Etyen Mahçupyan'dan Zaman'a veda yazısı

Zaman Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, son bir yazıyla 17 Aralık sürecinde çizgisini değiştiren Zaman'a veda etti. Mahçupyan, yazısının son cümlesi olan, "Artık farklı bir zamandayız ve zamanın yeni bir ruhu var" mesajı dikkat çekti.

Etyen Mahçupyan'dan Zaman'a veda yazısı
Etyen Mahçupyan'dan Zaman'a veda yazısı
GİRİŞ 28.05.2014 09:05 GÜNCELLEME 28.05.2014 10:47
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Zaman'la tanışmasını ve yaşadığı süreçleri özetleyen Mahçupyan, bu süreci kaçınılmaz bir son olarak özetledi. Etyen Mahçupyan'ın gazetede artık istenmediğine de ima etti.

Yazısına Zaman'da yayınlanan ilk yazısının başlığı olan "Zamanın ruhu" başlığını atan Mahçupyan, üç yıl önce Zaman'da yazmaya başlama sürecini de anlattı.

Ak Parti hükümeti sonrası dönemi ve Zaman'dan aldığı teklifi, "Yeni dönemin sınavı iki alanda gerçekleşecek, değişimin kavga alanı bürokrasi ve medya olacaktı. Zaman Gazetesi, benim açımdan yeni dönemin 'sesi' olmaya en yakın duran yayın organıydı ve bu gazetedeki 'cemaat' dışı ilk yazarlardan biri olmam teklifini kafamda hiçbir soru işareti olmadan kabul ettim." cümleleriyle özetleyen Mahçupyan, son dönemde yaşananlarla havanın değiştiğini savundu.

"Son süreçte benim gazetem de bir 'taraf' oldu ve diğerleri gibi siyasi işlevini öne çıkardı." itirafında bulunan Mahçupyan'ın yazısının sonundaki Zaman ve yeni bir zamana hazırlanan Türkiye ile ilgili çarpıcı tespitleri de şöyleydi: Medya Türkiye'de ne yaşandığı ve niçin böyle olduğu sorularının peşinden gitmektense, propagandist bir gerçeklik tablosu çizmeyi tercih etti. Bugün bu eğilim yükselmeye ve hastalıklı bir yapı üretmeye devam ediyor.

Oysa bu kesif ve kirli duman bulutunun ardında Türkiye yeni bir zamana hazırlanmakta... Tarihsel ayak bağlarını atmanın ve demokratik niteliği ağır basan yeni bir meşruiyetin peşinde, toplum olma sancıları çekiyor. Bu süreci kavramanın asgari koşulu gerçekliğe önyargısız bakmaktan geçmekte ve maalesef siyasi aktörleşme söz konusu tutuma imkân vermiyor.

Böylece kaçınılmaz sona doğru geliyorsunuz. Gazeteniz artık sizinle birlikte olmak istemiyor. Siz de zaten gazeteyi elinize her aldığınızda duyduğunuz hüznü istemiyorsunuz. Artık farklı bir zamandayız ve zamanın yeni bir ruhu var. Okuyucularımı özleyeceğim...

