Güneş çarpmasına dikkat

Siirt Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahadır Özdemir, vatandaşları güneş çarpmasına karşı uyardı.

Güneş çarpmasına dikkat
Güneş çarpmasına dikkat
GİRİŞ 19.08.2015 18:25 GÜNCELLEME 19.08.2015 18:26

Siirt Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahadır Özdemir, vatandaşları güneş çarpmasına karşı uyardı.

Özdemir, yaptığı açıklamada, vücut ısısının 10-15 dakika içerisinde 40 derecenin üstüne çıkabildiğini belirterek, güneş çarpmasının tedavi edilmemesi durumunda kalıcı hasar veya ölüme neden olabileceğini söyledi.

Güneş çarpmasında bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda kişinin iyileşme şansının oldukça yüksek olduğunu belirten Özdemir, şöyle konuştu:

"Bu durumda kişinin ateşi 39,4 derecenin üzerindedir ve deri kuru, kırmızı ve sıcaktır. Terlemenin olmadığı bu durumda bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır. Bu tür durumlarda kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla soğutulmaya çalışılmalıdır. Bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Gerekli durumlarda hava yolu açılmalı ve suni solunum yapılmalıdır."

Özdemir, vatandaşların güneş çarpmalarına maruz kalmamaları için hava sıcaklığının yüksek olduğu saatlerde dikkatli olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kalkınma Yolu Projesi'nin yıllık getirisi 600 milyar dolar! 'Ticarete yeni nefes borusu'
Yunanistan'ı korkutan gelişme...Türkiye'yi durdurmak için rekor bütçe