Prof. Dr. Şeref Ateş: Türkçeye talep patlaması var

Kanal7 ekranlarında Başkent Kulisi programında bu hafta Mehmet Acet'in konuğu Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'ti.

GİRİŞ 30.01.2022 15:58 GÜNCELLEME 30.01.2022 16:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Başkent Kulisi programında Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı. 

İşte Ateş'in açıklamalarından satır başları:

2009 yılında kurulduk ve herhangi bir Yunus Emre Derneği sanılabilir. Fakat Meclis'ten çıkan bir kanunla kurulan bir kamu vakfıdır. Mütevelli heyeti vardır, denetleme kurulu var. Bakanlığa bağlı şekilde de eş zamanlı olarak çalışmaktadır. İlk kurulduğunda Saray Bosna'da açılmıştır. Yurtdışındaki üniversitelerde ofisler açmıştır. Temel amacı Türkiye ile bağ kuran insan sayısını artırmaktır. Yunus Emre Enstitüsü reklam vermez ve algı oluşturmaz. Kültürleri farklı bakış açıları görerek, birbirlerini tamamlayan olarak görür. 

Yunus Emre'nin 'Gelin tanış olalım' sözlerini barındırır. Yunus bizim inanç kodlarımızı Türkçeleştirmiştir. Bizim temel misyonumuz Yunus'tan aldığımız bu görüşü devam ettirmektir. 

53 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Türkçe öğretiyoruz ve kültür sanat faaliyetleri yürütüyoruz. Biz 500 yıldır bu coğrafyalarda birlikte yaşamışız. Merkez Anadolu'da bile her türlü mezhep, din, anlayış kendisini ifade edebilmiş. Dolayısıyla biz bu temelle yola çıktık.

Bizim gizli saklı bir ajandamız yok. Gittiğimiz ülkeye faydamız varsa gideriz. Burada temel amaç gittiğimiz ülkeye yarar sağlamak. Bunun da yine Yunus felsefesiyle alakası var. Can dediğimiz şey, bugünkü modern anlamda insanlar, hayvanlar, bitkiler. Bunların habitatları var ve hepsi birbirini yaşatır. Biz Çin'e de gitsek, oradaki canlar bizim bir parçamızdır. Tabi ki Türkiye Cumhuriyeti'nin kaynakları ile yapıyoruz ama bu karşılıklı güveni artırıyoruz. Türkiye'de iç politik süreçler var, biz hiçbir tartışmaya girmeden sadece kültür konularına gireriz. İnsanları yargılamadan herkese kapımız açıktır. 

Biz Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığımız sayesinde 40 bin kişiye 'Müzik susmasın' diyerek yardımda bulunduk.

Dünyada her yıl soft power endeksleri toplanır. Bizim algı konusunda pozitif bir algımız yok. Bu raporlarda da geçen yıl ilk 30'a girmemiz kıymetli. Geçen yıl hem Kültür Bakanlığı olarak hem Yunus Emre Enstitüsü'nde dijital varlıklara önem verdik.

Geçenlerde Şili Büyükelçisi ziyaret etti. Bir tek talebi olmasını istemiş, o da Şili'ye Yunus Emre enstitüsü açılması. 

TÜRKÇEYE TALEP PATLAMASI VAR

Üniversitelerimizde yabancı ile verdiğimiz kadar önemi Türkçe'mize vermiyoruz. Son 2 yılda talep patlaması var, salgın başlayınca biz dedik ki Türkçe derslerine online devam edelim dedik. Biz bu hattı genişlettik ve 125 bin kişiye ulaştık. Biz bu sene hedefimiz 500 bin kişi. 

Bizim İran'da Mısır'da Türkçeye talep patlaması var. 

Başka ülkelerle irtibat kurmanız lazım ki bu ticarete dönüşsün. Burada Türkiye hibe yapmıyor burada hedeflenen başka. Ne yazık ki bizim iç kamuoyunda veriye dayalı bilgi karıştırılıyor. Bizim eskiden ihracatımız sınırlıydı. Şimdi bakın ülkeler arttı. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • msfr 2 yıl önce Şikayet Et
    normal degilmi. sadece icerdeki 10 milyon göcmen bile kurslara yazilsa yeter. civar ortadogu ulkelerindekiler de nasilsa türkiye geleni geceni aliyor dil ogrenip gidelim orda yasayalim diye ogreniyorlar muhtemelen.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dursun Özbek'ten Ali Koç'a sert sözler: Baş ahlaksız...
İşte Reisi'nin kaza öncesindeki son görüntüleri