YORUMLAR 10
  • Milli Irade 9 yıl önce Şikayet Et
    her sey sorgulanmali. Bu cemaatin ruh yapisi sorgulanmali, cocuklari nasil yetistirdigi, ekonomisi, siyasi alanlari, dis iliskileri ve her turlu yanlari sorgulanmali. Su anda yaptiklari sey, truva ati gibi cemaatlere girip onlari kendilarine cekmek. Gizli ve seffaf olmayan bir yapi. Cemaatler uyanik olmali. Alet olmamali. Bence ne boyle bir mumin olur ne de boyle bir metod. Son derece karanlik ve seffaf olmayan yapi var. Ajanlarin cirit attigi bir yapi. Buradan vatan ve millete hayir cikmaz. Cemaat aklini basina almali. Sorgulamali her seyi.
    Cevapla
  • ulvi yucel 9 yıl önce Şikayet Et
    bence tam zamanı. Etyen bey bence "tam zamanı"nda ayrılıyor yazı yazdığı gazeteden. Evet 17 Aralık sürecinde yerinde kaldı, ancak gazetedeki hakim havaya hiç katılmadı, bilakis oluşturulan havanın etkisini yazılarıyla silikleştirdi. Mümtazer Türköne ve diğer liberal yazarlar dahil gazetenin bütün güngörmüş takımı aynı parçayı çalarken Etyen Bey arada farklı sesler vererek ve de sükunetini muhafaza ederek hem oluşturulmaya çalışan konsepti bozdu hem de zor zamanda yerinde kalarak hakim havanın dışında söz sarf edebilme cesareti gösterdi. Bir de tabii size vakt-i zamanında sayfasını açmış bir gazeteyi sıkıntılı bir anda terk edip vefa bilmez nankör durumuna düşmedi. Ancak bu ayrıksı duruma hem kendisinin hem de gazetenin daha fazla tahammül edemeyeceği de gözüküyordu. Artık ne diyelim hayırlısı olsun. Kendisini tebrik ediyor, yeni Türkiye'de alttan alta hangi dinamiklerin hangi tonda değiştiğini ve farklılaştığını gözler önüne seren tanımlayıcı yaklaşımıyla kaleme aldığı yeni yazılarını bekliyoruz.
    Cevapla
  • Nihat Özbudun 9 yıl önce Şikayet Et
    Etyen Mahçupyan zamanın nabzını tutabilen ender aydınlardandır.. Tarihi, etnik şartlanmaların gözleri kararttığı, gazeteciliğin "haber vermek" yerine "toplum mühendisliği" yapmağa soyunduğu bir ortamda, iç hesaplaşmasını yapmış, şartlanmalarıyla yüzleşmiş ve dünyayı "olduğu gibi" görme becerisine erişmiş bir yazarın Zaman gibi borazanlaşmış bir gazetede tutunması zaten imkansızdı. Bundan sonraki yazarlık hayatında başarılar dilemekten başka elden bir şey gelmiyor.
    Cevapla
  • Bekir Özeren 9 yıl önce Şikayet Et
    onu kaybedenler utansın.. kimbilir hangi güçlerle gizli ortaklıklar sonucu, milli iradeye karşı kumpas kurarken farkedildiklerinde pişkin bir şekilde mistik hezeyanlarına devam eden ve toplumda duygu sömürüsüne kalkışanlar, onu göndereceklerdi elbette. bazı yazarlar bir gazetede yazarlar ama onu herkes takip eder. etyen bey de böyle bir yazardır. pek çok okuru gibi, ben de onu yazdığı gazeteye bakarak değerlendirmedim. değerli yazar sn mahçupyan'a bir okuyucu olarak teşekkürlerimi sunuyorum. pek çok yazısı ile Türkiye'ye yaptığı katkı en azından bir teşekkürü hak ediyor. ondan yine güzel yazılarını bekliyoruz.
    Cevapla
  • fırtına 9 yıl önce Şikayet Et
    MANŞETLER ÜZERİNDEN YORUM YAPANLARA.... Nurullah KAHRAMAN,bir zamanlar zaman gazetesini yakından takip eden(abone dahi olan) birkişi olarak bu gazetede tarafsız yazıları olan birkaç yazardan biri E.MAHÇUPYANDIR.Gerek TV'lerde ve gazete!de ki yazılarında,bizim Türk medyasında ki çoğu kişden(Türk gazetecilerden) daha tarafsız yazılarını görürsün.İşte,son zamanlarda,ZAMAN GAZETESİ KENDİ YAYIN POLİTİKASI DOĞRULTUSUNDA HAREKET ETMEDİĞİ İÇİN DE,TAVRINI beğenmediği bu yazarı pensilvanyanın direktifiyle devre dışı bıraktı.Selamlar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MİT'ten vatandaşlara casusluk uyarısı
İPhone fiyatları dudak uçuklattı!