Apple, "dünyanın en değerli markası" tahtını geri aldı! Türk markaları ilk 500'e giremedi

Geçtiğimiz yıl tahtını Amazon'a kaptıran Apple, bu yıl 516,6 milyar dolar marka değeriyle yeniden ilk sıraya çıktı. Apple'ı, 340,4 milyar dolar marka değeriyle Microsoft, 333,4 milyar dolarla Google takip etti.

Apple, "dünyanın en değerli markası" tahtını geri aldı! Türk markaları ilk 500'e giremedi
Apple, "dünyanın en değerli markası" tahtını geri aldı! Türk markaları ilk 500'e giremedi
GİRİŞ 17.01.2024 21:20 GÜNCELLEME 17.01.2024 21:20
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan "Global500 – Dünyanın En Değerli 500 Markası 2024" çalışması nihayete erdi.

Araştırma verilerinden yapılan derlemeye göre, değerini geçen yıla göre yüzde 74 artırarak 516,6 milyar dolara çıkaran Apple "dünyanın en değerli markası" oldu. Apple, en yakın takipçisine 176,2 milyar dolar fark attı. 2021 ve 2022 yıllarında da listede ilk sırada yer alan Apple, geçen yıl tahtını Amazon'a kaptırmıştı.

Apple'ı sırasıyla yaklaşık 340,4 milyar dolar marka değeriyle Microsoft, 333,4 milyar dolarla Google takip etti.

Söz konusu listede 308,9 milyar dolarla Amazon 4'üncü, Güney Koreli Samsung 99,4 milyar dolarla 5'inci, perakende şirketi Walmart 96,8 milyar dolarla 6'ncı, Çinli Tiktok 84,2 milyar dolarla 7'nci, ABD'li Facebook 75,7 milyar dolarla 8'inci, Deutsche Telekom 73,3 milyar dolarla 9'uncu, Çinli Banka ICBC 71,8 milyar dolarla 10'uncu sırada yer aldı.

Tablonun en altında yer alan markanın değeri 4,8 milyar doları bulurken, bu rakama ulaşamadığı için Türk markaları sıralamada bu yıl da yer almadı.

Araştırma sonuçlarına göre, ülkeler sıralamasında ABD açık ara farkla önde yer aldı. Global 500 listesindeki şirketlerin 203'ünü ABD'li firmalar oluştururken 65'inin Çinli, 33'ünün Japon, 32'sinin Fransız, 28'inin Alman, 20'sinin İngiliz olduğu görüldü.

Listede yer alan markaların sektörlere göre dağılımı incelendiğinde ise bankacılık sektöründen 71, perakende sektöründen 53, teknoloji sektöründen 49 markanın bulunduğu belirlendi.

YAPAY ZEKADAKİ GELİŞMELER LİSTEYE YANSIDI

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, yaptığı değerlendirmede Apple'ın marka değerinde yüzde 74 artış elde ettiğini belirterek, şirketin yeni pazarlar oluşturarak, giyilebilir cihazlarla ekosistemini genişleterek ve katma değerli telefonlar geliştirerek başarı sağladığını söyledi.

Yapay zekanın son yıllarda ön plana çıktığını, birçok alanda yapay zeka kullanımının arttığını, bunun listeye de yansıdığını vurgulayan İlgüner, "Yapay zeka üzerine yaptığı büyük yatırımlarla tanınan NVIDIA, yüzde 163 ile marka değerini en çok arttıran şirket oldu. NVIDIA, marka değeri 44,5 milyar dolara yükseldi." dedi.

Yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyeti ile birlikte keyfi harcamaların kısıtlandığını, bunun sonucunda kozmetik ve kişisel bakım marka değerinin yüzde 9, gıda markaları değerinin yüzde 15, restoran marka değerinin yüzde 3, alkollü içki marka değerinin yüzde 6 düştüğünü dile getiren İlgüner, "Bu çalışmayla birlikte markasına en çok sahip çıkan 100 CEO sıralandı. Çinli teknoloji markası TENCENT CEO'su Ma Huateng'in en üst sırada yer aldığı görüldü." şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Erdem bilgin 3 ay önce Şikayet Et
    Adamlar yapmışlar 15 pm muhteşem ötesi bir cihaz kazanırlar tabi
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    türkiye içi Apple diye 10 takla atıyor
    Cevapla
  • emre19 3 ay önce Şikayet Et
    Niye turkiyeyi kucuk goruruz. Turkiyenin gercek ticaret hacmi o kadarda hafife alinak bir durumda degil cogu ulkelerden cok cok iyi yapiyoruz uretiyoruz ihracatdada baya iyiyiz. Apple bayagi pahali uretim kazandigi kadar kaybetme riskide var
    Cevapla
  • Memoral 3 ay önce Şikayet Et
    Sadece apple Türkiye nin gsmh den yüksek hacimde nasıl olacak bu işler? O kadar çok çalışmalıyız ki gece gündüz... yabancı markaları vatandaş olarak kullanmamalıyız bugün 20 yaşında ki bir genç apple hayali kuruyor ve onun için çalışıyor aldığı apple ile google girip facebooka giriyor watsap tan mesaj atiyor nasıl işlemişler içimize bakın ama biz hala pkk ile mücadele ediyoruz
    Cevapla
  • Turancılar 3 ay önce Şikayet Et
    Bizim dünyada tanınan hangi markamız varki. Her yıl ihracatla övünen tekstilciler dahi hangi marka ihraç ediyorlar. İhraç edilen ürünlerimizin çoğu fason üretim, yabancı firmaların markasıyla satış yapılıyor. Çoğu ürüne Made in Türkiye dahi yazmıyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik