Dershane yerine 'carter school' modeli

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın “çalışmalarda sona gelindi” dediği dershanelerin dönüşümü için hazırlanan taslak son aşamaya geldi.

Dershane yerine 'carter school' modeli
Dershane yerine 'carter school' modeli
GİRİŞ 12.01.2014 11:27 GÜNCELLEME 12.01.2014 11:30
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Dersanelere ‘Carter School' modeli önerildi... ÖZBİR tarafından önerilen ve MEB tarafından da sıcak bakılan yeni modele göre, başarı seviyesi düşük okullar dersanelere devredilecek. Devlet, okulda her öğrenci için harcadığı kadar parayı okulu işletecek kişilere ödeyecek. Başarı seviyesi artırılac...

Önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulacak olan taslak, dershane envanterinin çıkarılması ve paydaşlarla görüşülmesinin ardından yeniden şekillenirken dershanelerin sadece özel okula değil farklı eğitim kurumlarına dönüştürülebilmesi için de birçok seçenek oluşturuldu.

ÖZDER'in önerisine MEB sıcak

Star'ın haberine göre; MEB'in paydaşlarla yaptığı son görüşmede ise yeni bir alternatif daha gündeme geldi. ÖZDER'in öneri olarak sunduğu model, dünyada Carter Scool olarak biliniyor. Önereyi Bakanlığın da sıcak baktığı öğrenildi. "Carter Scool" modeli Milli Eğtiim Bakanlığı tarafından kabul görürse Türkiye'de yepyeni bir dönem açılacak. Amerika'da bulunan Carter Scool modeli öğrencilere ücretsiz olarak özel okullara gitme imkânı sunuyor. Bakanlığa önerilen modelin ayrıntıları şöyle:

Kalitesi düşük olan okullar

-MEB mevcut okulları imkan ve eğitim kalitesi açısından sınıflandıracak ve eğitim kalitesinde geri kalan bölgelerdeki okulları dershane sahiplerine dershaneleri kapatma karşılığında devredecek.

-Dershaneler bu okulların yönetimini ve eğitimini üstlenecekler. Öğretmenleri ve idarecileri dershaneler kendileri atayacaklar.

-Bu okullar halka ücretsiz olacak. Öğrencilerin parasını devlet karşılayacak. (Öğrencilere yıllık olarak harcadığı miktarı özel okullara verecek.)

-Bu okulların işleyiş ve denetimleri düzenlenecek ilgili mevzuatlarla yapılacak.

-Milli Eğitim bu okullardan kendi personelini çekip diğer okullara ya da yeni açılacak okullara kaydıracak.

Düşük gelirliye ‘özel' imkan

Sunulan önerinin kabul edilmesi ve taslağa konulması durumunda ise maddi imkâna sahip olmadığı için özel okula gidemeyen öğrencilere özel okul yolu açılmış olacak. Aynı zamanda öğrencilere sunulan imkânlarda artış gerçekleşerek maddi imkânlar yüzünden oluşan eğitim farklılığı sona erecek. Dershane temsilcileri bu durumu hem devletin elindeki okulların kaletisinin artırılması hem de dershane sahiplerinin altından kalkamayacağı yeni okul inşaatı zorunluluğunun da çözümü şeklinde savunuyorlar. Öneri hayata geçerse, dershane sahipleri devralacakları devlet okullarını elden geçirdikten sonra, kendi müdürleri öğretmenleri ve eğitim kadrosuyla işletecekler.

YORUMLAR 8
  • hasandurmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    güzel bir çözüm.. . öğretmen ve fen liselerindeki iyi öğrencileri uygun fiyata toplayıp, üniversite başarılarını reklam yapmaya benzemez. başarısı düşük öğrencilere dershane de de fazla bir eğitim verilemiyor.(deshanede çalışan biri olarak söylüyorum) eğitim adına güzel bir uygulama, fakat dershaneleri ortadan kaldırmaz.. başarısı iyi olan öğrenciler dershaneyi daha çok tercih ediyorlar. dershanelere ihtiyacın azalması için sınav sistemi değişmeli, meslek liseleri cazip hale getirilmeli ve mezun olanların iş bulma imkanı artırılmalı
    Cevapla
  • hasandurmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    iyi bir gelişme. seviyesi düşük öğrenci grubu, çoğunlukla derse katılmayan, ders çalışmayan,ödev yapmayan, dağıtılan testleri uçak yapıp öğretmenin gözü önünde uçuran öğrencilerden oluşuyor. öğretmenlerin sözleşmeli olması yeni bir heyecan getirse de, bu öğrencilerde ciddi anlamda başarı değişimi görülmez. çünkü öğrenciler dershanedeki gibi para verip gelmiyorlar.üniversite hayali olmayan öğrencilerden oluşuyor. öğretmen ve fen liselerindeki iyi öğrencileri uygun fiyata toplayıp, üniversite başarılarını reklam yapmaya benzemez. başarısı düşük öğrencilere dershane de de fazla bir eğitim verilemiyor.(deshanede çalışan biri olarak söylüyorum
    Cevapla
  • ekdemir 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu Model bize uymaz. Kendi bulup geliştirdiğimiz model olmalı. MEB zaten liseleri SBS sınavı ile seviye seviye gruplandırdı. En alttaki seviyeye giden bir lisede, öğrenciler verilen bir cümleyi doğru yazamayacak seviyedeyken, bu öğrencileri değil dersanelere, nereye devrederseniz devredin sonuç değişmez. Çözüm; herkes akademik eğitim almak zorunda değil, herkese aynı müfredatla, integral, türev anlatmak zorunda değiliz. Her öğrenci aynı zekada ve yetenekte değil. Bunu anlamamız gerek. Meslek Liselerinin sayısı ve önemi artırılmalı.
    Cevapla
  • davut civelek 10 yıl önce Şikayet Et
    ne demek seviyesi düşük okul. Yanlış anlaşılmaya müsait bir durum bu .Tamam bir çok devlet okulunda bir dolu gerekçe ( excuse) den dolayı başarısızlık normal görülüyor.(gerçi başarıdan kasıt ne akademik mi sosyal mi?) Seviyesi düşük tartışmasını özel okullar için yapın bakalım bunu veli zaten başka bir okul seçerek gereken uyarıyı yapıyor. Sayın yetkililer bu teklif oteller gibi okullara da yıldız verilme gibi bir durum olacaksa bu bilemiyorum ortaya nasıl bir tablo çıkacak. SON SÖZ bir öğretmen olarak velilerin söz sahibi olmadığı hiç bir uygulama sağlıklı sonuç üretmez. Veli diyorum çünkü evladını eğitmek için emanet aldığınız insanların neden hiç söz hakkı yok! Son bir söz Gelenekleri olan köklü kurumlarda daima kaliteden bahsedilir. Vatanın her sathında her fert kaliteli eğitim almayı hak ediyor.
    Cevapla
  • *Savcı* 10 yıl önce Şikayet Et
    Destekliyoruz.. Milli Eğitime bağlı seviyesi düşük okulların Dershanelere okul olarak devredilmesini bende söyleyip duruyordum. Sesimizi duydular mı bilmiyorum fakat çok güzel bir gelişme.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mehmet Şimşek tarih verip ekledi: Başaracağız!
İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınan 65 şüpheliden 38'i tutuklandı