Baraj kapakları açıldı piknikçiler dehşeti yaşadı

Siirt'te Alkumru Baraj kapaklarının açılması sonucu meydana gelen taşkında suya kapılan 6 kişiden ikisinin cesedine ulaşıldı.

GİRİŞ 25.08.2014 02:33 GÜNCELLEME 25.08.2014 09:03
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Siirt’in Tillo ilçesine 5 kilometre uzaklıktaki Alkumru Barajı yakınında dün çok sayıda kişi tatil olması nedeniyle piknik yapmak için Botan Çayı kıyısındaki yasak bölgeye girdi. İddiaya göre saat 18.00 sıralarında barajın sirenleri ve alarmı çalmaya başladı.

Ardından baraj kapağı açıldı ve su verildi.Piknikçiler panik halinde kaçmaya başladı. Bu sırada bir çok kişi suya kapılıp süreklenmeye başladı. İhbar üzerine olay yerine gelen kurtarma ekipleri 10 kişiyi boğulmak üzereyken kurtardı. 6 kişi ise suda kayboldu. Arama kurtarma çalışmalarını sürdüren ekipler 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

BİRİ 5 DİĞERİ 10 YAŞINDA

Cesetlerden birinin 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer'e diğerinin ise 5 yaşındaki Seval Tarlak'a ait olduğu öğrenildi. Diğer 4 kişiyi arama çalışmalarına ise gece boyu devam edildi. 

KRİZ MASASI KURULDU

Olayla ilgili bir kriz masası oluşturduklarını ifade eden belediye başkanı, "Yakınlarına ulaşamayanları kriz masasına davet ediyoruz. Belediye olarak arama kurtarma çalışmalarını devam ettiriyoruz" dedi.

'İhmal' iddialarına da değinen Bakırhan, şunları dile getirdi: "Yaralıların durumları iyi hastanede ziyaret ettik. Olayla ilgili bilgi aldık. Suyun aniden yükseldiğini ikaz seslerini duymadıklarını söylediler. Şu anda yaralılar iyi durumda. Vatandaşların söylediklerini aktarıyorum. Botan Çayı üzerinde barajlar var. Barajın kapaklarının açıldığı iddia edilyor. İnsanların haftasonu gidip piknik yaptığı bir yer. Bir vadinin içerisinde. Barajın kapaklarının açılmasıyla su seviyesi aniden yükseliyor.

İHMAL İDDİALARI

İnsanların sudan kurtulma şansları az olmuş. Vatandaşlar bölgede piknik yapılmaması konusunda ikazda bulunulmadığnı belirtiyor. Barajdan mı kaynaklı olduğu, ikaz konusunda mı eksiklik olduğu yakın bir zamanda ortaya çıkacaktır. Burası haftasonu insanların gittiği tek yer. Baraj kapakları açılıyor ve insanlar uyarılmıyorsa çok ciddi bir ihmal vardır. İnsanlara gerekli olan değer verilmemiştir. Yetkililer maalesef ortada yok. Biz çalışanlarımızla birlikte koşturuyoruz. Baraj yetkililerinden bir açıklama gelmedi."

Siirt Valiliği ve AFAD'ın çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettirdiğinin altını çizen Bakırhan, "İhtiyaç duyulması halinde çevre illerden de yardım ekipleri gelecek. Vadinin sarp ve uzun olması havanın kararması ciddi bir engel oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

VALİ VEKİLİ PALA: 1 ÖLÜ, 5 KİŞİ ARANIYOR 

Alkumru ve Kirazlık Hidroelektrik Santralleri baraj gölünde, su taşkınına yakalanan son anda kurtarılan 6 kişinin Siirt Devlet Hastanesi'ndeki tedavileri sürüyor. Vali Vekili Mustafa Pala, hastanede tedavi gören vatandaşların sağlık durumlarının iyi olduğunu belirterek, aranan kişilerden bir kız çocuğunun cesedine ulaşıldığını söyledi.

ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cesetin kime ait olduğunun henüz tespit edilemediğini ifade eden Vali Yardımcısı Pala, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın telefonla kendisini aradığını ve son durum hakkında bilgi aldığını belirterek, "Sayın Başbakanımız, beni cep telefondan arayarak durum hakkında bilgi aldı. Şu ana kadar taşkın suyuna kapılan 6 kişi kurtarıldı. Bunun dışında Osman Tarlak (34), Sena Nur (10), Betül (8), Seval Tarlak (5) ile Ahmet ve Fikre Tante olmak üzere 6 kişi kayıptı. Arama çalışmalarında bir kız çocuğunun cesedine ulaşıldı.  Cesedin kime ait olduğu henüz tespit edilemedi. Kayıp 5 kişinin de aranmasına devam ediliyor. Kayıpların bulunması amacıyla arama çalışmalarımız devam ediyor. Sayıları abartılı şekilde verilmiş olması üzüntü ve endişe yarattı halk arasında. Söylendiği gibi değil durum şu an kontrol altında" dedi.

TAŞKINA YAKALANAN AİLE AMATÖR KAMERALAR TARAFINDAN GÖRÜNTÜLENDİ

Öte yandan taşkına dere yatağında yakalanan 9 kişilik aile amatör kamera tarafından görüntülendi. 9 kişinin su içerisinde birbirine tutunduğu görüntülerde, nehir kenarında bir vatandaşın da sudakilere, birbirlerine tutunmaları çağrısı yapıp, yardım istediği sözleri duyuluyor.

KAYNAK: DHA, AA
YORUMLAR 4
  • ali şeker 9 yıl önce Şikayet Et
    nasılda kışkırtıyor. bi an TC masum vatandaşlara saldırıyor diyecek sandım acile 15 dakka oldum haber verdim gelen giden yok dıyor. nasıl gelmesini bekliyorsun füzeylemi...
    Cevapla
  • Nurullah Nas 9 yıl önce Şikayet Et
    Hakkı Tutar. Hakkı Tutar, sen insan denilince ne anlıyorsun acaba? Konuya baya uzaksın da onun için merak ettim. Ölen insanlardan arama-kurtarma masraflarını alacaksın, he mi?
    Cevapla
  • Hakkı Tutar 9 yıl önce Şikayet Et
    yasak bölge ise girmeyeceksin arkadaşım. yasak bölgeyse girmeyeceksin arkadaşım. o bölgeye girenlerin ceza ödemesi gerekir. uygar ülkelerde bunun yolu böyledir. oraya giden kurtarma ekiplerinin masrafları da bu piknikçilerden çıkarılması lazım
    Cevapla
  • Mehmet ünsal 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl kamudur ki arkadaş. Yüksek sesli siren çalın (bu sirenin baraj kapağı açılacağına dair olduğunun önceden haberini verip halkı bilgilendirin tatbikatını yapın herkes haberdar olsun). Yasak bölgeyse tel örgü çekin önlem alın vs.. vs.. bu nasıl iş arkadaş.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsviçre'de küstah saldırı! Selçuk Bayraktar'dan terör yandaşlarını çıldırtacak yanıt
Üsküdar’da feci olay: Beton pompası apartmanın üzerine devrildi! 2 balkon çöktü