Bursa Büyükşehir Hatay'da depremde yıkılan tarihi Ulu Camii için devreye girdi

Hatay’da depremin yaralarını sarmak için çalışmalarını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin sembol eserlerinden olan ve depremde tamamen yıkılan 752 yıllık Ulu Cami’nin ayağa kaldırılması için devreye girdi.

GİRİŞ 30.03.2023 13:43 GÜNCELLEME 30.03.2023 14:09
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Hatay’da, sadece binalar değil, asırlık camiler, kaleler, hanlar, kiliseler ve birçok tarihi eser de ya tamamen yıkıldı ya da büyük zarar gördü.

Hatay'ın eski camilerinden birisi olan, 1271-1272 yıllarında yapıldığı tahmin edilen tarihi Ulu Cami de depremlerin ardından yıkılıp, tamamen moloz yığınına döndü.

Ulu Cami - Yıkılmadan önceki hali

Memlükler döneminde inşa edilen, medrese, yazlık camii, şadırvan, iki adet türbe, çeşme, imaret ve dükkanlar gibi, farklı dönemlerde inşa edilmiş yapılardan meydana gelen bir külliye niteliğindeki Ulu Camii, harimde iki mihrabı bulunması açısından tek eser olma özelliğine de sahipti.

Ulu Cami - Yıkılmadan önceki hali

Osmanlı’nın 4’üncü padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından Niğbolu Zaferi’nin adağı olarak 1396 – 1400 yılları arasında yaptırılan ve İslam aleminin en yüksek mertebedeki 5’inci büyük mabedi kabul edilen 600 yıllık Ulu Cami’ye sahip olan Bursa, Hatay’daki Ulu Cami’nin de yeniden inşasını üstlendi.

Ramazan'da deprem bölgesi hassasiyetiRamazan'da deprem bölgesi hassasiyeti

Hatay’da Bursa mahalleleri kuruluyorHatay’da Bursa mahalleleri kuruluyor

AK Partili belediyeden alkışlanacak hareket! Yüzde 6 oy alınan ilçe ayağa kaldırılıyorAK Partili belediyeden alkışlanacak hareket! Yüzde 6 oy alınan ilçe ayağa kaldırılıyor

Bursa'dan depremzedeler için örnek uygulama: KardeşKartBursa'dan depremzedeler için örnek uygulama: KardeşKart

"KÜLTÜREL DOKUYU KORUYORUZ"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, enkaz yığınına dönen Ulu Cami’nin moloz yığınları arasında, tarihi yapının ayağa kaldırılması için gerekli çalışmaları yapacaklarının müjdesini verdi. Yüzyıllardır nice zorluğa rağmen günümüze ulaşan bu önemli külliyenin, iki büyük deprem sonrası yerle bir olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Hatay’da şehrin kültürel dokusunu korumak için de Bursa olarak her türlü desteğin içinde olmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda; tarihi Ulu Cami’nin yeniden inşasını belediye olarak biz üstlendik. Tarihi Ulu Camii, birçok medeniyet ve topluluğa da ev sahipliği yapmıştı. İnşasından sonra birkaç kere onarım gördü. Külliyenin son onarımları 1986 ve 2002 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Son inşasını da Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak biz üstleneceğiz. Bursa’mızda da tarihi Ulu Camii var. Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilen bu muazzam camii, Bursa’nın sembollerinden biri. Her şehir bir ulu mabedin etrafında halka halka şekillenir. Bursa gibi, Antakya da Ulu Cami’nin etrafında manevi iklimini bulmuştu. Antakya’nın bu maneviyattan uzak kalmaması için Bursa olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Hatay’ın kimliğini ve özellikle de manevi yapısını korumak için tarihi Ulu Cami’nin yeniden inşasını kısa sürede tamamlayacağız” diye konuştu. 

Alinur Aktaş, Hatay'dan güzel gelişmeyi duyurdu: Mobilyacılar sitesinde üretim başladıAlinur Aktaş, Hatay'dan güzel gelişmeyi duyurdu: Mobilyacılar sitesinde üretim başladı

Alinur Aktaş Bursalı hayırseverlere teşekkür ettiAlinur Aktaş Bursalı hayırseverlere teşekkür etti

KAYNAK: DHA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 16
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Göklerden gelen bir emir var yıktıysa bir bildiği vardır. Şirk mi koşuyorsunuz?
    Cevapla
  • Fetih 1453 1 yıl önce Şikayet Et
    5 Yıl önce birkaç kez namaz kıldığım tarihi yapısıyla huzur veren bir cami idi. Çok üzüldüm. Değişik bir mimarisi vardı. Umarım aslına uygun olarak yeniden inşa edilir.
    Cevapla
  • Misafirü 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam acaip çalışkan
    Cevapla
  • 123 1 yıl önce Şikayet Et
    Millet sokaklarda çıplak geziyor artık camide yıkılır tabi.
    Cevapla
  • İdris 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun sana Alinur bey. Şehrimiz seninle gurur duyuyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beşiktaş'ın yeni hocası belli oluyor! İşte öne çıkan isim
Ölüme neden olan ihmaller zincirine CHP'den pişkin destek!