Hastanelere yönelik yeni düzenleme! Resmi Gazete'de yayımlandı

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan Sağlık Hizmet Sunucularının Basamaklandırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

GİRİŞ 31.07.2022 00:30 GÜNCELLEME 31.07.2022 15:51
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Yönetmelikle, bakanlığa bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) doğrudan üçüncü basamak sağlık hizmet sunucusu olarak basamaklandırıldı.

KAMU VE ÖZEL HASTANELERE YÖNELİK DÜZENLEME YAPILDI

Belli bir uzmanlık dalında faaliyet gösteren kamu ve özel sektöre ait hastanelere yönelik de düzenleme yapıldı.

Bu kapsamda belirlenen koşul ve standartları sağlayanlar, üçüncü basamak sağlık hizmet sunucusu olarak basamaklandırılacak.

Bu koşul ve standartlar şöyle:

Bakanlığın planlama kurallarına tabi olup ön izin, kadro, ruhsat ve faaliyet izni konuları mevcut mevzuat çerçevesinde yürütülecek.

Hastanenin yapı kullanım izin belgesinde veya yapı kayıt belgesinde kayıtlı toplam kapalı alanı en az 8 bin metrekare olacak.

Hastanenin en az 75 yatak veya üzerinde fiili yatak kapasitesi bulunacak. Yatak kapasitesi 75'ten az olan hastaneler aynı il içerisinde planlamadan istisna, farklı iller arasında planlama kriterleri çerçevesinde Özel Hastaneler Yönetmeliğinin ilgili maddesine uygun olmak şartıyla başka bir özel hastaneden yatak devralabilecek.

Hastanenin uzman hekim sayısı, hizmet verdiği ana branşta en az 30 olacak. Hastanede hizmet verdiği ana branşta 24 saat kesintisiz hekim bulundurulması zorunlu tutulacak.

Hastane, tıpta uzmanlık ana dallarından veya yan dallarından birinde temel hizmet dalı kapsamında hizmet verecek. Bu branşta hizmet alan hastaların tedavilerinin gerektiği sağlık hizmetleri için diğer branşlarda ihtiyaç olan kadroları, temel hizmet alanı hastalarına hizmet vermek üzere bulundurulabilecek.

Hastanede uzman hekim sayısının en az 2 katı hemşire, kadın hastalıkları ve doğum alanında hizmet verecek sağlık tesislerinde uzman sayısının en az 3 katı ebe bulunacak.

ÜÇÜNCÜ BASAMAK SAĞLIK HİZMET SUNUCULARININ İZLEME VE DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

Üçüncü basamak sağlık hizmet sunucusu olarak basamaklandırılan hastanelerin üçüncü basamak olarak devam edebilmeleri için belli bir uzmanlık dalında sağlık hizmeti üreten hastanelerde gerçekleştirilen yıllık toplam ameliyat sayısının en az 4 bin ve A-B-C grubu ameliyat sayısının toplamının tüm ameliyat sayısına oranının en az yüzde 15 olması gerekecek.

Ayrıca yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce vakıf yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği protokolü bulunan özel hastaneler, bu protokollerde belirlenen sürelerin sona ermesi ve yükseköğretim kurumuyla eğitim-öğretim faaliyetine ilişkin iş birliği ile eğitim-öğretim faaliyetinin bitiminde bu yönetmelik hükümlerine göre basamaklandırılacak.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Raporlar ızatıldı...atma sistem falan çömmedi.,
    Cevapla
  • irfan 1 yıl önce Şikayet Et
    benim raporu biten şeker tansiyon ve kalp ilaçlarımın raporunu kaç aydır yenileyemiyorum ilaçlarım bitti randevu alamıyorum alsamda tahliller çıkana kadar doktor kayıp oluyor sistem çökmüş durumda
    Cevapla
  • Paşa 1 yıl önce Şikayet Et
    Kim ne derse desin;sağlık Hizmetleri SOS veriyor!Pandemi sebebiyle herşey altüst oldu.Talimat a rağmen(aylarca randevu)alamıyorum.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Rendevuları açmayan doktorlar sürekli grevde.Bu yaratıklar para peşinde iş yapmak gibi bir niyetleri yok.Devlette insanlar daha doğrusu hastalar neden şiddet uyguluyor araştırmadan koruma kanunu çıkardı. Genel Sağlık Sigortası zorunlu olmakatan çıkarılmalı hiç olmassa özel sigorta yaptırıp tedavi oluruz..Yıllık 18 000 TL kesiliyor.Hastaneye gidemiyoruz.İftira atıp hapishanaye gönderirler diye..
    Cevapla
  • Fetih 1453 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yönetmelik değişikliğinin halka yansıması nedir. Randevular eskiden olduğu gibi sabahın köründe sıraya girmekle alınacaksa yönetmelik sadece sağlık kurumlarının işini kolaylaştırmaktan başka bir şey değildir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez
Miçotakis'ten Yunan S-300'ünün Ukrayna'ya sevkiyatına veto