kasın, işin suyu çıksın. Aksini beklemek safdillikti zaten. Hak gelmeden batıl zail olmaz kardeşim.
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Hamas niye???
    Cevapla
  • 500 2 hafta önce Şikayet Et
    İkisi tutuklanır biri çıkar biri kalır bil bakalım
    Cevapla
  • cahit 2 hafta önce Şikayet Et
    Netan yahu tutuklanmaz mahkeme oyun oynar Hamas liderlerini tutukalar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail, Gazze'de sivillerin toplandığı alanı hedef aldı, çok sayıda şehit ve yaralı var
İsrail medyası duyurdu! Türkiye dünyanın en kapsamlı adımını attı