EURO 2016 öncesi Fransa'da kriz

Fransa 'da düzenlenecek olan EURO 2016 'nın başlamasına 2 gün kala Paris sokaklarında grev nedeni ile biriken çöp yığınları korkutuyor. Hükümet karşıtı protestolar artarak devam ediyor.

EURO 2016 öncesi Fransa'da kriz
EURO 2016 öncesi Fransa'da kriz
GİRİŞ 08.06.2016 23:21 GÜNCELLEME 09.06.2016 08:06

Fransa hükümeti tarafından gerçekleştirilen çalışma yasası reformu nedeni ile devam eden grevler endişe verici boyutlara ulaştı. 2 aydır devam eden ve birçok kamu alanında gerçekleştirilen grevler EURO 2016 öncesi sorun teşkil ediyor. Petrol rafineri işçilerinin greve gitmesi sonucunda yaşanan benzin sıkıntısı devam ederken, son olarak belediye isçilerinin de greve gitmesi ile birçok şehrin sokaklarında çöp yığınları oluşmaya başladı.

Fransa hükümeti değişikliğe gittiği çalışma yasası reformu konusunda geri adı atmazken, bu yasaya tepkilerde giderek büyüyor. Birçok işçi grubu peş peşe grev kararı alırken Fransa ‘nın organizatörlüğünde gerçekleştirilecek EURO 2016 Avrupa Şampiyonası öncesinde ülkede kaos durumu söz konusu.

Rafineri çalışanlarının grevi sonucunda yaşanan benzin sıkıntısı, düzenli şekilde yapılamayan tren seferleri derken son olarak birçok şehirde çöpler artık toplanmıyor. Duru bu hale gelmişken özellikle ülkenin turizm merkezi olan Paris ‘in EURO 2016 ‘da nasıl bir hal alacağı merak konusu. Paris Belediye yetkilileri yapılan çöp toplama grevi sonrası yazılı bir açıklama yaparak durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.  Gerçekleştirilen bu eylemlerin sadece Paris halkına zarar verdiğinin altını çizen yetkililer sendika temsilcilerinin ve hükümet yetkililerinin bir araya gelmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Greve öncülük eden en önemli sendikalardan biri olan Genel Emek Konfederasyonu (CGT) yaptığı açıklama ile ‘herkesin futbolu sevdiğini, hepimizin sakin bir organizasyon izlemek istediğini fakat önceliklerinin emekçilerin hakları’ olduğunu söyledi.

Şimdiye kadar yapılan grevlerin yanında birçok protesto gösterisi de gerçekleştirildi. Bu gösterilerde yüzlerce kişi gözaltına alınırken onlarca polis ve sivil halk yaralandı. Bu eylem ve grevlerin EURO 2016 organizasyonunun yapılacağı şehirlerde yoğunlaşması ise hükümet tarafından endişe verici bulunuyor.

Çalışma Yasası Reformu Neleri İçeriyor?

Haftada 35 saat olan çalışma limiti değişmeyecek fakat ortalama çalışma süresi olarak kabul edilmesi söz konusu.

İşten çıkarılmalar kolaylaştırılacak.

Şirketler yeni yasa ile yerel sendikalar ile görüşerek daha çok çalışma süresi uygulamalarına geçebilecek.

Şirketler maaş indirimi konusunda daha fazla hakka sahip olacaklar.

Çalışanların izin kullanmaları konusunda şirketler daha fazla söz hakkına sahip olacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süper Lig devi büyük oynuyor! Di Maria ve Hermoso
İPhone fiyatları dudak uçuklattı!