Türkiye'de ilk defa tespit edildi: Kın kanatlı böcek

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor İnanç Özgen, Türkiye'de görülen ve odun dokusunda beslenen, 'toz çıkaran kın kanatlı böcek' grubu ailesinden 'Xylopertha Reflexicauda' böceğinin görüldüğünü söyledi.

GİRİŞ 13.10.2021 09:36 GÜNCELLEME 13.10.2021 09:51
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Fırat Üniversitesi Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor İnanç Özgen ve Entomolog Araştırmacı Jiri Hava, Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde 'toz çıkaran kın kanatlı böcek' olarak bilinen 'Xylopertha Reflexicauda' böceğini gördü. Powder Coleoptera sınıfındaki Bostrichidae familyasından olan zararlı böcek, daha önce İran, Irak, Yunanistan ve İsrail'de tespit edilirken Türkiye'de ilk kez görüldü.

Daha önceki çalışmalarla dut ve Antep Fıstığı ağaçlarına zararı olduğu ortaya konan böceğin Dünya'da ilk kez İncir ağaçlarına da zarar verdiği tespit edildi. 5 yıl süren çalışma yıl içerisinde Amerika'nın ünlü dergilerinden Entomolojical News dergisinde de yayınlacak. İlerleyen zamanlarda böceğin zarar durumu ve mücadelesine yönelik çalışmalar da netlik kazanacak.

'TÜRKİYE İÇİN YENİ BİR TÜR'

Prof. Dr. İnanç Özgen, "Xylopertha Reflexicauda türümüz Türkiye için yeni bir tür. Aynı zamanda Dünya incir ağacı için yeni tespit edilen bir tür. İncirde daha önce zarar yaptığı ile ilgili bir kayıt yok. Daha önce İran, Irak, Yunanistan ve İsrail'de tespit edilmiş.

Dut ve Antep Fıstığı ağaçlarında zararlı olduğu daha önceki çalışmalarla ortaya konmuş. Çalışmamız 5 yıllık bir çalışma. Çek Cumhuriyeti'nden entomolog araştırmacı Jiri Hava ile bu çalışmayı yürüttük. Önümüzdeki süreçte bu türün zarar durumu ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabileceğiz. Bu yıl itibarı ile Amerika'nın ünlü dergilerinden Entomolojical News dergisinde de yayınımız yayınlanacak" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 7
  • doğa sever 2 yıl önce Şikayet Et
    kardesim bizim köyde yıllardır var bu....
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    adam gibi orta saha olmayınca marcao kral oldu.gitsin yerine iyi bir orta saha alınsın
    Cevapla
  • Dünya misafiri 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepimiz misafiriz :)
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten misafirmişsiniz konuya dikkat
    Cevapla
  • Hyr 2 yıl önce Şikayet Et
    kuşlar öldü ondandır.
    Cevapla
  • Akif Armutçu 2 yıl önce Şikayet Et
    odunları yiyen böcek aman ha odunları koruyun.
    Cevapla
  • Ali rıza 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdimi fark ettiniz tabi masa başından göremezsiniz onlarca yıldır var bu böcek türü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!