Yargıtay'dan emsal karar: Evi terk eden eşin harcamalarına kısıtlama

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, "Fiilen ayrı yaşayan eşlerden biri mal varlığının bir kısmını elden çıkarma yönünde girişimlerde bulunduğunda TMK 199 hükmünün şartları oluşur" dedi.

GİRİŞ 22.10.2023 10:34 GÜNCELLEME 22.10.2023 10:48
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İçtihat Bülteni’nden edinilen bilgiye göre, davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalının müşterek haneyi terk ettiğini ve şu anda başka bir kadınla birlikte yaşadığını, davalının taşınmazları satma girişiminde bulunduğunu, bu şekilde ailenin ekonomik varlığının tehlike altına girdiğini, bu nedenle davalının her iki taşınmazda bulunan tasarruf yetkisinin 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun (4721 sayılı Kanun) 199'uncu maddesi uyarınca sınırlanmasına karar verilmesini dava ve talep etti.
Davalı vekili cevap dilekçesinde; dava dilekçesinde ileri sürülen iddiaların doğru olmadığını, haksız ve şartları oluşmayan davanın reddine karar verilmesini talep etti.

İLK DERECE MAHKEMESİ, TALEBİ KABUL ETTİ

İlk Derece Mahkemesi, taşınmazlarda davalının tasarruf yetkisinin 4721 sayılı Kanun'un 199'uncu maddesi uyarınca sınırlanmasına, bu taşınmazlara yönelik tasarrufların ancak davacının rızası ile yapılabileceğine, bu hususun tapu kütüğüne şerh edilmesine, ilgili tapu müdürlüklerine şerh için yazı yazılmasına karar verdi. İlk Derece Mahkemesi'nin kararına karşı süresi içinde davalı vekili istinaf başvurusunda bulundu.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ, DAVANIN REDDİNE KARAR VERDİ 

Bölge Adliye Mahkemesi, tarafların ayrı yaşadıkları süreçte davalı erkeğin ailenin ekonomik birliğini tehlikeye düşürecek mahiyette herhangi bir tasarrufunun davacı tarafça ispat edilememesi hususu dikkate alındığında ailenin ekonomik varlığının korunması gereği veya evlilik birliğinden doğan mali bir yükümlülüğün yerine getirilmemesi gibi bir durum söz konusu olmadığından ispat edilemeyen davanın reddine karar verdi. Bölge Adliye Mahkemesinin kararına karşı süresi içinde davacı vekili temyiz isteminde bulundu.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bozma ilâmında şu ifadelere yer verdi:

"Yapılan yargılama ve toplanan delillerden, tarafların fiilen ayrı yaşadıkları, davalı erkeğin mal varlığının bir kısmını elden çıkarma yönünde girişimlerde bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu hale göre, davalının tasarruf yetkisinin sınırlandırılmasında gereklilik bulunduğu gerçekleşmiş olup, 4721 sayılı Kanun'un 199'uncu maddesi şartları oluşmuştur. Buna göre; Bölge Adliye Mahkemesince, İlk Derece Mahkemesinin davanın kabulü kararının doğru olduğu kabul edilerek davalının istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir."

Kararı değerlendiren İstanbul Barosu üyesi Avukat Fatih Karamercan ise şunları söyledi:

"4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 199. maddesi hükmünün müşahhas olaylarda uygulanabilmesi için mâlik eşin mal varlığını elden çıkarma girişimlerinin olması gerekmektedir. Başka bir ifadeyle, Yargıtay uygulamasına göre, mâlik eşin başka birisiyle birliktelik yaşaması durumunda bu hüküm çerçevesinde tek başına tasarruf yetkisinin kısıtlanması talebi kabul edilemez. Zira, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 07 Aralık 2022 tarihli kararına göre, davalının başka kadınla beraber yaşıyor olması tek başına tasarruf yetkisinin sınırlanmasına sebep oluşturmaz."

KAYNAK: İHA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 6
  • Av..seher 6 ay önce Şikayet Et
    Ya benım atamdan dedemden gelen mal varlıgım varsa veya kendi aldıgım varsa bunda kadının ne hakkı var aynı şekildeyse erkegin ne hakkı var. Özel mülkiyet özel kazanc denen bişey var sonucta.
    Cevapla
  • İşte öyle 6 ay önce Şikayet Et
    Kadınların neden öldürüldüğünün açıklaması... Eşini ( kadın veya erkek ) at atamıyorsun, sat satamıyorsun, sıvanıp kalıyorlar... Sonuç mezar ve hapishane... ( ne kadınlara ne de erkeklere taraf değilim. mevcut durum çözümsüzlük, onu söylüyorum. )
    Cevapla
  • Yasin... 6 ay önce Şikayet Et
    Süresiz nafaka, akıl mantık dışı bir uygulama, geliri olmayan veya kendisini zor yeten erkeğe bile nafaka ödemesini istiyor hakim hangi mantığa akla uygun...
    Cevapla
  • ALLAH KANUNU MU 6 ay önce Şikayet Et
    Kadınlar işlerine geldiğinde dini nikah şartlarına bakarak Mihr belirliyor. Ve alıyor. Sonra boşanırken medeni kanunun arkasına geçerek haram para alıyorlar. Hiç de utanmıyorlar
    Cevapla
  • Trtt 6 ay önce Şikayet Et
    Bide zinaya el atın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kız kardeşiyle ayrı düşen küçük Kerem'in duygulandığı anlar yürekleri dağladı...
Beşiktaş'ta çok sayıda araç birbirine girdi! Ortalık savaş alanına döndü