Eskişehir'de dolandırıcılardan akıllara durgunluk veren yöntem!

Eskişehir'de, S.Y.'yi (73) ev telefon hattını kendilerine yönlendirdikten sonra arayan kişiler, polis gibi davranıp, "Eğer bize inanmıyorsanız 155 Polis İmdat hattını arayın" diyerek 370 bin lira dolandırdı.

Eskişehir'de dolandırıcılardan akıllara durgunluk veren yöntem!
Eskişehir'de dolandırıcılardan akıllara durgunluk veren yöntem!
GİRİŞ 23.12.2021 17:09 GÜNCELLEME 23.12.2021 17:11
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Eskişehir'de emekli, evli ve 2 çocuk babası S.Y.'yi, ev telefonundan arayan kişi, kendisini polis olarak tanıtıp, "Hesaplarınız terör örgütünün eline geçmiş ve boşaltılmak üzereyken hesabınız bloke edilmiştir. Eğer bize inanmıyorsanız, 155 Polis İmdat hattını arayın, onlar size durumu daha net açıklasınlar" dedi.

S.Y. ise ev telefonundan 155 hattını arayınca karşısına yine aynı kişinin çıkması üzerine şüphelinin istediği 370 bin lirayı banka şubesine giderek farklı saatlerde 220 bin ve 150 bin TL olarak belirtilen hesaba yatırdı. Yaklaşık 1 saat sonra dolandırıldığını anlayan S.Y., Odunpazarı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek şikayetçi oldu.

Polisin araştırmasında, şüphelilerin apartman girişlerine konulan telefon kutularına 'saplama' yaparak, seçilen telefon hattından o esnada yapılan tüm aramaları kendilerine yönlendirdiklerini belirledi. Polis şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı.

'155'İ ARADIKTAN SONRA İNANDIM'

Dolandırıcılık yöntemleri hakkında yapılan uyarıları bildiğini ancak 155'i aradıktan sonra inandığını da belirten S.Y., "Kendilerini polis olarak tanıtan kişi, beni inandırmak için 155 Polis İmdat Hattı'nı aramamı söyledi. Dolandırıcılık olaylarına karşı yapılan uyarıları biliyordum. Ancak telefonumdan 155'i aradığım zaman karşıma aynı kişiler çıkınca inandım. Dedikleri banka hesabına önce 220 bin, daha sonra da 150 bin lira gönderdim. Eve geldikten 1 saat sonra dolandırıldığımı anladım. Bu dolandırıcıların bir an önce yakalanmasını istiyorum" dedi. 

BAŞSAVCILIK UYARDI

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Dolandırıcılık yapan kötü niyetli kişiler, vatandaşların aklıselim düşünme ve olayı idrak edebilme yeteneklerini zaafa uğratmak için akılalmaz yol ve yöntemlere başvurmaktadırlar. Ancak son olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'mıza iletilen bir şikayet başvurusunda, hayret uyandıracak bir yönteme başvurmuşlardır. Mağdur vatandaş, yine polis kimliğiyle aranarak, 'Hesaplarınız terör örgütünün eline geçmiş ve boşaltılmak üzereyken hesabınız bloke edilmiştir. Eğer bize inanmıyorsanız 155 Polis İmdat hattını arayın, onlar size durumu daha net açıklasınlar' denmiştir. Mağdur da doğal olarak herkesten bekleneni yapmış ve 155'i aramıştır. Ancak bu davranışı önceden planlayan bu kötü niyetli kişiler, apartman girişlerine konulan telefon kutularına saplama yaparak, kurban olarak seçilen telefon hattından o esnada yapılan tüm aramaları kendilerine yönlendirmiş olduklarından mağdur şahıs 155 Polis İmdat hattını aradığı halde gerçek polisler yerine dolandırıcı olan kişilerle konuşmuştur. Doğal olarak onlara inanmış ve aldığı talimatlara harfiyen uyarak onların istediği şekilde hesabındaki parayı sözüm ona devlete teslim ettiği zannıyla dolandırıcıların hesabına havale etmiştir. Kötü niyetli bu kişilerin akılalmaz ve sınır tanımaz yöntemlerine karşı vatandaşlarımızı bir kez daha uyarmak istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir memuru sizi telefonla arayarak sizden para, banka hesap bilgisi, kredi kart bilgisi istemez. Sizden aldığı para ve bilgilerle suçlulara ve teröristlere operasyon yapmaya kalkmaz. Kanunlarımız hiçbir kamu görevlisine böyle bir hak ve yetki vermemiştir. Vatandaşlarımızın böyle bir telefon aramasıyla karşılaştıklarında yapacakları ilk iş görüşmeyi sonlandırmak olmalıdır. Tekrar arama olursa açmamaları ve en yakın polis ve güvenlik birimine giderek durumu onlara sormaları en güvenilir yol olacaktır."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 7
  • Cafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Cezalar yetersiz olunca dolandırıcıların denemeyeceği yöntem girmeyeceği kılık yok.
    Cevapla
  • tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    bu suclarin cezasi idam olacak komik cezalar ile bunlar bitmez yakala birak her bin lira icin ayri ayri bir yil bu da 300 yil desen bir de suca ceza ver ikiyuz yil kadar sorun biter
    Cevapla
  • tim 2 yıl önce Şikayet Et
    vatandas dolandiricilarin yeni yontemlerini takip edip onlem almakla mukellef degildir olamazda cunku yetisemez...cozum cok basit ama kulak asan yok...bu tur hileli dolandiricilikta cezalari 20 yila cikar ve en az 10 orgute baskin yap bunu medyada afise et ...acil yargila hukmunu kes bunuda haberler ve basinda bizzat duyur ...bak bakalim bir tane vaka kaliyormu bicak gibi kesilir...ama maalesef adalet bakani horul horul uyuyor... reis hangi birine yetissin kardesim ...yazik cok yazik....
    Cevapla
  • Erdinç 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunda telekom sorumlu.. 155 nasıl yönlendirilebilir...
    Cevapla
  • Hanzala 2 yıl önce Şikayet Et
    Önce dolandırıl sonra yandım Allah devlet paramı bul
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 18 ile son dakika uyarısı: Sel ve doluya dikkat!
İsrailli yetkiliden akılalmaz sözler! Fırsat verilse Harvard'ı bombalayacak