Sınavda 'Atarak tutturma' devri bitiyor

Sık sık eleştirilere neden olan çoktan seçmeli (çok şıklı) test usulü sınav sistemi 2015'te yerini 'yazılı' sınava bırakacak.

Sınavda 'Atarak tutturma' devri bitiyor
Sınavda 'Atarak tutturma' devri bitiyor
GİRİŞ 30.01.2015 07:35 GÜNCELLEME 30.01.2015 07:35
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) geçtiğimiz günlerde Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) 'Yazılı Teknik' ile yapacağını açıklamıştı. Bu sınavın nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılar da netleşmeye başladı. Yazılı sınavda soruların iki yöntemi olacak.Kısa cevaplı sorular:

Cevabı tek kelime, tek bir sayı, tarih veya bir cümle ile oluşturulabilecek. Cevabı sınırlandırılmış açık uçlu sorular: Adaydan, verilen sınırlamalara uygun cevap yazması beklenecek. “Sebep sonuç ilişkisini açıklayın”, “ilgili hipotezi oluşturun”, “yöntem ve süreçleri belirtin” gibi cevabın niteliği, uzunluğu veya organizasyonu ile ilgili olabilecek.

Bu sorularda dereceli puanlama anahtarı kullanılacak. Cevaplar daha önce sınav uzmanları tarafından hazırlanan 'dereceli puanlama anahtarı' ile karşılaştırılarak değerlendirme güvenilir yapılacak.

Sınavdan sonra adayların cevap kağıtları bilgisayar ortamına taranacak. İsmi, numarası ya da adaya ilişkin hiçbir bilginin olmadığı cevap alanları ÖSYM tarafından seçilen alanın uzmanları ÖSYM'nin güvenli bilgisayar ağın üzerinde değerlendirilecek. Her cevap kağıdını birbirinden habersiz iki uzman değerlendirecek. İki uzmanın değerlendirmesinde puan farkı oluşursa bu kez aynı cevap alanı Üst Hakeme gönderilecek. 

ÖSYM yetkilileri, gelecek yıldan itibaren yazılı sınav tekniğini bazı sorularda Üniversiteye Giriş Sınavı YGS ve LYS'de uygulanması için çalışmalar yaptıklarını ancak şuan için alınmış bir kararın olmadığını söyledi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 24
  • halil seltekin 9 yıl önce Şikayet Et
    Ne zaman insanlar liseden itibaren yetenegine gore ayristirilirsa egitim o zaman oturur.. Teknolijiden anlayan birinin ilahiyat okumasi , dini ilimlerle donanimli olanin muhasebe okumasi ne sacmaa.. Kasapta tiras olmak ayakkabicidan ekmek almak gibi birsey bu
    Cevapla
  • adaletsiz 9 yıl önce Şikayet Et
    ucu açık soruların cevaplarını okuyan uzmanlar her soru için aynı muhakemeyi nasıl yapacak ?
    Cevapla
  • noname 9 yıl önce Şikayet Et
    insanların emekleriyle dalga geçmeyi bırakın artık yahu.daha çoktan seçmeli sınav hazırlayamayan kurum her sınavı şaibeli olan çelişkisiz TUS yapamayan kurum biz beceremedik diyemiyo da yazılı hazırlayacakmış. daha ilk sınavda olacağı kestirmek zor olmasa gerek:mahkemeye yüzlerce başvuru.yahu herşeyi görüp de mi bakmamız gerekiyo bu kurumunda karar alanlar az daha şöyle şey olsalar yani şey hani şey yani
    Cevapla
  • ferhat 9 yıl önce Şikayet Et
    siz başkalarına cevabı vermenin önüne geçin test usulünde bir yanlış göremiyorum boş işlerle uğraşmayın zaten çoğu yerde koltuğu haketmeyen bir sürü insan var siz onlarla uğraşın ahlaklı dini bütün insanlar getirin çakalları oralardan alın
    Cevapla
  • müslüm 9 yıl önce Şikayet Et
    adalet falan kalmayacak kafalarına göre okuyacaklar kağıtları
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uğurcan Çakır ve Markus Gisdol arasında gerginlik
Bayraktar HÜRKUŞ ile Akıncı'yı takip etti!