Dünya Nevruz'u kutlamaya başladı

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da ve Kazakistan'ın başkenti Astana'da Nevruz kutlamaları başladı. İslamabad'da bağımsız Türk devletleri büyükelçilerinin katılımıyla Nevruz Bayramı kutlandı.

Dünya Nevruz'u kutlamaya başladı
Dünya Nevruz'u kutlamaya başladı
GİRİŞ 21.03.2010 09:51 GÜNCELLEME 21.03.2010 09:51

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bağımsız Türk devletleri büyükelçilerinin katılımıyla Nevruz Bayramı kutlandı.

Azerbaycan Büyükelçiliği tarafından düzenlenen kutlamalara Türkiye, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, İran, Afganistan ve Tacikistan büyükelçileri ile KKTC temsilcisi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Azerbaycan'ın İslamabad Büyükelçisi Eynullah Medetli, bağımsız Türk devletlerinin temsilcilerini bir arada görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Adriyatik'ten Çin'e, Kafkaslar'dan Orta Doğu'ya uzanan coğrafyada yaşayan halkların kutladığı Nevruz'un barışa, birlik ve beraberliğe vesile olmasını dileyen Medetli, davetlilerin Nevruz Bayramını kutladı.

Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi Babür Hızlan da yaptığı konuşmada, ''Azerbaycan'ın ev sahipliğinde Nevruz'u kutlamanın sevincini yaşıyorum. Başta dost ve kardeş Azerbaycan halkının ve Nevruz'un kutlandığı coğrafyada yaşayan halkların bayramını kutluyorum'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı halk ozanı Şeref Taşlıova'nın kendine ve usta aşıklara ait eserler seslendirdiği kutlamalar, Azerbaycan milli mutfağından yemek ve tatlı ikramıyla sona erdi.

KAZAKİSTAN'DA NEVRUZ KUTLAMALARI

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Nevruz kutlamaları kapsamında konser veren TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Ferhat Durmuş, Kazakları coşturdu.

Astana'da 5 gün boyunca kutlanacak Nevruz Bayramının ikinci gününde Ferhat Durmuş, Cumhurbaşkanlığı Kültür Merkezi konser ve gösteri salonunda sahneye çıktı.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresinin (TİKA) katkılarıyla Kazakistan'a gelen Ferhat Durmuş, Pir Sultan Abdal, Aşık Mahsuni Şerif, Aşık Daimi ve diğer pek çok ozanın eserlerini seslendirdi.

Konser sırasında TİKA Kazakistan Koordinatörü Ömer Kocaman, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Kültür Merkezi Müdürü ve Türk Dünyası Aksakallar Meclisi üyesi Mirza Coldasbekov, Kazakistan Senatosu Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı senatör Kuaniş Sultanov ile çok sayıda Kazak parlamenter ile Kazak ve Türk vatandaşları halay çekti.

Kazakistan'daki Nevruz kutlamaları kapsamında en büyük eğlence yarın Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in katılımıyla gerçekleştirilecek. TİKA ve Kazak Türk Dostluk Organizasyonu (KATÜDO) tarafından kurulan çadırda da aşure ve yemek ikramında bulunulacak.

TÜRKMENİSTAN'DA NEVRUZ KUTLAMALARI

Türkmenistan'da Nevruz Bayramı, başkent Aşkabat'a 20 kilometre mesafedeki Anev Yaylası'nda kutlandı.

Türkmenistan'da milli bayram olan Nevruz dolayısıyla 3 gün resmi tatil ilan edildi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Nevruz Bayramı için Anev Yaylası'nda görkemli bir festival düzenlendi. Festivalde, Türkmenlerin sosyal hayatında yer alan çadır evler, yemekler, güreş, birbirinden güzel Ahal-Teke atı, el işlemeleri, halk oyunları ve çeşitli gösteriler yapıldı.

Festivali Bakanlar Kurulu üyeleri, diplomatik misyon şefleri, sanatçılar ve vatandaşlar katıldı.

Türkmen sanatçılar konser verirken, kutlamaların açılış konuşmasını yapan kültürden sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Maysa Yazmuhammedova, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un kutlama mesajını okudu.

Anev Yaylası'ndaki festival dün gece Nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı. Yaylada onlarca Türkmen çadırı kurulurken, ülkenin beş eyaletinden gelen katılımcılar kendi yöresel yemeklerini pişirdi. Nevruz kutlamalarının vazgeçilmezi olan dev salıncaklar gençlerin ilgi odağı olurken, Türkmen yiğitleri de at üstünde hünerlerini sergiledi.

Kutlamalarda pehlivanların meydana çıktığı Türkmen güreşi yoğun ilgi gördü. Şampiyon olan güreşçiye büyük ödül olan deve verildi.

Nevruz kutlamaları kapsamında ülkenin tanınmış sanatçıları halka açık meydanlarda konserler verecek.

Kutlamaların bir başka adresi Aşkabat'ta Anadolu Lisesi oldu. Türk Büyükelçiği tarafından düzenlenen etkinlik Nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı.

Okul bahçesinde öğrenciler, veliler, Türk öğretmenler ve ailelerinin yanı sıra Türk ve Türkmen vatandaşları toplandı.

Etkinlik çerçevesinde demir dövülürken, vatandaşlar Nevruz ateşinin üzerinden atladı. Daha sonra öğrenciler ve Türk vatandaşları halay çekerek ve horon teperek eğlendi.

Kutlama öğrencilerin halat çekme yarışı ile devam ederken, etkinlik kapsamında yer alan kermeste ziyaretçilere döner ve yufka gibi Türk yemekleri ikram edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: İsrail basını korkunç gelişmeyi duyurdu: Planlar onaylandı...
İYİ Parti’den istifa eden Ersin Beyaz, AK Parti’ye katıldı