Google insanları işten çıkarmak için milyarlarca dolar harcadı!

Şirket, reklam, bulut ve hizmet bölümlerinde büyüme kaydetse bile, sadece bu ay işten çıkarmalar için 700 milyon dolar daha harcadı.

Google insanları işten çıkarmak için milyarlarca dolar harcadı!
Google insanları işten çıkarmak için milyarlarca dolar harcadı!
GİRİŞ 31.01.2024 11:23 GÜNCELLEME 31.01.2024 11:25

Google, 2023 yılı boyunca 12.000'den fazla çalışanını işten çıkarırken kıdem tazminatı ve diğer masraflar için 2,1 milyar dolar harcadı. Ve işten çıkarma masrafları gelmeye devam ediyor: 2024'ün sadece bir ayında şirket, 1.000'den fazla pozisyonu hedefleyen işten çıkarmaların bir parçası olarak çalışanların kıdem tazminatı masrafları için şimdiden 700 milyon dolar harcadı.

Google'ın ana şirketi Alphabet, Salı günü dördüncü çeyrek kazanç açıklamasıyla birlikte bu rakamı açıkladı.

YAPAY ZEKA ATILIMI GOOGLE'IN İŞİNE YARADI

Kesintilere rağmen Google, 2023 yılını ana iş kollarının çoğunda büyüme ile kapattı. Google 2023'ün dördüncü çeyreğinde 86 milyar dolar gelir elde ederek bir önceki yıla göre yüzde 13'lük bir artış kaydetti. Arama devinin temel dijital reklam ve bulut bilişim işleri de istikrarlı bir büyüme gösterdi ve CEO Sundar Pichai bunu Google'ın üretken yapay zekaya yaptığı yatırımlara bağladı.

Google'ın birincil gelir kaynağı olan arama motoru işi, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 13'lük bir artışla 48 milyar dolar gelir elde etti. Pichai'ye göre şirketin abonelik hizmetleri ve cihazlar bölümü, özellikle YouTube Premium ve Müzik, YouTube TV ve Google One abonelikleri sayesinde 10,7 milyar dolar gelir elde etti. YouTube'un reklam geliri geçen yıla göre yüzde 15'lik bir artışla 9,2 milyar dolar oldu.

Yatırımcılarla yaptığı bir görüşmede Pichai, şirketin Google'ın tüm temel ürünlerinde çalışmasını beklediği yapay zeka dil modeline atıfta bulunarak 2024'ü Alphabet'in "Gemini dönemi" olarak adlandırdı.

Pichai, "Gemini, dünya standartlarındaki iki araştırma ekibimizi bir araya getirerek Google DeepMind'ı kurduğumuzda sahip olduğumuz vizyonun ilk gerçekleşmesidir" dedi. Şirketin halen üzerinde çalıştığı orijinal modelin bir güncellemesi olan Gemini Ultra da yakında geliyor. "Gemini Ultra yakında geliyor. Ekip şimdiden bir sonraki sürüm üzerinde çalışıyor ve Arama'dan başlayarak bunu ürünlerimize getiriyor."

Google şu anda Microsoft'un Azure ve AWS'sinin ardından dünyanın en büyük üçüncü bulut sağlayıcısı konumunda. Ancak bulut bölümü geçen yıl hız kazandı. Şirket, Google Cloud için 9,19 milyar dolar gelir elde ederek bir önceki yıla göre yüzde 25,6'lık önemli bir artış kaydetti.

İŞTEN ÇIKARMALAR GOOGLE'A TOPLAM 1,8 MİLYAR DOLARA MAL OLDU

İşten çıkarmalar Google'a oldukça pahalıya mal olsa da, söz konusu işten çıkarmalar nedeniyle (pahalı Bay Area gibi yerler de dahil olmak üzere) gayrimenkul kesintileri de öyle. Fiziksel ofis alanlarının kapatılması Google'a 2023 yılının tamamı için toplam 1,8 milyar dolara mal oldu.

Google'ın yapay zekâya ya da "Gemini dönemine" yapmaya devam ettiği yatırımlar, şirketin bunu telafi etmek için diğer bölümlerde kesintiye gitmesi nedeniyle 2024 yılında daha da fazla işten çıkarma olacağı anlamına geliyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasındaki sürpriz görüşme sona erdi!
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza