Teşrik tekbirleri başlıyor

Müslümanlar, Arefe Günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazın ardından teşrik tekbirleri getirecek. İşte Teşrik tekbirinin önemi, anlamı, hükmü ve okunuşu...

Teşrik tekbirleri başlıyor
Teşrik tekbirleri başlıyor
GİRİŞ 18.07.2021 23:49 GÜNCELLEME 18.07.2021 23:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Arefe (Arife), Kurban bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe bugünde yapılır.

Arefe günü Arafat'ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır (cem-i takdim). Arefe günü güneş batınca hacılar Arafat'tan Müzdelife'ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va'z dinleme, Kur'ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler.

Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, “Sıyâm”, 196-197) nakledilmiştir.

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir.

Teşrik tekbiri de şöyledir: "Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ İlahe İllallâhu Vallâhu Ekber. Allâhu Ekber Velillâhil hamd."

İster cemaatle, ister yalnız başına namaz kılan, kurban kesen veya kesmeyen yolcu olan veya olmayan kadınerkeğin; farz olan her namazın peşinde Teşrik tekbirlerini getirmesi gerekir.

TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN GETİRİLİR?

Teşrik tekbiri Kurban Bayramı'nın Arefe gününde sabah namazıyla başlayıp bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar olan tüm namazları kapsar.



Teşrik tekbirlerinin dinî hükmü nedir?

Hz. Peygamberin (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).

YORUMLAR 1
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Hz. İbrahim görmüş olduğu bir rüya üstüne oğlu İsmail'i Allah yolu için kurban etmeye karar vermiştir. Hz İsmail'i kurban edeceği sırada gökten Cebrail AS "Allahu ekber, Allahu ekber" şeklinde tekbir getirerek bir koç getirir. Hz. İbrahim bu sesi duyunca başını göğe doğrultup "Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber" şeklinde cevap vermiştir. Bu sözcükleri duyan Hz. İsmail ise "Allahu ekber velillâhi'l-hamd" demiştir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye Kupası'nda finalin adı belli oldu!
Filistinli kız dünyaya Türkçe seslendi: Hiçbir yere gitmedik, vatanımızı satmayacağız